Osmanlı ve Rumen Birlikleri Arasında 'Omuz Atma' Meselesi Yüzünden Çıkan Çatışma: Dealul Spirii Kavgası

Belli ki kavga sebepleri hiç değişmiyor. Kim bilir belki de bu kavganın çıkması için bir bahanedir, 1. Dünya Savaşı'nın başlangıcı gibi. Sonuç olarak 'yok yere' ölen insanlar ve tarihe geçen böyle enteresan bir olay kalıyor. 

Kaynak: Romanya'dan Balkanlar

Efendim... Hikaye 1848'de "Halkların Baharı" denilen Avrupa devriminin Romanya'ya yansımasıyla başlar. Devrimci Rumenler Osmanlı-Rus savaşından sonra...

1828'de Rusya tarafından dayatılan anayasadan rahatsızdırlar. Bunun yanında Osmanlı ise Rusya'ya karşı gelişen bu hareketten memnundur. Hatta Rumen devrimciler Babıali'ye elçi gönderirler ve hareketin Osmanlı'ya karşı olmadığını bildirirler.

Ancak Batı, kendi ülkelerinde de benzerleri cereyan eden bu ayaklanmalardan rahatsızdır ve Osmanlı'dan bu ayaklanmaları bastırmalarını ister.

upload.wikimedia.org

Bunun üzerine Osmanlı, Rusya'nın Eflak'taki etkisinin artmasını sınırlamak için birliklerini gönderir. 40 bin kişilik Osmanlı birliği 13 Eylül 1848'de Eflak'a girdiğinde ortam gergindir ancak...

Herhangi bir direniş olmayacağı konusunda anlaşılmıştır. Abdulkerim Paşa komutasındaki Osmanlı birlikleri Spirii Tepesi'nde Golescu komutasındaki 6 bin kişilik Eflak birliği ile birleşecek ve bu durum, ayaklanmanın bitişinin ilanı olacaktır.

Ancak askerler yer değiştirirken Dinca Balsan adındaki Rumen teğmen bir Türk askerine omuz atar ve zaten gergin olan ortam aniden patlar. Çıkan kavga, çatışmaya dönüşür.

2 buçuk saat süren çatışmada 150'ye yakın Osmanlı, 50'ye yakın Rumen askeri ölür. Ve ancak müzakere ile kavga biter. Rumen devrimcilerin ise bir bölümü İstanbul'a bir bölümü ise Paris'e sürgün edilir.

Dealul Spirii adıyla bilinen ve çatışmanın gerçekleştiği tepede bugün parlemento sarayı bulunur.

Ayrıca itfaiye birliklerinin de bu çatışmaya katılması ve çokça kayıp vermesi sonucunda 1901'de Dealul Spirii Tepesi'nde "İtfaiyeci Şehitler Anıtı" açılır. Ve 13 Eylül günü Romanya'da itfaiye günü olarak kutlanır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Osmanlı'nın Karanlık Tarihi: Darbe ile Tahttan İndirilen 12 Padişah
Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişah Kimi Katletmişti?
Görünüşleriyle Düşmana Korku Salan Osmanlı'nın Gözü Pek Kanatlı Süvarileri: Deliler
Osmanlı'nın Son Padişahı VI. Mehmed Vahdeddin İngiltere'ye Sığındıktan Sonra Neler yaptı?
Padişah ve Hükûmetinin Yarattığı Anarşiye Karşı Bir Savunma Hareketi: Hıyanet-i Vataniye Kanunu

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Dolce Gabbana’nın 1200 Liralık Keki: “Dubai Çikolatasından Sonra Ucuz Geldi”
Mauro Icardi'den Sakatlık Sonrası İlk Paylaşım Geldi: Arjantinli Yıldıza Destek Mesajları Yağdı
YORUMLAR
25.12.2021

Götü boklu omuz kavgasında bile biz çok zayiat vermişiz. 40 bin kişi gitmişsin 6 bin kişi nasıl 150 askerini öldürür mk.

26.12.2021

Lan tükürseler boğacak kadar ezici çoğunluk varken nasıl onlardan daha fazla zaiyat veririz..Sikerim müzakereyi ipler kopmuş gebertin gitsin hepsini rezil etmişsiniz kendinizi

26.12.2021

Burda aslında romenler olaya önceden hazırlanmışlar.Verilen zayiat rakamları bunu net gösteriyor.Omuz atma hikayeden ibaret.Osmanlı bölgeye çekilmiş tabi başka devlet olsa kazanan kaybedeni kılıçtan geçirir zaafımız buradada ön planda malesef...Her gel diyene asker gitmez arkadaş,olan osmanlıya oldu burda ders alınmalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ