Orta Dünya Evreninde Üçüncü Çağın Mimarı Gandalf'ın Bilinmeyen Maceraları

Yüzüklerin Efendisi filmini izlemiş veya kitaplarını okumuş herkesin belki de en aşina olduğu karakter Gandalf'ın Orta Dünya'daki maceraları hakkında, yüzüğün keşfedilip yok edilmesi sürecinde yaptıkları haricinde, çoğu kişi detaylara pek hakim değildir. Oysa ki merhametli büyücümüzün yaptıkları başından sonuna kadar Orta Dünya'nın üçüncü çağını etkilemiştir. Bu yazımızda büyücünün neler yaptığına biraz daha detaylı bakalım...

Gandalf, orta dünyanın birinci ve ikinci çağlarında Olorin adıyla bilinen bir Maiar’dı ve Aman diyarında Valar ile beraber yaşamaktaydı. Büyük düşman Morgoth’un ikinci çağdaki Öfke Savaşı'nda yenilmesinin ardından, Orta Dünya'ya egemen olmaya çalışan Sauron’a karşı, Orta Dünya'yı kaderine terk etmek istemeyen, Valar tarafından seçilen beş Maiar’dan biridir.

Orta Dünya'ya gönderilen beş büyücü: Saruman(Curumo), Gandalf(Olorin), Radagast(Aiwendil) ve iki mavi büyücü(Alatar ve Pallando)

3. çağın 1000. yılında yanında diğer iki istari(büyücü) ile birlikte Orta Dünya'ya doğru yola çıkar. Bunlar Saruman ve Radagast’tır. Mithlond’da karaya çıkan Gandalf’ı elf Glorfindel ve gemi yapımcısı Cirdan karşılar. Büyücünün Orta Dünya'daki görevini tahmin Cirdan, üç elf güç yüzüğünden biri olan Narya’yı şerle olan mücadelesinde kendisine destek olması için Gandalf’a verir.

İlk gemilerle gelen üç büyücü: Boz Radagast, Ak Saruman ve Gri Gandalf. Mavi büyücüler daha sonra Orta Dünya’ya gelmiş ve Doğu ülkelerine gitmişlerdir.

Narya (Ateş) yüzüğü, Gemi yapımcısı Cirdan tarafından Gandalf’a, Nenya (Su) yüzüğü, Yüzüklerin yapımcısı Celebrimbor tarafından aşık olduğu Galadriel’e, Vilya (Hava) yüzüğü, Elf kralı Gil-Galad’dan sonra Elrond’a emanet edilmiştir.

Gandalf, 2063 yılında Güney Kuyutorman bölgesinden çevreye yayılmakta olan kötülüğü araştırmak için tek başına Dol Guldur kalesine gider. Sauron gerçek kimliğini gizlemek için Dol Guldur’dan kaçar.

Sauron’un Son İttifak’a karşı yenilgisinden sonra Orta Dünya'nın batısında etkisini hissettirdiği ilk yer olan, eskiden de Elf kalesi olan Dol Guldur.

2066 yılında artan kötülüğe karşı Ak Divan kurulur. Galadriel, Gandalf’ın divanın başı olmasını istemesine rağmen Gandalf bağımsızlığını korumak ve belli bir bölgeye bağlı kalmamak adına bu talebi reddeder. Onun yerine Saruman bu unvanı alır.

Ak Divan üyeleri: Galadriel, Elrond, Gandalf, Saruman ve filmde yer almayan elf Cirdan.

Gandalf 2758 yılındaki uzun kışta Shire’lı hobbitlerle ilk kez karşılaşır ve onlara yardım eder.

Hobbitler beş ay boyunca süren bu korkunç kışta büyük kayıplar vermişlerdir.

2845 yılında Cüce kralı Thrain, Mavi Dağlardan Erebor’a dönerken kaybolur. Kayıp kralı aramak için yola çıkan Gandalf batı kapısından Khazad-dum’a girer fakat kralı bulamaz ve batıdaki Durin’in Kapısından dışarı çıkar.

Elf Celebrimbor ve cüce Narvi tarafından yapılan Moria’nın Batı kapısı; Durin’in Kapısı. İçeriden kapıları kolayca açan Gandalf, dışarıdan kapıları açmanın o kadar da kolay olmadığını öğrenecekti.

2850’de arayışları, Gandalf'ı tekrar Dol Guldur’a yönlendirir. Gizlice kaleye sızdıktan sonra Thrain’i bir zindanda ölmek üzereyken bulur ve ondan Erebor’un haritasını ve anahtarını teslim alır. Ayrıca, gerçek kimliği hala sır olan, Sauron’un cücelerin yedi yüzüğünden sonuncusu olan yüzüğü de Thrain’den aldığını öğrenir. Bunu keşfetmesiyle Sauron’un döndüğünden emin olur.

Fiziksel olarak şekil alamamış Sauron’un ruhani görüntüsü.

2851’de Ayrıkvadi’de Ak Divana bu kötü haberi verir. Ak Divanı bir an önce Sauron’a saldırılması için ikna etmeye çalışır. Fakat Saruman’ın karşı çıkması neticesinde divanın çoğunluğunu ikna etmeyi başaramaz.

Ak Divan’ın Ayrıkvadi'de bulunan toplantı yeri.

2941 yılında Bree’deki handa Thrain’in torunu cüce Thorin ile karşılaştı. Bu karşılaşmanın ardından Hobbit kitabında anlatılan maceraları başladı. Bu yıl içerisinde; Bilbo Tek Yüzüğü buldu, Yalnız Dağ’da Ejderha Smaug öldürüldü ve Beş Ordular Muharebesi yapıldı.

Aynı zamanda Gandalf Ak Divanı, Sauron’a saldırmaları için ikna etmeyi başardı. Sauron, Dol Guldur’dan çekilerek tekrar Mordor’a döndü.

2956 yılında İsildur’un varisi Aragorn ile karşılaşır ve kısa sürede arkadaş olurlar. Aynı yıl içinde Minas Tirith’i ziyaret eder ve henüz çocuk olan Faramir ile tanışır.

Aragorn ve Gandalf.

3001 yılında, Bilbo’nun 111. yaş gününden itibaren Yüzüklerin Efendisi üçlemesindeki olaylar yaşanır.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesini hala izlemeyen varsa, şu an tam zamanı olduğunu söyleyebiliriz 🙂

3019 yılının 25 Ocak günü Balrog ile mücadelesinden sonra Gri Gandalf ölür. 15 Şubat’ta Ak Gandalf olarak Eru tarafından geri gönderilir.

Morgoth’un hizmetkarı Balrog, Khazad-dum’daki köprünün üstündeki Gri Gandalf’ın karşısında.

Görevini tamamlaması için geri gönderilen Ak Gandalf...

25 Mart 3019' da tek yüzüğün yok edilmesiyle Gandalf’ın Orta Dünya'daki rolü hemen hemen sona ermiştir.

Yok edilebileceği tek yer olan Hüküm Dağı'nın ateşlerine atılan Sauron’un Hükmeden Yüzüğü.

1 Mayıs'ta Gondor Tacını Aragorn’a takdim eder. 22 Temmuz'da Gandalf’la birlikte diğer Yüzük Kardeşliği üyeleri Minas Tirith’ten ayrılır. 30 Ekim günü yanındaki dört hobbiti ülkelerini Saruman ve onun kötü insanlarından kurtarmaları için gönderirken, kendisi uzun süredir konuşamadığı Tom Bombadil’in yanına gider.

Gandalf, Minas Tirith’te Kral Elessar’ın başına son kral Earnur’un tacını yerleştirirken.

3021 yılının 29 Eylül günü, Galadriel, Elrond, Bilbo, Frodo ve atı Gölgeyele ile birlikte Gri Limanlardan batıya, ölümsüz topraklara doğru yelken açar. Tek yüzüğün yok edilmesinin ardından güçleri tükenmiş olan üç elf yüzüğünün taşıyıcılarının Orta Dünya’dan ayrılması, üçüncü çağın bitişi ve insanların çağı olan dördüncü çağın başlangıcıdır.

Gri Limanlar... Gandalf’ın gidişinden sonra geride kalan kardeşlik üyelerinden Legolas ve Gimli’nin birlikte, Sam’in de tek başına yelken açıp ölümsüz topraklara gittiği bilinmektedir.

İlk başta Sauron’dan korktuğu için Orta Dünya’ya gönderilmeyi bile istemeyen Gandalf’ın, Orta Dünya sakinleri için Sauron’a karşı verdiği mücadelenin hakkını hiçbir elf, insan, cüce veya hobbitin ödeyemeyeceği kesindir.

Popüler İçerikler

Kızına Verdiği Sözü Tutup 100. Günde Survivor'dan Elenen Hakan Hatipoğlu Ailesine Gözyaşlarıyla Kavuştu
Kripto İntiharı mı? Bitcoin’deki Büyük Düşüş Sonrası Bunalıma Girdiği İddia Edilen Doktor İntihar Etti
Gönderdiği “Nude” Pahalıya Patladı: Tehdit ile Yaklaşık 400 Bin Lira Kaptırdı
YORUMLAR
14.05.2021

Film gerçekçiliğini kaybetmesin diye çok fazla büyü olayı katmamışlardır .Bu yüzden gandalf olduğundan daha güçsüz görünmüştür ama filmi daha da izlenir hala getirmiştir bence. Yüzüklerin Efendisi gelmiş geçmiş en iyi filmdir.Bu kadar net.

14.05.2021

saruman'ın ihaneti atlanmış...

14.05.2021

Güzel içerik.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ