Otomobil Ararken Kafanız Karışmasın! Otomobil Türlerini Açıklıyoruz!

Modern hayatımızın olmazsa olmazlarından otomobiller birden fazla türe sahip. Tabi ki çok fazla tür olunca da kafalar bazen karışabiliyor. Kafa karışıklığını gelin birlikte son verelim...

Otomobiller temel olarak segmentlerine (sınıflarına) göre ve kasa tiplerine (gövde tipine) göre çeşitlendirilirler. En yaygın ve endüstride geçerli olan araç sınıflandırması-segmentler, Avrupa Komisyonu tarafından aracın boyutuna (dingil mesafesine) göre belirlenmiş ve harflerle belirtilen sınıflandırmadır. Bu çeşitlemede aracın kullanım amacı, büyüklüğü ve donanım özellikleri belirleyici unsurlardır. Bunlar: A, B, C, D, E, F, J, M, G(S) sınıfı olarak Avrupa Pazar segmenti olarak belirtilir. 

Ehliyet alırken de bu sınıfları ehliyet kimliklerimizde görürüz aslında.

Gövde - Kasa Tipine (Tasarıma) göre otomobiller

Teknolojinin ve otomobil sektörünün genişlemesinin etkisiyle her araç sınıfında farklı tiplerde kasa tipine rastlayabiliyoruz. Bu yüzden içeriğinde için sedan, suv vs. birçok tarzda araba tipine rastlayacağız. Kafa karışıklığı olmasını istemediğimizden dolayı küçük bir ekleme yapalım dedik.

Gövde ve Kasa tipine göre otomobiller şu şekilde:

  • Micro 

  • Sedan 

  • Hatchpack 

  • Coupe 

  • Station Wagon

  • Roadster 

  • Cabrıolet 

  • Muscle Car 

  • Sport Car 

  • Super Car 

  • Limousıne 

  • Cuv 

  • Pickup 

  • Suv 

  • Minivan 

  • Van 

  • Campervan 

  • Bus 

  • Monster Truck 

  • Mini Truck 

  • Truck 

  • Big Truck

A Sınıfı otomobiller (Ekonomik)

A sınıfı arabalar en küçük şehir otomobilleri olarak bilinen yakıt tüketimi bakımından ekonomik, fazla park alanı kaplamayan ve nispeten uygun fiyatlı modeller. A sınıfı arabaların lakabı ''ekonomik arabalar''dır. Fiyat olarak oldukça cazip olsalar da boyut olarak küçük diyebiliriz. Dolayısıyla aileler için fazla tavsiye edilmez daha çok bireysel arabalardır. Ayrıca baş ve diz mesafeleri yeteri kadar iyi olmadığından dolayı uzun yolculuklarda pek tercih edilmezler ama park konusunda zorluk yaşamazsınız.

B Sınıfı otomobiller (Küçük Aile Araçları)

A sınıfı araçların daha büyük versiyonları olarak geçer. Lakabıysa küçük aile araçları. Özellikle vergi oranı düşük olduğu için kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilirler. Hemen her otomobil markasının B segmenti araçlar altında seçenekler sunması sebebiyle bu sınıfın otomobilleri geniş bir yelpazede otomobil meraklılarının karşısına çıkabiliyor. Nispeten A sınıfına göre daha kullanışlı oldukları söylenebilir. Ayrıca boyutlarından dolayı park konusunda size kolaylık sağlarlar.

C Sınıfı otomobiller (Alt - Orta Sınıf Aile Aracı)

B sınıfı araçlar ile birlikte en fazla talep gören araçlar. A ve B segmentlerine nazaran daha güçlü bir motor yapısına sahip olan araçlar, uzun yolculuklarda da kullanıma uygunluk gösterir. Kompakt sınıf ya da orta sınıf olarak da adlandırılan C segmenti araçlar, hem aile hem de şahsi kullanımlar için uygun bir seçenektir. Boyut olarak oldukça geniş olduklarından dolayı rahat olduklarını söylersek yanılmış olmayız sanırım. A ve B sınıfı araçlara göre dezavantajı ise yakıt harcama oranı denebilir.

D Sınıfı otomobiller (Üst - Orta Sınıf Aile Aracı)

Geniş aile arabası arayanların incelemesi gereken otomobil sınıfını diyebiliriz. Bu sınıfta genellikle makam aracı olarak kullanılan lüks otomobiller bulunabildiği gibi orta sınıf bütçelere hitap eden modeller bulmak da mümkün. Geniş bir bagaj alanına sahip olması en iyi özelliği diyebiliriz.

E Sınıfı otomobiller (Executive- Yönetici - İş adamı Aracı)

Üst sınıf otomobillerin orta boyutlardaki modellerini barındıran E segmenti, D sınıfındaki araçlara göre daha geniş bir iç alan ve gelişmiş teknolojiler sunuyor. Ama fiyat oldukça pahalı olduklarını söyleyebiliriz. Oldukça konforlu ve hızlılardır ve daha çok iş adamları tarafından kullanılan araçlardır.

F Sınıfı otomobiller (Lüks Otomobiller)

Direkt lakaplarından dolayı moral bozmamak adına fiyat yorumu yapmak istemiyorum.

Sedan modellerin hakim olduğu F sınıfında lüks otomobiller bulunuyor. Bu araçlarda iç mekan tasarımında oldukça lüks detaylar bulmak mümkün. F segmentine ait araçlar geniş bagaj ve iç hacmine sahip olsa da geniş aileler için pek kullanışlı değil. Çünkü bazı üst düzey modellerinde yalnızca dört koltuk bulunuyor.

G(S) Sınıfı otomobiller (Süper Lüks Araçlar Ve Spor Otomobiller)

Şehir trafiğinde kullanıma uygun spor arabaları bu sınıfta toplayabiliriz. S Sınıfı olarak da bilinirler. Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markaların bazı modelleri bu segmentte değerlendirilir.

Fiyat olarak çok üst seviyelerdedirler ve muhtemelen birçok insanın hayalindeki arabalar olma özelliğini de bünyelerinde barındırıyorlar.

J Sınıfı otomobiller (SUV Spor Donanımlı Araçlar)

4x4 SUV (Sport Utility Vehicle: Spor Amaçlı Araç) ve CUV (Crossover Utility Vehicle: Arazi Aracı) sınıfındaki araçlar bu sınıfa dahil edilmektedir. Performans özellikleri bakımından off-road sürüş kapasitesine sahiptir. Konfor, tasarım ve genişlik olarak şehir içi kullanıma da uygundur.

Basitleştirmek gerekirse 4 çeker araçlar diyebiliriz. Eğer ben sınır tanımam dağ bayır dinlemem diyorsanız bu araçlar sizin için biçilmiş kaftan.

M Sınıfı otomobiller (MPV Çok amaçlı araçlar)

M sınıfına çok amaçlı araçlarda diyebiliriz. Genel olarak büyük araçlardır ama bu sınıfın küçük otomobillerine de rastlamak mümkün ama küçük M sınıfı otomobillerde bagaj boyutu sıkıntısı vardır. Yani arabaya fazla kişi binersiniz ama çok eşya taşıyamazsınız.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"