Oruç Tutarken Kilo Alanlara: Ramazan Ayında Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeli? Neler Yenmeli?

Ramazan ayında beslenme düzenimiz neredeyse tamamen değişiyor. Bu durum ise metabolizmamızın yavaşlamasına ve dolayısıyla da kilo almamıza neden oluyor. Yaza girerken vermek istediğiniz kiloları fazlası ile geri almak istemiyorsanız bu içeriğimize mutlaka bir göz atmalısınız. İşte ramazan ayında kilo almamak için yapılması gerekenler!

Uzmanlar Ramazan ayında tüm gün aç kalmanın metabolizma hızını yavaşlatması ve besinlerin yağa dönüşmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Besinlerin kolay şekilde yağa dönüşmesi ise ne yazık ki kilo almamıza neden oluyor. Aynı zamanda yaşanan bu durum kilo alımı birlikte bazı sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.

Sahur ve iftar vakitlerinden sonra hem saat hem de yorgunluk nedeni ile yapılmayan egzersizler ise bize kalori olarak geri dönüyor.

Egzersiz yapılmadığı gibi bir de üstüne çay saatlerinde tatlılar ve pastalar tüketerek aldığımız kalori miktarını iyice yükseltiyoruz. Gece yapılmayan egzersiz gün içerisinde oruç tutulduğu için yine yapılamıyor. Yani az egzersiz çok yemek diyoruz ve 30 günün sonunda kendimizi kilo almış buluyoruz.

Ramazan ayında ideal beslenmeye ulaşabilmek için öğün sıklığını normal düzene uyarlamak gerekir.

Oruç tutarken neredeyse 12 saatlik bir süre boyunca yemek yenmemesi vücuttaki kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu nedenle kişiler az ve sık beslenme çeşidi ile kan şekerini ideal düzeyde tutmalıdır.

Öğün düzenlemesi sahur, iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde yapılabilir.

Sahur yaparken ise midede uzun süre kalabilecek ve kan şekerinde değişikliğe enden olmayacak yiyecekler seçilmelidir. Örneğin sahurda kıymalı sebze yemekleri, tahıl çorbaları, az tuzlu peynirler tüketilebilir. Aynı zamanda gün içerisinde ve sahurda bol su içilmelidir.

Sahurda tüketilen bol tuzlu ve baharatlı yemekler vücudun gün içerisinde suya ihtiyaç duymasına neden olur.

Eğer oruç tutarken çalışmaya devam ediyorsanız mutlaka sahurda yeterli miktarda su tüketmeniz gerekmektedir. Sahurda tükettiğiniz su gün içerisinde ihtiyaç duyacağınız suyu karşılayacaktır.

Ramazan ayında kilo almamak için beslenme düzeniniz şu şekilde olmalıdır;

İftar ve sahur zamanlarında hızlı ve çok fazla yemek yiyerek midenin doldurulmaması gerekir. Bu şekilde yemek yemek tansiyon yükselmesi ve kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgısına neden olabilir.

Yemekler azar azar ve yavaş şekilde çiğnenerek yenilmelidir.

Yemek seçimi yapılırken çok yağlı, tuzlu ve baharatlı yemeklerden kaçınılması gerekir. Bu besinler yerine hazmı daha kolay olan ve midede uzun süre kalabilen lifli besinler, sebzeler ve meyveler tercih edilmelidir.

İftar çoğu zaman bir çorba ile açılması ve yemeğe geçmeden önce ufak bir ara verilmelidir.

Yine iftara başlarken hurma, su, peynir, zeytin ya da kuru kayısı tercih edilebilir. İftar saatinden yarım saat sonra ise normal yemeğe geçilebilir. Yemekten sonra yenecek tatlıların ise hamurlu ya da kızartılarak yapılan tatlılar olmamasına dikkat edilmelidir.

Bu gibi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek ideal beslenme için uygun bir tercih olacaktır.

Örneğin Ramazan aylarının sembolü haline gelen güllaç yemekten sonra yiyebileceğiniz en ideal tatlılardan bir tanesidir. Ancak tatlı tüketimi haftada 1-2 kez ile sınırlı olmalıdır.

Eğer iftarda et tüketecekseniz kızartılmamış eti tercih edin.

İftarda tercih edilen et, tavuk ve balık gibi protein içeriği zengin olan besinler tokluk hissinin daha uzun süreli olmasına neden olur. Yemeğin yanında tüketilen pilav ve makarna gibi besinleri tam tahıllı çavdar veya kepekli ekmek ile değiştirmek ise kan şekerinizin yükselmemesine neden olur.

Ara öğünlerinizde mutlaka meyve ve kuruyemiş bulundurun.

İftardan yaklaşık olarak 1.5 saat sonra ara öğün yapabilirsiniz. Bu ara öğünlerde meyve ve fındık, ceviz, badem gibi yağlı yemişleri tercih edebilir ve metabolizmanın hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Sahurda çay yerine ıhlamur tüketebilirsiniz.

Sahur vaktinde tüketeceğiniz çay yerine ıhlamur ya da kuşburnu gibi bitki çaylarını seçeneklerinize ekleyebilir ve sindiriminizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Yine iftar sonrasında tüketeceğiniz rezene, nane ve papatya çayları da hazmı kolaylaştırır.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Sahurda Sadece Bir Bardağıyla Sizi Hem Tok Tutup Hem de Hazımsızlığınızı Yok Edecek Altın Süt Nasıl Yapılır?
Patlıcanla Yapılan En Lezzetli Tariflerden! Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
Sahurda Ne Yenir Diye Düşünenlere: Sahurda 15 Dakikada Hazırlanan Susatmayacak ve Tok Tutacak Tarifler

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!