Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk Türk olmuştur. 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan IV. Murat zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezârfen ise 'bin fenli' (bilimli) yani 'çok şey bilen' anlamına gelir.
Osmanlı'nın torunuyuz diyenler nedense bu adamlara hiç özenmemiş..Göt yemez tabi nasıl uğraşsınlar matematikle geometriyle ilimle bilimle..Nerde vurdu kırdı var ona özenirler basitinden..
Bilimsel gelişmenin islamla hristiyanlıkla alakası yok. Burada, devletin benimsediği ideoloji ve bilim insanlarına karşı yaklaşımı belirleyici. Bunun en bariz kanıtı olarak 9-12. yüzyıllar arasında islam coğrafyasında bilimin kat ettiği inanılmaz mesafeyi örnek gösterebiliriz. Peki niye o zaman öyleydi de sonra birden bire bilim faaliyetleri durdu? İlk olarak meşhur halife Harun Reşit döneminde gerçekleştirilen fetihler islam devletini çok zenginleştirdi. Bunun yanında fethedilen bölgelerdeki halkın yerel kültürü -ki süryaniler, persler gibi muhteşem kültürler var içlerinde- devlet erkanını çok etkiledi. Reşit'in oğlu el-Memun zamanında kurulan beytülhikmede yunancadan sanskritçeye kadar birçok eser arapçaya tercüme edildi. Bu sayede hem arapça olağanüstü zenginleşti hem de devletin buluşları ve yeniliği teşvik eden rasyonel politikası sebebiyle optikten matematiğe edebiyata kadar bütün bilim faaliyet alanlarında gelişme kaydedildi.
1500-1600lere kadar bilimsel acidan cok buyuk farklar yok. kirilma noktasi 1500ler. ilginc sekilde pek cok degisim bu tarihlerde gerceklesiyor. amerikanin kesfi, cografi kesifler, dini reformlar, matbaanin icadi. ironik sekildede osmanli devletinin en guclu oldugu zaman. muhtemelen osmanli devletinin her cepheden batiyi sarip olusturdugu baski, ticaret yollarini kapatmasi avrupayi degismeye, ilerlemeye zorluyor. ama asil buyuk farki yaratan sey matbaa. matbaanin icadi ile kitaplar ucuzlayip yayginlasiyor, ortalama insan cok daha bilgili ve kulturlu hale geliyor. osmanli ise hattatlar issiz kalmasin diye matbaayi yuzlerce yil yasakliyor, hatta kullanimina idam cezasi bile veriyor. iki medeniyet arasindaki korkunc kopmanin nedeni iste bu ufacik fark, okuma ve okumama. halada okuma aliskanligi olan bir toplum degiliz, bugunki cehaletin hukmu ve iktidarida bu sebebden.