ÖSYM, Geçmiş Sınavlardaki 'Usulsüzlükleri' İncelemeye Aldı

ÖSYM, geçmişteki sınavlarda 'kopya çekme' ve 'yerine başkasını sokma' gibi usulsüz işlemleri ortaya çıkarmak için yeni çalışma başlattı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçmişteki sınavlarda 'kopya çekme' ve 'yerine başkasını sokma' gibi usûlsüz işlem yapan adayları ortaya çıkarmaya dönük yeni çalışma başlattı. 

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, merkez bünyesinde yapılan başta Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere tüm sınav verileri üzerinde yeni çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 7 kişinin çeşitli yıllarda yerlerine başka adayları sınava soktukları tespit edildi.

Kendisi yerine 2010 Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) başka bir adayı soktuğu öne sürülen M.A, 2011 ve 2012'deki ÜDS'de aynı suçu işledikleri iddiasıyla S.B. ve G.T. ile 2012 Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (KPDS) benzer suçu işledikleri ileri sürülen H.B.K. ve B.Ş. ile bu adayların yerine sınava girdikleri iddiasıyla M.A.B. ve Ö.Z hakkında gerekli işlemlerin yapılabilmesi için çalıştıkları kurumlara ve üniversitelerine yazı gönderildi.

ÖSYM, aralarında akademisyenlerin de olduğu şüpheliler hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

ÖSYM'nin diğer sınavlara ilişkin tespit çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Kopyaya 4 yıla kadar hapis

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre bu tür yollara tevessül eden adayların sınavları, ilgili kanunun 10. maddesinin 5. fıkrası gereğince geçersiz sayılıyor. Bu kişiler, ilgili sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süre ile ÖSYM'nin yaptığı hiçbir sınava başvuramıyor.

Ayrıca, başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine başkasının sınava girmesine katkı sağlayan, kopya çeken ve çektirilmesine imkân sağlayan kişilere bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Diğer taraftan, yasak eylemlerde bulunduğunu itiraf eden kişiler hakkında cezai indirim yapılabiliyor.

AA

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
04.07.2016

geç kaldınız aq adamlar emekli oldu bile

şimdiye kadar onların yerine giremeyen adamlar nolucak peqi? haysiyetsiz herifler!

04.07.2016

Amk kitapçıga ANANIZI SİKEYİM OSYM yazmıştım sıçtım mı ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ