Ortodonti Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Sağlık kuruluşlarında bulunan ortodonti bölümü, kişinin diş ve çene kemiğine bağlı gelişen pek çok sorunun tedavisi ile ilgilenir. Bu sorunlar doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Aynı zamanda çocukken biberon ve emziklerin uzun süre kullanımı, parmak emme ve solunum ağızdan yapılmasından dolayı dişlerde belli birtakım sorunlar meydana gelebilir. Yapılacak tedaviler kişinin hastalığına, yaşına ve sağlığına göre değişim göstermektedir. Sadece ağız ve diş sağlığı için değil, aynı zamanda kişinin estetik bir görünüm kazanması içinde teşhis ve tedaviler büyük bir önem taşır. Peki, ortodonti nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Çene ve diş uyumunun bozulmasında pek çok etken bulunmaktadır. Bunlardan biri beslenme bozukluklarıdır. Yeterli düzeyde beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında küçülme meydana gelir. Bundan dolayı da normal hacime sahip olan dişler, çenede yer bulamazlar. Kronik iltihaplanmalar tarzı hastalıklarda uzun süre devam ettiği durumda bademciklerde büyüme meydana gelir. Bu nedenle de solunum yollarında daralmalar oluşarak nefes almakta zorluklar yaşanır. Özellikle çocuklar, hava geçiş yolunu genişletebilmek için alt çenesini ve dilini öne almak zorunda kalır. Uzun süre devam ettiği durumda çene ve dişlerde bazı sorunlar oluşur. Ayrıca yatış şekli, genetik faktörler gibi birçok durum ağız ve diş sağlığını etkilemektedir. Ortodonti bölümü hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ortodonti Nedir?

Dişlerin ve çene kemiklerinin uyumlu bir şekilde görünmesi, görevlerini yerine getirebilmesi için yapılan tedaviler ile ilgilenen diş hekimliğine ortodonti denir. Bu bölümde uzmanlaşan hekimlere ise ortodontist denir. 

Diş teli tedavileri, eksik dişler için protez, dişlerdeki boyut sorunları, çarpık dişler, çene kemiği travmaları gibi birçok tedavi alanını içinde barından bir bölümdür.

Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Dişlerin çarpık olması: Toplumda en sık karşılaşılan diş sorunudur. Özellikle 20 yaş dişleri çıkarken yeterli alana sahip değillerse diğerlerini sıkıştırır çarpıklığa yol açar.

  • Anteroposterior kaymalar: Çene kemiklerinin ileri ya da geri kayması sonucunda kaymalar oluşur. Bu durum genellikle ağzı kapatırken meydana gelir. Hem alt dişler hem de üst dişler geri ya da ileri bir şekilde olabilir.

  • Estetik bozukluklar: Eğer dişler yanlış dizilimde ise gülme, çiğneme ve ısırma gibi eylemlerde bazızorlanmalar, rahatsızlar olabilir. Ortodonti bölümünde bunun gibi estetik kaygılar giderilir.

  • Çene travmaları: Çeneye alınan darbeler kırık ya da çatlak oluşumuna yol açar. Tedaviler ise çene cerrahisi ile birlikte yapılır.

  • Çene kisti: Çenede görülen tüm kistler ortodonti bölümü tarafından teşhis edilir. Kistin yapısına ve duruma bağlı olarak gerekli tedaviler uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Ortodonti Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Diş Teli Tedavisinin İnsanı Ne Kadar Değiştirdiğinin Ünlü İsimler Üzerinden Kanıtı

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!