Ortalık Durulmuyor: Petrol Yeniden Yükselişe Geçti!

Petrol, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla yükselişe geçmişti. Sonrasında sakinleşerek gerileyen petrol fiyatları ithalat tarafında çok güçlü olan Çin’de artan vaka sayılarıyla kapanma riski endişeleri ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın açıklamaları ile bugün yeniden yükselişte.

Bugün yeniden yükselişte

Petrol fiyatları Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) piyasalarda Rus ham petrolünün Nisan ayından itibaren 3 milyon varile yakın kayıp yaşatabileceği açıklaması sonrasında yükselişe geçti.

Brent ham petrolün en yakın vadeli varil fiyatı art arda üç seansta gerilemesi sonrası bugün yüzde 5'in üzerinde yükselişle 104 doları aştı. Brent tipi petrolün varili dün 96 dolara kadar gerilemişti.

Beklentiler de yükseldi

Para Analiz'in Bloomberg'den aktardığına göre, Morgan Stanley analistleri Martijn Rats ve Amy Sergeant yayımladıkları araştırma notunda, “Petrol fiyatlarının son zamanlarda değişken olduğunu söylemek hafif kalır. Rusya’nın önümüzdeki aylarda deniz kaynaklı ihracatını sürdürmesi büyük olasılıkla giderek zorlaşacak” dediler. 

Analistler üçüncü çeyrek Brent tipi ham petrol fiyatlarında tahminlerini varil başına 20 dolar artışla 120 dolara seviyesine yükselttiler.

Rusya'dan petrol alımları azalıyor

Alıcılar indirimlere rağmen Rus petrolünden kaçınırken, ülke nisan ayı başlarında amiral gemisi Ural ham petrolünün Baltık ve Karadeniz limanlarından yüklenmesinde çok az değişiklik planlıyor. Gönderilerin hepsinin alıcı bulup bulamayacağı belli olmazken, gerçek yüklemelerde durum değişebilir.

Petrol işlemlerinden de kaçış var

Brent ham petrolünün varili bu ayın başlarında savaş etkisiyle 140 dolara yaklaşmıştı. Bu hafta ise 100 doların altına geriledi. 

Petrol vadeli işlemlerinde pozisyonlar, Brent ve WTI sözleşmelerinin toplamında 2015’ten bu yana en düşük seviyeye geldi.

Petrol ülkeleri de parasal sıkılaşmaya gidiyor

BloombergHT'nin aktardığına göre, Körfez ülkelerinde Merkez Bankaları Fed’in 2018'den bu yana ilk kez aldığı faiz artırım kararı ile sıkılaşma kararları alıyorlar. Petrol fiyatlarının artmasıyla gelirlerini artıran ülkeler borçlanma oranlarının artmasının etkisini azaltmak için daha fazla kamu harcaması yapabileceği anlamına geliyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin para birimlerini dolar karşısında korumak amacıyla Fed’in faiz artış kararıyla uyumlu hareket etme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Bölgedeki enflasyon oranları ABD’deki kadar endişe verici olmasa da Oxford Economics’e göre pandemi sonrası toparlanma süreci parasal sıkılaşmayı gerektiriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Nasıl Oluyor da Fiyatlar Düşmüyor: 'Petrol Düştü Benzin Neden Hala Pahalı?' Diyenlere Anlatıyoruz
Sahi Herkes Neden Faiz Artırıyor? Yılbaşından Bu Yana Dünyada Faiz Artıran Ülkeler
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Ekonomistler Ne Dedi?
EPDK Uyardı: 'Akaryakıtta Fiyatları Belirlemiyoruz Ama Sınırlayabiliriz'
Devlet, Güneşi Çiftçiye Hibe Edecek: Doğal Kaynakların Tarımda Kullanılması Teşvik Edilecek

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
17.03.2022

Yetmez ama evetçiler, ben hep 50 liralık alıyorum diyen asalak gurubuna bakın çoğu arabalarını ilana verdiler bile. İşte bu orospu çocukları yüzünden bizler bu haldeyiz.

17.03.2022

Hayvanların küçükbaş, büyükbaş, tek toynak, çift toynak şeklinde kategorilere ayrılması gibi, ben hep elli liralık alıyorum'cular da kendi içlerinde bi kaç farklı kategoriye ayrılırlar, bunlar düşünemeyen ama konuşabilen, oy kullanabilen ama kömürle makarnayla beslenen, faydasız, topluma herhangi bi konuda katkısı olmayan asalak davar türleridir, genel kültürleri sadece "cehape, dış güşler, dış miyraklar, amariğanın oyunları, vatan haini, almanya bizi gıskaniyah" gibi normal bi insanın dalga geçmeye bile tenezzül etmeyeceği saçma salak lakırdılardır, günlük hayatta bu sığırların farklı farklı çeşitlerine denk gelebilirsiniz, "Zam gelirse gelsin zaten ben hep elli liralık alıyorum, Banane benim arabam yok arabası olanlar düşünsün, Benzin pahalıysa sende arabaya binme" gibi insanı katil edecek zırvalar duyarsınız bunlardan, bunlar da bi çeşit davar işte, et yok süt yok, yumurta yok, sadece insanı verem edecek bomboş bi kafa ve kanserojen etkili boş avuntular

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ