Osmanlı'nın Karanlık Tarihi: Darbe ile Tahttan İndirilen 12 Padişah

Yüzlerce yıllık bir imparatorlukta tabii ki her şeyin her an güllük gülistanlık olması öyle çok mümkün değil ki söz konusu Osmanlı İmparatorluğu olunca aslında ülkedeki uzun süreli genel bir huzur halinin oldukça az yaşandığı da ortada.  Buna bağlı olarak taht kavgaları ile geçen yüzyıllar Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesi birçok padişahın sonunu da getirmiş.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi

1. II. Bayezid (1481-1512)

Safevi Devleti ile başarısız mücadelesi padişahı Yeniçerilerin gözünden düşürür ve askerler oğlu Selim'in 'serdar' olmasını isterler. Bayezid bu teklifi kabul etmek zorunda kalır ve 24 Nisan 1512'de tahtı oğluna bırakır. Kısa süre sonra ölümü ise şüpheli kalır.

2. I. Mustafa (1617-1618, 1622-1623)

Abisi I. Ahmed'in genç yaştaki ölümüyle tahta çıkan padişah, akli dengesizliği bahane edilerek 1 yıl sonra tahttan indirilir. Ancak yeğeninin de bir darbe görmesi sonucu 5 yıl sonra tekrar 1 yıllığına tahta çıkar ve bir darbe ile daha tahttan indirilir.

3. II. Osman (1618-1622)

Genç Osman hakkındaki genel kanı hacca gitmek bahanesiyle Anadolu'ya geçerek yeni bir askeri birlik kurma fikrinin kendisini ölüme götürdüğüdür. Bu durumu kabullenemeyen Yeniçeriler amca I. Mustafa'yı tekrar tahta geçirerek Genç Osman'ı 17 yaşında feci şekilde öldürürler.

4. Sultan İbrahim (1640-1648)

Sadrazamı Ahmed Paşa'nın Yeniçeri ağalarıyla olan husumetinin yanı sıra Padişah'ın da annesi Kösem Sultan ile ters düşmesi İbrahim'in sonunu hazırlar. Sadrazamı idam edilen İbrahim'in yerine IV. Mehmed tahta çıkarılır. Ve bir fetva ile idam edilir.

5. IV. Mehmed (1648-1687)

Üst üste aldığı yenilgilere Mohaç'ı da ekleyen Mehmed, aynı zamanda bir av meraklısıdır. Ülke toprakları işgaldeyken kendisinin av eğlencelerine devam etmesi ve ilgisiz tutumu halkta ve sarayda tepki uyandırır. Böylece kardeşi II. Süleyman tahta geçirilir.

6. II. Mustafa (1695-1703)

Karlofça Antlaşması ile hatırlanan Padişah'ın döneminde Osmanlı'da durum kötüye gider. Bunun yanında babası gibi av partileri düzenleyen Padişah 1700'den itibaren İstanbul yerine Edirne'ye yerleşir ve Yeniçeriler bu duruma isyan ederek onu tahttan indirir.

7. III. Ahmed (1703-1730)

Ünlü Patrona Halil İsyanı, Ahmed dönemine denk gelir. İsyan sırasında her ne kadar dönemin ünlü sadrazamı Damat İbrahim Paşa'yı idam edip darbecilere verse de Patrona Halil, padişahın da tahttan indirilmesini ister. Ve padişah yerini Şehzade Mahmut'a bırakır.

8. III. Selim (1789-1807)

Osmanlı'da yenilenme çalışmalarının önemli bir figürü olan Padişah'ın en bilindik icraatı Nizamı Cedit adıyla modern bir ordu kurmasıdır. Yeniçeriler'in hiçbir şekilde kabullenmediği bu ordu yüzünden ayaklanması sonucu tahttan çekilen Selim canından da olur.

9. IV. Mustafa (1807-1808)

III. Selim'in tahttan indirilmesine isyan eden Alemdar Paşa 16 bin kişilik bir ordu ile İstanbul'a yürür. Padişah Mustafa ise korkuyla Selim'i öldürtür. Bunun üzerine Alemdar Mustafa Paşa, Padişah'ı tahttan indirir ve yerine kardeşi II. Mahmud'u getirir. IV. Mustafa ise kısa süre sonra idam edilir.

10. Sultan Abdülaziz (1861-1876)

Abdülaziz'in son dönemlerinde kötüye giden Osmanlı'da huzursuzluk hakimdir. 9 Mayıs günü öğrencilerin protestolarıyla başlayan hareket 29 Mayıs günü Süleyman Paşa'nın aldığı fetva ile doruk noktasına ulaşır ve 30 Mayıs 1876'da bu fetva gereğince Padişah tahttan indirilir, 4 gün sonra ise bilekleri kesilmiş bir halde bulunur.

11. V. Murad (1876)

30 Mayıs 1876 darbesi ile birlikte tahta çıkarılan Padişah yalnızca 93 gün hüküm sürer. Ve söz edildiğine göre bu 93 günün yalnızca 7 gününde bilinci yerindedir. Sürekli bir cinnet hali yaşayan, kendisini Yıldız Sarayı'nda havuza atan Murad 31 Ağustos'ta tahttan indirilir.

12. II. Abdülhamid (1876-1909)

II. Meşrutiyet'ten sonra patlak veren ve tarihe '31 Mart Vakası' olarak geçen ayaklanma sonucu İstanbul'da büyük bir karışıklık olur ve bu durum ancak Hareket Ordusu'nun gelmesi ve Abdülhamid'in tahttan feragatiyle ortadan kalkar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Patrona Halil İsyanı'nda Öldürülen Damat İbrahim Paşa'nın Halit Akçatepe'nin Dedesi Olduğunu Biliyor muydunuz?
Osmanlı Arşivlerinden Geliyoruz! Şeyhülislamların Birbirinden İlginç 16 Fetvası
Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişah Kimi Katletmişti?
Osmanlı'nın Son Padişahı VI. Mehmed Vahdeddin İngiltere'ye Sığındıktan Sonra Neler yaptı?
Şair, Padişah Demeden Öldüren Osmanlı'nın En Acımasız Celladı: Kara Ali

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
31.08.2021

31 mart olayı belki daha güzel ayrıntılı bir şekilde anlatılabilirdi. belki "tarih tekerrür eder mi?" sorusu okuyanlar tarafından tekrar sorulabilirdi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ