Osman Kavala İçin Yine Tahliye Kararı Çıkmadı

Birleştirilen Gezi-Çarşı davasında yargılanan ve 4 yıldır tutuku olan Osman Kavala için bugünkü duruşmada da tahliye kararı çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini hedef alan sözlerinden sonra duruşmalara katılmayacağını duyuran Kavala, bugün mahkemeye gelmedi. 

Çarşı Davası ile birleştirilerek üçüncü kez açılan Gezi Davası'nın ikinci duruşması 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 52 kişinin yargılandığı davada önceki duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlanarak 'Duruşmalara katılmam ve savunma yapmam anlamsız' diyen Kavala, bu duruşmaya katılmadı. Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verilirken dava 17 Ocak'a ertelendi.

"Direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz"

Taksim Dayanışması, duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP, HDP ve TİP milletvekilleri ile TMMOB gibi demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Taksim Dayanışması adına açıklamayı okuyan Esin Köymen, “Onlarca insanın demokratik hak ve talepleri için parklarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz. Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklerine sahip çıkan, siyah ve beyazı olan Çarşı ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

"İki torba bir araya getirildi ve bir çuval dava haline geldi"

Çarşı davası sanıklarından Yusuf Demirci’nin avukatı Ömer Kavili, davanın bir an önce bitirilip sanıkların beraat alması gerektiğini dile getirdi. Kavili, “Dosyanızdaki evrakların bilgi belge güvenliği yoktur. Lehte olan delillerin dosyanızdan kaybolacağı endişesindeyiz. O konuda mahkemenizin sabıkası var. 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayı Çarşı davası avukatlarına vermeden nasıl olur da bizden esas hakkında beyanda bulunmamızı istersiniz?” dedi.

Çarşı Davası avukatlarından Yıldız İmrek de söz alarak davaların birleştirilmesini eleştirdi. Barış Akademisyenlerinin ayrı ayrı yargılandığını hatırlatan İmrek, 'Çarşı Davası da esasen torba davaydı. Gezi Davası ve Kavala Davası da. Siyasi irade böyle istediği için şimdi iki torba bir araya getirildi ve bir çuval dava haline geldi. Bu davada karar verilmesinin engellenmesi için ve aşırı şekilde uzatılarak siyasi iradenin çıkarları doğrultusunda birleştirildi. Bu şekilde müvekkillerin aklanma hakkı ihlal ediliyor' ifadelerini kullandı.

"İddianame yalan söylüyor"

İmrek'in ardından söz alan Avukat Efkan Bolaç da, 'Dosyanın geldiği aşamaya baktığımızda kendisine hukuk devleti denen Türkiye'de yapıldığını dikkate alırsak sürrealist yargılama diyebiliriz. Gezi ile ilgili söyleyebileceğim tek bir şey var. Gezi benim ömrüm boyunca gördüğüm en temiz direnme biçimlerinden biridir. Bu ileride tarihe de böyle geçecek. Bu sürrealist davanın hemen bitmesi gerekiyor' diye konuştu.

Çarşı Davası avukatlarının ardından söz alan Osman Kavala'nın avukatı Tolga Deniz Aytöre, Kavala'nın duruşmaya katılmama kararını desteklerini belirtti. Masumiyet karinesinin açıkça ihlal edildiğini söyleyen Aytöre, şunları kaydetti:

'Kavala hakkında AİHM Aralık 2019'da bir hak ihlali kararı verdi. Şubat 2020'de de beraat kararı çıktı. Bu karar verilince apar topar bir suç uyduruldu. Casusluk suçlaması kapsamına sokuldu. MASAK raporu Gezi davasına yönelik hazırlanmış bir rapor. Bu raporda casusluk suçlamasıyla ilgili bir tespit mi var bizim göremediğimiz? Bu rapora dayanarak tutuklama kararı verilmesini anlamıyoruz. İddianame yalan söylüyor Henri Barkey ile Kavala arasında yoğun iletişim kaydı olduğunu iddia ederek. Böyle bir şey olmadığına ilişkin rapor var. Adil yargılanma hakkımızı elimizden 4 yıldır alınıyor. Yasal usulleri olmayan suçlamalarla tutukluluk halinin devamına yönelik kararlar alınması yanlış ve hukuka aykırı karaların ötesinde, kamu yetkisinin kötüye kullanılması sorunudur.'

Tutukluluk halinin devamına karar verildi

Kavala'nın avukatlarının konuşmalarının ardından Mahkeme Başkanı, savcıya mütalaasını sordu. Savcı, Çarşı grubunun birleştirme kararının gözden geçirilmesi talebinin reddini, vareste tutulma isteğinin kabulünü, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamını talep etti.

Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar, mütalaaya karşı söz alarak “Avrupa Konseyi şartı, AİHS’in 3. ve 46. maddeleriyle iddia makamının mütalaası taban tabana zıttır. Anayasaya aykırı düşünce ile karşı karşıyayız' dedi.

Mahkemem Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Gelecek duruşma 17 Ocak'ta görülecek.

Kavala'nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra, kararla ilgili açıklamada bulundu: "Dört yıldır aynı kelimelerle kararlar veriliyor. Savcılar soru sormuyor. Hangi somut eylemlerle suç işlenmiş sormuyorlar. Endişem bu durumun normalleşmesi" 📹

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
26.11.2021

Mahkemede suclulugu ispat edilemiyor tam tahliye edilecek, hop yeni iddianame aciliyor. Muz cumhuriyeti ve onun saksakci ortadogu vatandaslari yine sasirtmadi.

26.11.2021

yerinde bir karar

26.11.2021

Yerinde bir karar değil . Doğru olan karar Tayyipi içeri tıkmak

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ