Osmanlı Devleti, adını Oğuzların Kayı boyu lideri Ertuğrul Gazi'nin oğlu olan Osman Gazi'den almıştır. Osman Gazi, babasını ölümü ile beyliğin başına geçmiş ve 1299 yılında Osmanlı Devleti'ni kurmuştur. 1481 yılına kadar kesintisiz bir şekilde sınırlarını genişletmiştir. Bu dönem de Anadolu'nun tamamı, Güneydoğu Avrupa ve Arap dünyası Osmanlı sınırlarına dahil edilmiştir.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi ile birlikte imparatorluk, yükselme dönemine girmiştir. Bu döneme, olgunluk dönemi de denilmektedir. Anadolu'da ki tüm beylikler üzerinde hakimiyet sağlandı. Yunanistan ve birçok ada Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmiştir. Orduda çeşitli düzenlemeler de yapılmıştır. Yükselme dönemi padişahları ise II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim olarak bilinir. Ancak Kanuni'den sonra gelen yöneticiler devlet işleriyle fazla ilgilenmemiştir. 1683 yılında en geniş sınırlara ulaşan Osmanlı, 1827 yılında ise duraklama dönemine girmiştir.
Osmanlı Devleti,1828 yılından itibaren pek çok reformlar yapmıştır. Bu dönemde orduda Avrupa düzeni oluşturulmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda Tanzimat ve Islahat Fermanı ilan edilmiştir. 1908 yılına kadar süren bu dönem, daha sonra dağılma süreciyle devam etmiştir. Devlet bu dönemde en büyük toprak kayıplarını yaşamıştır. Ayrıca Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, İstanbul gibi birçok yerin işgali gerçekleşmiştir. 1922 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ile birlikte saltanat kaldırılmış ve Osmanlı Devleti son bulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu kurulduğu dönemden yıkıldığı döneme kadar, 624 yıl boyunca hüküm sürmüştür.