Orta Yol Yok! Kürtajın Bir Kadın Hakkı mı Yoksa Cinayet mi Olduğu Tartışması Yeniden Alevlendi, Sosyal Medya Karıştı

Türkiye'de kürtajın 10. haftaya kadar yasal olduğunu biliyor muydunuz?

Dilimize Fransızcadan geçen kürtaj kelimesi TDK'ya göre "Vücutta boşluklar içinde bulunan yabancı cisimleri, hasta veya zararlı sayılan dokuları kazıyarak alma, kazıma ile döl yatağının içini kazıyıp cenini alma işi" anlamına geliyor.

Anne karnında bebeğin gelişiminin durması, bebekte gelecek nesilleri etkileyebilecek sakatlık olması, anne adayının hamile olduğunu bilmeden zararlı maddelere maruz kalması, riskli hastalık, rahim duvarının kalınlaşması ve rahim kanseri riski gibi durumlar ile istenmeyen gebeliklerde başvurulan bir yöntem olan kürtaj kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değildir. Hiçbir kadın da hem fiziksel hem psikolojik olarak bu kadar ağır olan bir operasyonu bir yöntem olarak kullanmaz.

Her ne kadar yasa dışı olduğu düşünülse de, Türkiye'de 1983 yılından bu yana istenmeyen gebelikler 10. haftaya kadar isteğe bağlı olarak sonlandırılabiliyor.

Güvenli ve yasal kürtajın hayat kurtardığını burada anlatmamıza gerek yok diye düşünüyoruz. Mutlaka ailenizden, çevrenizden 'doğal bebek düşürme yöntemleri' gibi saçmalıkları işitmişsinizdir. Bu saçmalıklarla da kaç kadının öldüğünü tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla kürtaj pek çok kadın için hayat kurtarıcıdır ve bu kararı vermek sanıldığı kadar da kolay değildir.

Kürtajla ilgili daha detaylı bilgi için: 👇

Kürtaj Hakkında İleri Geri Konuşmadan Önce Mutlaka Öğrenilmesi Gereken 14 Bilgi

Peki yine nereden çıktı bu? Her şey ponyo'nun bu paylaşımıyla başladı: İstenmeyen gebeliğini sonlandırmaya çalışan ancak parası olmayan kadınlar için "askıda kürtaj" uygulaması başlatılması gerektiğini söyledi.

twitter.com

Ve bugün her ne olduysa Twitter akışı değişti ve temcit pilavı gibi ısıtılan konu yeniden gündeme geldi: Kürtaj hak mı yoksa cinayet mi?

Kürtajın cinayet olduğunu düşünenler bilimsel olarak cenini bebek kabul ediyorlar ve 'nefes' aldığını söyledikleri bebeğin acı çekerek öldürüldüğünü savunuyorlar.

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

Kürtajın bir kadın hakkı olduğunu düşünenler de nedenleri tek tek sıralıyorlar ve kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığını örneklerle anlatıyorlar.

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

Defalarca paylaşılanı bir de biz söyleyelim: Çiftler ortak karar verebilir, bir kadın gebeliğini kendi isteğiyle sonlandırabilir ve aile içi tecavüz olgusu Türkiye'de sandığınızdan daha yaygındır.

Yasal kürtaj hayat kurtarır...

Popüler İçerikler

Açıklama Geldi! Hz. Meryem Olduğunu İddia Eden Kadının Görüntüleri Gündem Oldu!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
YORUMLAR
27.07.2020

21. Yüzyıldayız ya cidden insan nüfusu ve artışının farkında mısınız. Bebeği taşıyan birey kararını vermişse bebeği doğurmamanın daha iyi olacağını düşünüyorsa doğurmaması mantıklı değil midir? Arkadaşlar insanlığın soyu tükenmekte olan bir şey değil günümüzde. Artık önemli olan üremek değil vasıflı bireyler yetiştirmek. Hayatımın sonuna kadar kürtajı savunucam.

Harbi bu nüfus artışını hiç kimse düşünmüyor. Bu hızla çoğalmaya devam edersek diğer canlılara hiç yaşam alanı bırakmayacağız. Zaten bu kürtaj cinayettir diyenlerin de umrunda değil kim bebe yapmış kim aldırmış ama başkalarının hayatlarına karışmak içlerine işlemiş karışmadan duramıyorlar.

26.07.2020

Bu kürtaj konusunun -benim nazarımda- etik olarak iki farklı düşünceyi de barındırdığına inanıyorum. Korunmasız ilişki sonucu olan bebeğin aldırılmasına ben de karşıyım. Madem sevişecek kadar kendini biliyorsun o zaman korunmayı da bilmen lazımdı. Senin tedbirsizliğin yüzünden neden bir can son bulsun ki? Ancak tecavüz olaylarında oluşan hamilelik de bence sonlandırılmalı diye düşünüyorum. Suçlunun umrunda olmayan ancak mağduru hırpalayan bir durum bu bence. Ayrıca -Allah hepimizden sakınsın bu durumu- tecavüze uğramış bir kadın psikolojik anlamda büyük bir çöküntü yaşar. Hamile kalır ve aldırmaz diyelim. O zaman da tedavi sürecinde iyileşmesini engelleyen bir duruma dönüşür bu. Ayrıca çocuk doğsa bile -genellikle- suçu olmasa bile o çocuk o iğrenç günü hatırlattığı için annede cinayetle sonlanabilecek durumlara yol açabilir.

26.07.2020

Bence iki durumda da kesin konuşmak yanlış. Ama en çok da yasaklanması konusunda söylenen laflar yanlış. En basitinden geçenlerde bir şerefsiz 13 yaşındaki kızını iki kere hamile bırakmıştı. O küçük çocuk bu bebeği aldırmasa daha mı iyiydi? Lütfen biraz beyinlerini kullansınlar. Her şey öyle ''İstediğim gibi hamile kalır sonra da aldırırım.'' dan ibaret değil!

27.07.2020

Yani neden bu kadar tartışılıyor bu konu anlamıyorum. Hiçbir kadının keyfi olarak aaa hamile kaldım gidem de kürtaj olam gibi hobileri olduğunu sanmıyorum. Çünkü kürtaj daha sonraki gebelikleri çok büyük riske atıyor bebek sahibi olamamaya kadar gidiyor diye biliyorum. Cidden korunmayı ‘keyfi’ olarak sevmeyip sonucunu bile bile hamile kalıp bide üstüne kürtaja giden varsa kurumuş vicdanlarını sikeyim. Zorunlu olmadıkça kürtaj cinayettir.

TÜM YORUMLARI OKU (84)