Osmanlı Devlet Armasının Kraliçe Viktorya'nın Emriyle 1857'de Tasarlandığını Muhtemelen Bilmiyordunuz

Kraliçe tarafından Sultan Abdülmecid'e verilmek istenen şövalyelik nişanını aldıktan sonra hükümdarın arması St. George Kilisesi duvarına asılmalıdır ancak Osmanlı'nın bir arması bulunmamaktadır...

1882'de kabul edilen Osmanlı İmparatorluğu armasının onlarca detayla dolu tasarımına aşinayız.

30 ayrı sembol içeren armanın en üstünde bulunan güneş sembolüyle tuğra imparatorluk ve padişahın güneş gibi ulu olduğunu temsil ediyor, her dönem padişahına göre değişiyor. Dikkatli bakacak olursanız tuğranın altında, yukarı dönük hilalin altında yer alan sarık Osman Gazi'nin ve köklü geleneğin ifadesidir.

Armadaki kırmızı renk bağımsızlığın, yeşil renk ise İslam'a bağlılığı anlatır.

Sol kısımda, üç hilal bulunan hilafet sancağı altındaki 'bereket boynuzu' bereketi ve bolluğu, çiçekler ise estetiği, sanatsal duruşu simgeler. Çiçeklerin tam solunda yer alan terazi, Osmanlı İmparatorluğu'nun adaletini hatırlatır. 

Bunlar armanın taşıdığı anlamlardan sadece birkaçı ancak asıl anlatmak istediğimiz konu armanın tarihiyle ilgili.

İlginçtir, bu arma Kraliçe Viktorya döneminde, 1867'de tasarlatılıyor ve Sultan Abdülmecid'e hediye ediliyor.

Sonradan değişiklikler yapılıyor ve 1882'de Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi oluyor. İngiliz Sarayında resmi armalar ve bayrakların kullanımından sorumlu Charles George Young'ın tasarladığı bu armanın Osmanlı'ya ulaşma hikayesi de hayli ilginç.

İngiltere Kralı III. Edward'dan bu yana sürdürülen "Dizbağı Nişanı" geleneğiyle ile şövalyelik alan ve Hristiyan olmayan ilk kişi Sultan Abdülmecit.

Aynı nişan kardeşi Sultan Abdülmecid'e Kraliçe Viktorya tarafından verilmek istenir ancak bu törenden sonraki uygulamaya göre nişanı alan hükümdarların arması Windsor Sarayı'nda yer alan St. George Kilisesi duvarına asılacaktır, Sultan'ın bir arması bulunmamaktadır.

Kraliçe Viktorya'nın emriyle arma Young tarafından tasarlanır.

Tasarım esnasında Young İstanbul'a da gelir, ona Mösyö Etienne Pizani eşlik eder.

Tasarımcı padişahlığı temsil eden saltanat kavuğunu, sorgucu, sancağı, tuğrayı ön plana çıkarır, tasarımı tamamlar. Yaklaşık bir yılın ardından tamamlanan arma (görseldeki armanın sonradan güncellenen hali) Osmanlı'nın Londra Sefiri Kostaki'ye teslim edilir, Sultan Abdülmecid de armayı beğenir, böylece Osmanlı arması kilisedeki yerini alır.

Sultan Abdülmecid'in ardından Sultan Abdülaziz'in 756. şövalye olarak nişanı aldığı törenin tablosu George Housman Thomas tarafından da resmediliyor. 👇

Arma Sultan Abdülmecid döneminde ortaya çıksa da son halini aldığı vakit II. Abdülhamit dönemidir.

Armaya terazi ve silah detayları eklenir ve bugün bildiğimiz imparatorluk arması ortaya çıkar. 

Şayet Kraliçe Viktorya bu nişanı vermiş olmasaydı, Osmanlı'nın sembolü haline gelen bu arma olmayacaktı. İlginç değil mi?

Kaynak

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
15.06.2021

eyvah ecdadcıları kahredecek bir takım gerçekler bunlar :D

Hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...... Nolamazzzzzz....................... İftiraaaaaaa................................CEHAPE ziyniyetinin uydurmaları bunlarrrrrrrr...

Pasif Kullanıcı
20.04.2022

Dizbağı nişanını Abdülmecit'in yanında Atatürk de verilmiştir, insan ve devlet ayırmayı seven onedio takipçileri. Ayrıca Kırım harbinde müttefik olduğumuz için verilmiştir. Yorumlar klasik 80 IQ Onedio takipçilerinin leş yorumlarıyla dolu. O kadar zavallısınız ki... Osmanlı ile ilgili bir şey görmeye tahammülüz olmayan ideolojik koyun sürüsü sizi.

Yalan yazıyorsun.Atatürk hiç bir zaman bu nişanı almadı, almadığı gibi verilme ihtimali dedikodusu İngiliz gazetelerinde yazılınca böyle bir nişan verilse de alınmayacaktır diye gazetelere tekzip yazdırdı. gerçek dışı yorum yazıyorsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ