ÖSYM Başkanı Anlattı: Testi Pozitif Çıkanlar YKS'ye Nasıl Girecek?

ÖYSM Başkanı Halis Aygün 27-28 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi merak edilen soruları yanıtladı. Aygün virüse yakalananların sınava nasıl gireceği sorusuna 'Bu adaylarımız yedek sınav binalarımızda sınava girebilecekler. Henüz böyle bir başvuru almadık' diye yanıt verdi. 

"Virüse yakalanan sınava yedek binada girecek"

  • Koronovirüse yakalanan adaylar için bir çalışmanız var mı?

Sınavın uygulanacağı dönemde COVID-19 testi pozitif olan adaylar ÖSYM Başkanlığımıza başvurmalı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda bu adaylarımız yedek sınav binalarımızda sınava girebilecekler. Henüz böyle bir başvuru almadık.

"Adaylara sınava girişte maske ve dezenfektan dağıtılacak"

  • Sınav binasına gelişten güvenlik kontrollerine, salonlara yerleşimden sınav anında kullanılacak maske ve dezenfektana, salondaki görevlilere kadar nasıl bir planlamanız var?

ÖSYM olarak 188 sınav merkezinde yaklaşık 2 buçuk milyon adayın gireceği YKS’nin sorunsuz olarak uygulanması için Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Sınav binası olarak kullanılacak okullarımızın bahçelerine adaylar ve görevliler dışında hiç kimse alınmayacak. Benzer şekilde üniversitelerimizdeki sınav binaları önüne şeritler çekilerek sadece adayların ve görevlilerin girebileceği ve sosyal mesafe şartlarının sağlanabileceği alanlar oluşturulacak. Sınav binalarına girişleri öncesinde adaylara görevlilerimiz tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. İsteyen adaylar kendi maskeleriyle de sınava girebilecek ve kendi dezenfektanlarını da yanlarında getirebilecek. Sınav salonları ise sınav başlamadan önce ve sınav süresince havalandırılacak. Bina girişinde ve içinde adaylarımızın sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak için sınav görevlilerimiz tarafından yönlendirme ve uyarılar yapılacak.

  • Sınav salonları kaç kişilik olacak? Mesafe nasıl korunacak? Sınav sırasında hijyen nasıl sağlanacak?

Salonlar sınav süresince havalandırılacak. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için, adaylar ve sınav görevlileri dışında kimse okul bahçelerine alınmayacak.

"Sınav yeri atamaları birinci tercihe göre yapıldı"

  • Soru ve optik form belgeleri kişisel temasın yoğun olduğu evraklar. Optik okuma işlemlerini yürütecek görevlilerin bu evraklardaki bulaşı riskine karşı sağlık güvenliği için bir planlama var mı?

Gereken tüm önlemler Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda alınıyor.

  • Adayların sınav yerlerini belirlerken önceki yılın algoritması ile mi dağıtım yapılacak? Özellikle sınav günü trafiğini azaltmak adına adaylar adresine yakın okullara atanabilir mi?

2.5 milyona yakın adayın gireceği YKS’nin büyük çoğunluğu mezun adaylardan oluşuyor. Adaylarımızın bina salon atamaları tamamlandı, başvurularında sınav yeri olarak birinci sırada tercih ettikleri sınav merkezlerine atamaları yapıldı. Sınav merkezlerindeki fiziki şartlar içerisinde en uygun şekilde sınava girecekler.

Sınav tarihi değişir mi?

  • Sınav tarihinin tekrar geri çekileceğine ilişkin söylentiler üzerine öğrenciler sosyal medyada tepki gösterdi. Tarihle ilgili sizden görüş alındı mı?

Tarihle ilgili olarak gerekli açıklamalar yapıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak. Artık hepimizin öğrencilerimizin motivasyonunu arttırmak için gayret göstermesi gerekiyor. Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri alıyoruz.

  • Tercih ve ek yerleştirme takvimini ne zaman duyuracaksınız?

Sınavların ilgili aşamalarının tarihleri YKS tercih kılavuzu ile duyurulacak.

"Soru seçiminde fark yok"

  •  Sınav müfredatının nispeten daralmış olması zorluk ve seçicilik düzeyi güçlü bazı ünite ve konuların sınavın dışında kalmasına yol açtı. Bu durumda soruların zorluk-kolaylık derecesinde eskiye göre farklılık var mı?

Sınav soruları üniversitelerimizde görevli akademisyenler, ölçme değerlendirme uzmanları ve alan uzmanlarımız tarafından hazırlanıp denetleniyor. Soruların seçiminde diğer yıllardan farklı bir uygulama söz konusu değil.

  • Yüz yüze eğitimin kesintiye uğramasıyla sorular kolaylaşır mı?

YKS içeriği lise son sınıfların müfredatına ve kazanımlarına göre belirlenir. COVID-19 pandemisi nedeniyle öğrenciler ikinci dönem yüz yüze eğitimden uzak kaldıkları için bu dönemin konularından soru sorulmayacak. Adaylarımız daha az konudan sorumlu olacak. Ayrıca bu bir sıralama sınavı.

Popüler İçerikler

Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi
YORUMLAR
30.05.2020

öğrenciler de size sandıkta başarılar diliyor :D

30.05.2020

Pozitif olduğunu nereden bileceksiniz? Kim ben covid pozitifim beni ayrı binada sınava sokun diyecek? O binada nasıl öğretmen görevlendireceksiniz?...

30.05.2020

Bu iş sarpa saracak, sınavdan sonra pozitif vakalarda ciddi patlama bekliyorum. Bir de bu insanlar seneye kazandıkları üniversitelere dağılınca oralarda da virüs patlayacak. Gelecek sene Boğaziçi Üniversitesi online eğitim vermeyi düşünüyor, umarım bu gerçek olur, sonra öbür üniversiteler de benzer bir karar alırlar

30.05.2020

Ben 2.5 aydır -mart ayında bir kere test kitabı almak için 30 dakikalığına çıktığımın haricinde- dışarı çıkmadım. Ne olur ne olmaz diye bir ay balkona bile çıkmadım. İzin günlerinde evden adımımı atmadım sırf virüs bulaşmasın veya bende varsa- maalesef babam esnaf ve birçok kişi ile temasa giriyor. Oradaki mikrobu eve getiriyor.- başkasına geçmesin diye. Ben kendimi bu kadar izole etmişken elin fikirsizi gelip benim 2.5 ayda başardığımı toplam 6 saatte yok edecekler.

TÜM YORUMLARI OKU (15)