Ortalama Eksi 50 Dereceydi: Sibirya'da Sıcaklık 38 Dereceye Yükseldi

Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Sibirya'nın kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında cumartesi günü hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı.

BBC Türkçe'nin haberine göreRusya'nın başkenti Moskova'nın yaklaşık 4 bin 800 kilometre doğusundaki kasaba, dünyanın en soğuk bölgeleri arasında yer alıyor.

Burada sıcaklıklar sık sık eksi 50 derecenin altında seyrediyor. 1892'de sıcaklık eksi 67,8 dereceye düşmüştü.

Şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık

Uzmanlar bu bölgenin dünyanın geri kalan yerlerinden iki katı aşkın hızda ısındığına dikkat çektiler ve Kuzey Kutup Dairesi'nde, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana görülen en yüksek sıcaklık olduğunu açıkladılar.

Bir anomaliden ibaret değil

Pazar günü kasabadaki sıcaklık 35,2 santigrat derece olarak ölçüldü. Uzmanlar bunun Cumartesi günkü rekorun bir anomaliden ibaret olmadığını gösterdiğine işaret ediyor. Verkhoyansk'ta Haziran'da en yüksek ortalama sıcaklık 20 derece.

Verkhoyansk, 67,5 kuzey enleminde yer alıyor. Kuzey Kutup Dairesi ise 66,5 derecede başlıyor.

Bu kasabanın yaklaşık 1.100 kilometre doğusunda yer alan Çerski'de de geçen hafta 30 derece sıcaklık ölçülmüştü.

Bilim insanları bu sıra dışı durumun çok büyük bir alanı kaplayan ve 'sıcaklık kubbesi' olarak bilinen yüksek basınçtan kaynaklandığını söylüyor.

2020'de Sibirya'da görülen aşırı sıcaklıklar donmuş toprak tabakasının (permafrost) çözülmesine neden olmuş, bölgede görülmedik şekilde erken orman yangınları başlamıştı.

Sibirya'dan Alaska ve İskandinavya'ya son yıllarda artan orman yangınlarında donmuş toprak tabakasının erimesi, atmosfere çok miktarda sera gazı yayılmasına neden oluyor. Orman yangınları, deniz buzlarının kapladığı alan ve kalınlıklarının azalmasına yol açıyor.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
22.06.2020

insanlar sağolsun

23.06.2020

rusya bu isten inanilmaz karli cikacak. dunyanin geri kalani kuresel isinma ile collesirken, yukselen sularin altinda kalirken rusyada donmus halde atil duran milyonlarca kilometre toprak tarima ve yasama uygun hale gelecek, buzdan soguk iklim sartlarindan dolayi ulasilamayan yer alti kaynaklari, madenler isletilebilir hale gelecek, kuzeyde donmus halde bulunan sahilleri deniz ticaretine acilacak, dunyanin 3 buyuk ekonomik blogu asya, avrupa ve amerika arasinda yeni bir ticaret yolu acilacak, bu ticaret yolu kendi limanlarindan gececek. eriyen kuzey kutbu ile kutup denizinde bulunacak petrol ve dogalgaz sahalarina hic girmiyorum bile. rusya yuzyillardir sicak denizlere inebilmek icin savasti, simdi sicak denizler onun ayagina geliyor.

23.06.2020

tam netflixe dizilik olay. bizde cudi dağına felan ekim biçim yaparız.

23.06.2020

-38 değil, bildiğin 38 derece yani? Ciddi misiniz oğlum? Lan Sibirya'da 38 derece nasıl olur?

24.06.2020

bende aynisini demistim ama dogruymus. hatta rekor tekrar tazelenmis +45 derece olcmusler. sibiryayi hep karlar altinda dusunuyoruz ama su sira orda yaz ve kutup dairesi oldugu icin gunes batmiyor. ne olursa olsun o bolge icin inanilmaz yuksek sicakliklar.

TÜM YORUMLARI OKU (12)