Osmanlıca'dan Türkçe'ye Geçmek Halkı Cahil Bıraktı, Tarihle Bağımızı Kopardı Diyenlere Ufak Bir Tarih Dersi!

Dil Devrimi tarihle bağlarımızı koparmak için gerçekleşen bir komplo diye düşünenleri tarihin gerçekleriyle aydınlatmak şart.

Söz konusu Osmanlı Türkçesi ve modern Türkçe tartışması olduğunda Dil Devrimi'nin geçmişle bağları koparmak için yapıldığı söylenir durur.

ilimcephesi.com

Batı menediyetini, ilerleyen dünyayı yakalamak için yapılan bu devrim neden eleştirilir? Genelde latin alfabesine geçildiği ve dilde sadeleşmeye gidildiği için insanların bilinçli olarak cahilleştirildiği, üstüne üstlük tarihin unutturulmaya çalışıldığı bir devrim olduğundan bahsederler.

Mustafa Kemal Atatürk'ün bu konudaki yaklaşımı ise açıktır.

'Milleti bilgisizlikten kurtarmak için kendi diline uymayan Arap harflerini bırakıp Lâtin esasından Türk harflerini kabul etmekten başka çare yoktur.' der. Hem toplumun büyük bir kısmının habersiz olduğu bilgilerin yayılması hem de öğrenmenin kolaylaşması için bu değişim gereklidir.

Bu konudaki tartışmalar çoğunlukla yüzeysel, tarih araştırmalarıyla kopuk olduğu için eleştiriler de sürüp gidiyor.

Farklı bir bakış açısı yaratmak ve işin aslını, lise tarih kitaplarındaki yüzeysel bilgilerin ötesine taşımak şart. Ortada bir tarihi unutturma çabası olduğunu düşünenlere, tarih araştırmacısı Ömer Faruk Topal'ın birkaç sözü var. Twitter hesabında yaptığı paylaşıma kulak verelim.

Önce imparatorlukların kültür yapısına dair bilmemiz gerekenleri not ederek başlayalım.

Buraya kadar tamam. Peki, Osmanlıca ve modern Türkçe tartışmalarında durum ne?

Sözün özü, Dil Devrimi'nin komplo teorilerine konu olacak biçimde tarihle bağları koparmayla yahut kültürü unutturmaya çalışmayla bir alakası bile yok. Tarihin gerçekleri böyle.

Popüler İçerikler

Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.12.2019

İlber Ortaylı’nın batılılaşma yolunda adlı kitabını okursanız bu konuda bilgi sahibi olursunuz. Uydurma bir içerik olmuş alfabe değişikliğini öneren ilk bilim insanı Azeri asıllı Mirza Ali Feth’dir. Bütün Türklerin ortak bir alfabeyi kullanması için uğraşmış dönemin padişahı Abdülazize gitmiştir. Ayrıca Osmanlıca dersine giren bir öğretmen olarak çoookkk rahat söyleyebilirim Osmanlıca dilimize uygun bşr alfabe değildir. Sessiz harflarin kalını be incesi olması Türkçe gibi çok sesli harfe ihtiyaç duyulan bir dilin yıllarca nasıl yaşadığına hayret etmek lazım. Biz genizden konuşmayız H harfinin üç çeşidi mevcut. Ayrıca Osmanlıcanın kökeni Arap alfabesi değil Pers alfabesidir. Farsçaya uygun olan bu alfabenin okunması metnin gidişatından çıkarılmaktadır. İyi ki değişmiş ATAM bu ülke sana çok şey borçlu

28.12.2019

Kemalist karşıtı şeylerde kitap okuma alışkanlığı yoktur. Daha çok Facebook ya da sohbet denilen ve dört duvar arasında mucize yalanları dinlemekten ibaret zırvalıklara göre bir hayat görüşü edinirler. Ortaya attıkları saçmalığa cevap veren herhangi bir görüşü okumaya cesaretleri yoktur. Kısacası yalana iman ederler.

27.12.2019

Benim anlamadığım şey yani şimdi biz dilimizden arapça ve Farsça kelimeleri çıkartıp dili herkesin anlayabileceği bir sadeliğe mi soktuk? Ben dil bilimcisi değilim ama bir kaç yabancı dili çok iyi olmasada konusabiliyorum, şimdi birazcık dil bilgisi olan birileri varsa lütfen bir araştırma yapın! Bizim şuan Türkçe diye konuştuğumuz dilde kaç tane yabancı kelime var özellikle Fransızca dan!! Lütfen milleti kandırmak için yok efendim dili sadelestirdik gibi hikayeler uydurmayin, unutmayın ki harf değişikliği ile cahil bırakıldık! Şuan tarihçilerin dışında veya özel olarak Osmanlıca eğitimi almayan hiç kimse eski belgeleri okuyamaz!!!!

Pasif Kullanıcı
27.12.2019

Fransızca dilindeki yabancı kelimeleri atınca sadece 300 kelime kalıyor. Türkçe tabiki başka dillerden kelime almıştır. Ama cümle yapısı, ek alma durumu asla Arapçaya, Farsçaya,Fransızcaya benzemez. üTürkçe Ural Altay dil grubundadır. onlar Hint-Avrupa

Pasif Kullanıcı
27.12.2019

Yorumlara bakıyorum da resmen cahillik akıyor. Monarşilerde halk eğitimi kavramı yoktur. Osmanlıda zorunlu eğitim II. Mahmut döneminde sadece erkek çocuklarasadece İstanbulda başladı. Alfabe değişikliği yapıldığı tarihte Anadoluda okur yazar oranı zaten çok düşüktü. Ayrıca Osmanlıda özellikle batılı eğitim veren askeri okullarda latin alfabesi zaten kullanılıyordu Misal Mustafa Kemal fransızca kitapları latin alfabesinden okuyordu. Biraz okuyun araştırın işlembeden sallamayın. Lafla peynir gemisi yürümüyor bıktı bu ülke yıllardır aynı safsatalar

TÜM YORUMLARI OKU (52)