Orta Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? İşte Orta Kulak İltihabı Teşhis ve Tedavisi…

Orta kulak iltihabı sıklıkla orta kulak içinde yer alan bakteri ya da virüs kaynaklı gelişmektedir. Ortaya çıkan enfeksiyon; grip, soğuk algınlığı ya da alerji gibi çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanır. Aynı zamanda orta kulak iltihabı östaki tüpleri, boğaz ve burun kanallarında şişme ve tıkanma gibi yaygın görülen problemleri beraberinde getirir. Bunun en önemli sebebi ise kulakta meydana gelen enfeksiyondur. Yetişkinlere nazaran çocuklarda sık karşılaşılan bu durumun kulaklarda şiddetli ağrılara yol açması veya kulaktan iltihap, sıvı ve kan gibi akıntıların meydana gelmesi halinde vakit kaybetmeden doktora gitmek gereklidir. Peki, orta kulak iltihabı nedir, belirtileri nelerdir? İşte orta kulak iltihabı hakkında merak edilen soruların yanıtları… 

Orta kulak iltihabı (Otitis) her yaştan insanda görülen bir durum olmakla birlikte görülme sıklığı çocuklarda fazladır. Genel olarak kulakta ağrı ile ortaya çıkan bu durum özellikle soğuk havalarda tetiklenmektedir. Orta kulak iltihabına eğilimin yüksek olduğu ya da birden fazla iltihabın söz konusu olduğu durumlarda gelişebilecek işitme sorunu ve diğer ciddi komplikasyonlara karşı hastalığın tedavisi önemlidir. Peki, orta kulak iltihabı nedir, belirtileri nelerdir? İşte orta kulak iltihabı teşhis ve tedavisi…

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Tedavisinin oldukça önemli olduğu orta kulak iltihabı, orta kulakta kızarıklık, sıvı birikimi ve ağrı ile ortaya çıkan bir enfeksiyondan kaynaklı gelişir. Orta kulak iltihabı kişide şiddetli ağrılara, kızarıklık ve şişliğe yol açabilir. Kulak zarının iç kısmından başlayarak kulak zarı ve kulaktaki 3 kemikte meydana gelen bu durum, işitme kaybı ve kulak zarı delinmesi gibi ciddi komplikasyonları beraberinde getirmektedir. Östaki borusunun dar olması ve adenonoidlerinin büyük olması nedeniyle çocuklar bu rahatsızlıktan dolayı risk altındadır. 

Genel hatları ile orta kulak iltihabının belirtileri şöyle sıralanabilir;

- Yüksek ateş

- Kulak ağrısı

- Baş dönmesi

- Denge problemleri

- Halsiz hissetme

- Hastaymış gibi hissetme

- Kulak akıntısı

- İşitmede görülen hafif kayıplar 

 Bu durum çocuklarda huzursuzluk, burun akıntısı, öksürük, ishal ve beslenme sorunları gibi belirtilere sebep olmaktadır.

Orta Kulak İltihabı Tanısı

Orta kulak iltihabının teşhisi için Kulak Burun ve Boğaz bölümüne gitmeniz ve genel şikayetlerinizi anlatmanız gerekir. Bu nokta da belirtilerinizi dikkate alan doktorunuz, fiziksel muayene ile orta kulak iltihabı teşhisini koyacaktır. Ancak bazı durumlara timpanometri testi ile kulak zarının hareketinin ölçülmesi gerekebilir. Bu cihaz yardımı ile kulak zarınızın hareketinin yanı sıra orta kulakta basınç ölçümü de yapılmaktadır. Yapılan işlemlerin ardından tanısı konan bireyler için uygun bir tedavi süreci devreye girmektedir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta kulak iltihabının verdiği ağrıları dindirmek için antibiyotik tedavisi uygun görülebilir. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı bakterileri ilaca dirençli hale getirebilir. Bu nedenle antibiyotik kullanma kararını doktorunuza bırakmalısınız. Ayrıca kulağa damlatılan anestezik damlalar gelişen ağrıları azaltmaya yardımcı olur. 

Orta kulakta sıvı birikimin önüne geçmek adına kulağınıza küçük bir tüp takılması gerekebilir. Timpanostomi adı verilen bu tüp kulak içinde yaklaşık 1 yıl kalır ve kuruduğunda düşer. Kulak deliğinde bir çatlak ya da delik bulunuyorsa bu yöntem ile sorun kendiliğinden ortadan kalkar.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Soğuk Algınlığı mı Grip mi? Bu Hastalıklarla İlgili İnanmayı Bırakmanız Gereken 10 Yanlış Bilgi
Koronavirüs, Nezle, Grip ve Alerjiyi Birbirinden Nasıl Ayırt Edeceğinizi Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!