Osmanlı Devleti'nde çeşitli paralar kullanılmıştır. Gümüş para basıldıktan sonra, yanına bir de bakır paralar eklenmiştir. I. Murat döneminde basılan bakır paralar, pul ve fels özelliği göstermekteydi. Bunların üzerinde basılış yerleri ve tarihleri bulunmamaktaydı.
I. Bayezıd döneminde devletin altın parasının bulunmaması sebebiyle Venediklilerin altın dukası kullanılırdı. I. Bayezıd'ın oğulları olan Musa ve Süleyman Çelebi de kendi adlarına para bastırmış, üzerlerine tuğra koydurtmuştur. I. Mehmed döneminde bazı şehirlerde basılan akçeler de bulunmaktaydı. Bu akçelerde ilk defa sultan, han gibi unvanlar kullanılmıştır.
Osmanlı Devleti'nde ilk altın para, 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet ( II. Mehmet) döneminde basılmıştır. Bu altın para1000/ 993 ayarında yapılmıştır. Ağırlığı ise 3.508 gram olarak belirlenmiştir. Paranın ön yüzünde darin-ün nadri, sahib-ül-izzi vennasri, filberri velbahri gibi unvanlar kullanılmıştır. Arkasına ise başka bir unvan ile darp yeri, basıldığı tarih yazılmıştır. Fatih Sultan Mehmet, basılan bu yeni paranın ticarette zorluk çıkarmaması için Venedik dükaları ayarında ve ağırlığında olmasına özen göstermiştir. Altın paralara Sultani yada Yaldızlı ismi verilmiştir.