Otomatik İşleyen Bir Süreçten Çok Daha Fazlası: Doğru Nefes Alıyor musunuz?

Okulda birçok temel bilgi öğreniriz: Nefes almanın istemsiz ve otomatik bir süreç olması gibi. Ancak her nefes aynı değildir ve sırf sürekli nefes almamız, doğrusunu yaptığımız anlamına gelmez. Peki, siz doğru nefes alıyor musunuz?

Hayatınız boyunca nasıl nefes aldıysanız, sizi bu noktaya kadar getirmiş. 🤓 Fakat nefes koçu Denzel Dion So, hayatta kalmakla ve gelişmek arasında fark olduğunu söylüyor.

Bir eğitmen olarak insanlara nefes dersleri veren So, anksiyete ve depresyon gibi mental sorunlara da yardımcı oluyor.

So, nefes almanın vücudun tüm işlevlerini etkilediğini söylüyor. En nihayetinde vücudumuzdaki tüm hücreler çalışmak için oksijene ihtiyaç duyuyor. Nefes almak sadece fizyolojimizde değil, psikolojimizde de çok büyük bir role sahip.

"Nefes pratiğine katıldığınızda bu karar alma - verme sürecinizde ve çevreye cevabınızda dalgalanma etkisi yaratıyor."

'Yaşam tarzınızdaki bu küçük değişiklikler sizi daha dirençli kılar ve kontrol edilmek yerine, kontrolü elinize alma şansını tanır.' şeklinde açıklıyor So.

Peki, insanların nefes alırken yaptığı en yaygın hatalar neler? So'ya göre yapılan üç yaygın hata var. So, ilk göze çarpan problemin ağızdan nefes almak olduğunu söylüyor: 'Burun solunum, ağız sindirim içindir.' Ağızdan nefes almanın etkisiz bir nefes taktiği olduğunu söyleyen So, bunun sebebinin hava akışına karşı daha az bir karşı koyma olduğunu söylüyor. Bu da nefes derecesini olması gerektiğinden daha hızlı yapıyor.

İkinci sorun ise göğüs kafesimizin üst kısmından nefes alıp vermemiz. Nefes almak için göğüs kaslarımızı kullandığımızda ana kaslarımız solunumdan sorumlu olur.

Bu diyaframdır ve hareketsiz kalır. Nefes almamız sığlaşır ve genelde omuz ve boynumuzda gerginlik hissederiz. Boğulma hissi yaratır. Bu tarz nefes alıp vermede beyniniz vücudunuza tehlike sinyalleri yollar. Aslında güvendeyseniz böyle bir şeyin olmasını istemezsiniz...

En sonuncusu ise çok hızlı nefes alıp vermek. Eğer dakikada 16 - 20 arası nefes alıp veriyorsanız, beyniniz buna alışır.

Beyniniz sürekli buna ihtiyaç duyduğunu düşünerek alışır ve bu da vücudunuza yanlış alarmlar yollar. O yüzden çoğu insanın nefes darlığından, bilinç kararmasından ve yorgunluktan şikayetçi olmasına şaşmamak gerek. İdeali 6 - 8'dir fakat 10 ila 14 de gayet iyi.

Peki, en iyi nefes alıp verme yolu nedir? Yavaş, sakin ve derin nefes.

Yaptığınız aktiviteye göre nefes alıp verme şeklinizin değişmesi çok normal. Fakat günlük hayatınızda sakin, derin ve yavaş nefes alıp verdiğinizden emin olun. Bu vücudunuzda denge yaratacak ve yorgunluk, baş dönmesi gibi şikayetlerinizin de azalmasında etkili olacak bir yöntemdir. Aynı zamanda uykularınızın da daha kaliteli bir hal aldığını bizzat deneyimleyeceksiniz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Sağlığınız İçin Harekete Geçme Vakti: 42 Gün Boyunca Günde 10 Bin Adım Atarsanız Ne Olur?
Utanmayı Bir Kenara Bırakıp Bilimsel Yaklaşıyoruz: Seks Esnasında Gaz Çıkarmaya Sebep Olan Şey Nedir?
Hiçbir Ekstra Çaba Harcamadan Sağlıklı Kilo Vermenin ve Yaşam Sürdürmenin Kanıtlanmış 7 Etkili Yolu

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!