Osmaniye'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Osmaniye'de Ne Yenir?

Osmaniye, Akdeniz Bölgesi'nde Çukurova'nın en doğu bölümünde yer alır. Güneyinde Hatay, batısında Adana, kuzeyinde Kahramanmaraş illeri bulunur. Konumu itibari ile Doğu Anadolu'nun giriş kapısı olma özelliğini taşır. Bundan dolayı Orta Doğu ülkeleri ile bağlantı sağlayan yol güzergahı üzerinde bulunur. Ayrıca Ceyhan Nehri'nin Osmaniye'den geçip Akdeniz'e dökülmesi de şehre ayrı bir önem katmaktadır. Bu nehrin üzerinde Türkiye'nin en yüksek barajları yer alır. Arslantaş ve Berke barajı bölgenin enerji ve su ihtiyacına oldukça yarar sağlar. Peki, Osmaniye'de gezilecek yerler nerelerdir? Osmaniye'de ne yenir? İşte detaylar...

Osmaniye, Çukurova'nın bereketli toprakları üzerinde bulunmasından dolayı pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Pers ve Roma gibi medeniyetler bu bölgede hüküm sürmüştür. Malazgirt Savaşı ile Çukurova'ya Türkmen Ulaşlı Aşireti yerleşmiştir. Bu aşiret yaşamaya en elverişli yer olarak Nur Dağları'nı seçmiştir. 13.yy'da ise kenti Memlük Devleti ele geçirmiş, bölgeye Oğuz boylarından olan Halep Türkleri yerleşmiştir. 1517 yılında ise İpek Yolu'nun da geçtiği önemli bir ticaret merkezi oluşmuş ve bölgeye Kınık adı verilmiştir. Evliya Çelebi eserinde Çukurova bölgesinden bahsederken Kınık Şehri olarak bahsetmektedir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Osmaniye'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Osmaniye'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Haruniye Kaplıcaları: Ceyhan Nehri kenarında bulunan Haruniye kaplıcaları, Termomineral sular grubunda yer alır.  Kaplıca suyunun inme, bel ağrısı, mide ve ince bağırsak gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

  • Karatepe Arslantaş Açık Hava Müzesi: M.Ö 8.yy'da sınır kalesi olarak yapılan bu yer, milli park içerisinde bulunur. Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olma özelliğini taşır. Müzenin içerisinde bölgede çıkarılan eserler sergilenmektedir.

  • Osmaniye Kent Müzesi: Bu müzede şehrin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti, tarihi ve sanatı anlatılmaktadır. İçerisinde arasta çarşısı, kent arşivi, kent dükkanları, şor odası, çınarlı kahve, eğitim atölyesi gibi bölümler bulunur.

  • Karatepe Arslantaş Milli Park: 1958 yılında koruma altına alınan bu yer, Türkiye'nin en büyük ikinci milli parkı olarak bilinmektedir. Milli parkın içerisinde pek çok hayvan ve bitki türü bulunmaktadır. Trekking, kamp, doğa yürüyüşü gibi aktivitelerde yapılabilir.

  • Kırmıtlı Kuş Cenneti: Kuşların göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı birbirinden farklı birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Kuş cennetinde saz delicesi, küçük balaban, kızıl sırtlı örümcek kuşu, karabaşlı kiraz kuşu gibi türler bulunmaktadır.

Osmaniye'de Ne Yenir?

  • Bayram Kömbesi: Özellikle Ramazan Bayramında yapılan bu çörek, Osmaniye'nin yöresel lezzetlerinden biridir. Şehirdeki pastanelerde bolca bulunur.

  • Lahana Sarması: Her yörede yapılan lahana sarması burada etli olarak yapılır. Yanına ise taze ev yoğurdu ile servis edilir.

  • Tutmaç Çorbası: Bölgede lebeniye çorbası olarak da bilinir. Bu yemeğin ana malzemesi yoğurttur. Üzerine ise taze köy tereyağında kızdırılmış nane dökülür.

  • Kaburga Dolması: Özel günlerin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Tepsiye yayılan pilavın üzeri kaburgalar ile doldurularak yapılır. Genellikle keçi ya da oğlak eti kullanılır.

  • İçli Köfte: Akdeniz mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan içli köfte, Osmaniye'de taze bulgurdan yapılır. Ayrıca köftenin içine birçok çeşit baharat koyulur. Bu içli köfte kızartılarak pişirilir ve meze olarak servis edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

16 Maddede Osmaniye Hakkında Her Şey
Hatay'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Hatay'da Ne Yenir?

Popüler İçerikler

Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!