1261 yılında Anadolu'da Moğol istilalarına karşı büyük bir Türkmen hareketi başladı. Bu harekete katılan pek çok Türk beyliği bulunmaktaydı. Anadolu bu karışıklardan dolayı ikiye ayrılmıştı. Bölgenin doğu tarafı İlhanlı Devleti egemenliğini kabul eden Selçuklu sultanlarının, batı tarafı ise Türkmenlerin hakimiyeti altındaydı. Selçuklu sultanlarının bulunduğu kısmın batı ucunda, Hamitoğulları Beyliği, Sâhiboğulları Beyliği, Germiyanoğulları Beyliği, Çobanoğulları Beyliği bulunmaktaydı. Aynı zamanda Bizans topraklarını fetheden Menteşe Beyliği, Aydınoğulları Beyliği, Saruhanoğulları Beyliği, Karesioğulları Beyliği gibi Batı uç beylikleri de yer almaktaydı.
Moğolların Selçuklu sultanlarını tahta geçirmesi Türkmenler tarafından hoş karşılanmadı. Selçuklu sultan II. Gıyaseddin Mesud'un tahta geçmesi ile rakibi Germiyanoğulları arasında mücadeleler başladı. Bundan dolayı Türkmen boyları Bizans bölgesini fethetmek için harekete geçti. Batı Anadolu Germiyanoğulları tarafından alındı.
Bizans topraklarının fethedilmesi ile birlikte bölgede birçok yeni beylik ortaya çıktı. Batı Anadolu'da kurulan bu beylikler içerisinde en güçlü olanı Osmanlı Beyliği idi. Anadolu Selçuklu Devleti, bu beyliği başarılarından dolayı eyalet sancak beyi ilan etti. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Osmanlı beyliği bağımsız kaldı. Osmanlı beyliğin lideri olan Osman Gazi 1299 yılında Bilecik'i fethetmesi ile birlikte devletin temellerini attı. Osmanlı Devleti Bilecik'in Söğüt ilçesinde kuruldu. Genel olarak 1299 yılı, Osmanlı Devleti'nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı tarihçiler, Yenişehir'in fethedildiği tarih olan 1301 yılını da kabul etmektedir.