Bağışıklık sisteminin bozukluğu sonucunda oluşan hastalıklara denilen otoimmün hastalıklar kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Otoimmün hastalıklarla karşılaşıldığında kişi doktor tedavisine başlamalı ve hayat kalitesine de dikkat etmelidir. Uyku düzeni, düzenli egzersiz gibi yapması gereken şeylerin yanında beslenme düzeni de oldukça önemlidir. Otoimmün hastalarının beslenme konusunda dikkat etmesi gereken şeylerden bazıları şu şekilde;
Otoimmün hastalarının işlenmiş gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Bunun yerine daha çok taze, organik ve doğal gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.
Özellikle şekerden uzak durulmalıdır. Şeker genel olarak insan sağlığına zararlı olduğu için otoimmün gibi ciddi hastalıklarda tüketimine kat ve kat dikkat edilmelidir. İşlenmiş gıdalar ve paketlenmiş şeker türü içeren besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Fast food ve bunun yanında tüm abur cubur şekerleme (kola, cips, bazı çikolata çeşitleri, asitli içecekler vb.) ürünlerinin tüketimi bırakılmalıdır.
Glikoz içeren besinler ve kan dolaşımında şekere dönüşen nişasta tüketimi de durdurulmalıdır.
Margarin, katı yağ, sürmeli yağlar, tereyağı pişirme yağı gibi tüm işlenmiş yağlardan uzak durulmalıdır.
Zeytin yağı gibi sağlıklı yağlar ise farklı bir tepkimeye girmemesi için doğru saklama koşullarında saklanarak tüketilmelidir.
Gluten, laktoz ve kazein de uzak durulması gereken maddeler arasındadır.
Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren besilerin tüketilmesi önemlidir.
Daha hafif ve Akdeniz diyeti tarzı besinlerin tüketilmesi otoimmün hastalar için son derece önemlidir.
Özellikle doymuş yağlı ürünlerden uzak durulmalı taze sebze, meyve ve balık gibi besinlerle beslenilmelidir.