Oscar Wilde Kimdir? Oscar Wilde'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Oscar Wilde bir İngiliz-İrlandalı oyun yazarı,romancı ve şairdir. Ciddi Olmanın Önemi, Lady Windermere'in Yelpazesi gibi esprili komedileriyle bilinir. İşte Oscar Wilde'ın hayatına dair merak edilenler; Oscar Wilde kimdir, neler yapmıştır? Oscar Wilde'ın eserleri... 

Oscar Wilde, İngilizce'de en kalıcı eserlerden bazılarını yazmıştır. Ancak oyun yazarlığındaki ustalığı kadar kişisel hayatı ile de hatırlanır. Çünkü evlendikten sonra cinsel tercihleri yüzünden hapsedilmiştir. Peki, Oscar Wilde kimdir? İşte kısaca Oscar Wilde'ın hayatı...

OSCAR WİLDE KİMDİR?

HAYATI

Tam adıyla Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, 16 Ekim 1854'te Dublin'de doğdu. Babası başarılı bir cerrahtı ve 1864’te tıp bilimine hizmetleri nedeniyle şövalye unvanı almıştı. Annesi Jane Francisca Elgee Wilde, 'Speranza' takma adı altında popüler şiirler ve başka eserler yazdı.

Wilde Dublin'deki Trinity Koleji'nde ve Oxford'daki Magdalen Koleji'nde eğitim gördü. Oxford'dayken Wilde estetik harekete katıldı. 1878'de şiiri 'Ravenna' ile Newdigate Ödülü'ne layık görüldü. Mezun olduktan sonra edebi bir kariyer için Londra'ya taşındı.

Wilde, 1881'de  Şiirler kitabını yayınladı. 'Pall Mall Gazette' gibi yayınlara katkıda bulundu, peri hikayeleri yazdı. En büyük yeteneği oyun yazmaktı. 'Lady Windermere'ın Yelpazesi' (1892), 'Ideal Bir Koca (1895)' ve 'Ciddi Olmanın Önemi' (1895) gibi son derece popüler komediler üretti. 'Salomé' 1896'da Paris'te icra edildi.

EVLİLİĞİ VE HAPİS YILLARI

Drama ve trajedi Wilde'ın özel hayatını gölgeledi. 1884'te Constance Lloyd ile evlendi ve iki oğlu oldu, ancak 1891'de Wilde, 'Bosie' lakaplı Lord Alfred Douglas ile bir ilişkiye başladı.

Nisan 1895'te Wilde, Marquis'ı eşcinsel olmakla suçladıktan sonra Bosie'nin babası Queensberry Markisi'ne iftira davası açtı. Wilde kaybetti ve özel hayatının ayrıntıları duruşma sırasında açıklandıktan sonra tutuklandı. Wilde büyük ahlaksızlık suçuyla iki yıl kürek hapsine çarptırıldı.

Hapishanedeyken ölümünden sonra 'De Profundis' adı altında Lord Douglas'a uzun bir mektup yazdı. Wilde hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra Fransa, Paris'te yaşadı. Hapsedilmeden önceki tarzında bir oyun yazmaya çalıştı, ancak bu çaba başarısız oldu. Wilde'ın, sağlığı geri dönülmez bir şekilde hasar gördü ve itibarı bozuldu.

ÖLÜMÜ

Oscar Wilde,  30 Kasım 1900'de Paris'te menenjit hastalığından öldü. Wilde, Sir Jacob Epstein tarafından tasarlanan ve üzerinde erkek melekler olan mezartaşının altına gömüldü.

ESERLERİ

Oyunları;

- 1880- Vera veya Nihilistler

- 1883- Padova Düşesi

- 1892- Lady Windermere'in Yelpazesi

- 1893- Ehemmiyetsiz Bir Kadın

- 1893- Salomé

- 1894- Kutsal Metres

- 1894- Bir Floransa Trajedisi

- 1895- İdeal Bir Koca

- 1895- Ciddi Olmanın Önemi

Kitapları;

- 1878- Ravenna

- 1881- Şiirler

- 1894- Sfenks

- 1894- Mensur Şiirler

- 1898- Reading Zindanı Baladı

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Gerçeklerle Yaşamaya Cesareti Olanların Anlayacağı Oscar Wilde'dan 19 Efsanevi Aforizma
121. Ölüm Yıl Dönümünde Bir Döneme Damgasına Vuran Büyük Yazar ve Düşünür Oscar Wilde'dan 27 Muhteşem Söz

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!