Osmanlı İmparatorluğu'nda tahtta en uzun süre görev yapan padişah Kanuni Sultan Süleyman'dır. Tarihte I. Süleyman olarak da bilinen padişah, 46 yılın boyunca tahta kalmayı başarmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman, 1494 yılında Trabzon'da doğdu. 1508 yılında ilk olarak Şaki Karahisar'da, daha sonra ise Bolu'da sancakbeyi olarak görev yaptı. Babasının tahta çıkması ile birlikte Saruhan sancakbeyliğine atandı. Bu 7 yıllık görevinden sonra, babasının ölümü üzerine 1520 yılında Osmanlı tahtına oturdu.
Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli rolleri bulunmuş bir padişahtır. Osmanlı Devleti'nin 10.padişahı ve 89. İslam halifesi olarak görev almıştır. Dünyanın pek çok yerinde adı duyulmuş, farklı lakaplar verilmiştir. Adaletli yönetim anlayışından dolayı Osmanlı toplumunda ve doğuda Kanuni lakabı almıştır. Batı'da ise Muhteşem Süleyman olarak anılmıştır. I. Süleyman'ın tahta çıkışı ile birlikte pek çok siyasi ve askeri gelişmeler yaşanmıştır. Bu nedenle padişahlık yaptığı dönemlerde Osmanlı Devleti, yükselme devrine girmiştir. Hükümdar olduğu süre boyunca 13 sefere katılmıştır. Saltanatının yaklaşık olarak 10 yılını seferlerde geçirmiştir. Böylelikle en uzun süre sefere çıkan padişah olarak tarihe geçmiştir.
Padişahlığı boyunca Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan topraklarının büyük bir kısmında egemenlik kurmuştur. Osmanlı sınırlarını Irak ve İran'ın iç kesimlerine kadar genişletmiştir. Aynı zamanda Osmanlı Donanması ile Kızıldeniz ve Akdeniz gibi sularda hakimiyet kurmayı başarmıştır. 1566 yılında yaptığı kuşatmanın son günü ise hayatını kaybetmiştir.