Orta Çağ Eserlerinde Bebekler Neden Korkutucu Bir Şekilde Yetişkin Olarak Tasvir Edilirdi?

Orta Çağ eserlerinde tüm bebeklerin ortak bir noktası var ki, o da hiçbirinin yenidoğan gibi görünmemesi... Peki neden o zamanlarda bebekler böyle tasvir edilirmiş? Gelin hep beraber öğrenelim. 👇

Daha önce hiç dikkatinizi çekti mi bilemiyoruz ancak Orta Çağ eserlerinin pek çoğunda bebekler ve çocuklar yetişkin insanlar gibi tasvir edilirdi.

Hatta bazen beyazlamış saçları ve  kaslarıyla birlikte o zamanın orta yaşlı erkeklerinin küçük birer kopyaları gibi görünüyorlardı.

Özellikle tüm zamanların en harika sanat eserlerinin birçoğu Rönesans zamanında üretilirken bu bebeklerin, çocukların suçu sizce neydi? Neden bebekler birer yetişkin gibi tasvir ediliyorlardı? Hemen anlatalım...

Bu bebek tasvirleri şu an bize garip geliyor olabilir ama aslında Orta Çağ'da oldukça normalmiş.

O dönemin ressamları eserlerinde en çok resmedilen çocuk olan İsa’yı çizerlerken o zamanlarda yaygın olan Hıristiyanlık fikirlerinden ilham almışlar.

İsa'nın bütün yaşamı boyunca yakışıklı olduğu düşünülüyormuş.

İsa bebeğin zamanla büyümesi amaçlanmadığı için, yetişkin olarak çizilmesi gerekiyormuş. Hıristiyan kiliseleri İsa’nın bir çocuk olarak tasvir edilmesini istememişler, çocuk değil de bunun yerine çocuk adam olarak tasvir edilmesini istemişler.

Sanatın destekçisi o zamanlar kiliseler olduğu gibi çocuk tasvirlerinin çoğu da kiliseler tarafından desteklenirmiş.

Ama çoğu kilise de konuyu bebek İsa gibi kutsal yenidoğanlarla sınırlamış.

Yani, en sık çizilen bebek İsa bebek olduğu için Orta Çağ’daki diğer bebek çizimleri de İsa bebeğin çocuk adam görünümünü almaya başlamış.

Bebeklerin ve çocukların Orta Çağ’da böyle tasvir edilmesinin diğer bir sebebi de belki bu güçlü adamları çocukların ileride rol model alabilme ihtimaliymiş.

Bu düşünceyle yola çıkarsak da bebek İsa’nın Orta Çağ tasvirlerinde neden hep karın kaslı olduğunun da yanıtını bulmuş oluruz. Ayrıca bazı akademisyenler Orta Çağ ressamlarının eserleriyle karşılaşabilecek gerçek çocuklara hitap etmek için bebekleri yetişkin olarak çizdiklerine inanıyorlar.

Ayrıca tüm bunlara ek olarak kraliyet ailesinden gelen çocuklar da kraliyet yetişkinleri olarak tasvir edilirmiş.

Orta Çağ’da tasvir edilen ilk çocuk İsa değilmiş. Kraliyet ailesinden gelen çocuklar da Orta Çağ ve Rönesans ressamları tarafından çocuk adam olarak çizilirmiş.

Bu eserlerdeki asıl önemli şey bu yetişkin görünümlü çocukların kraliyet hedefleri üzerineymiş.

Çocukken bile dışa dönük kimlikleriyle ilerisi için vaatler verecek şekilde tasarlanıyormuş.

Ayrıca bu resimlerin amaçlarından birisi de olası soylu taliplerine çocuğun refah içinde bir hayat sürdüğü hakkında bilgi vererek kraliyet evlilik planlarını güçlendirmekmiş.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

16 Adımda Roma'yı Sarsan Kraliçe Kleopatra'nın Hikayesi
Eserleri Bulana Para Ödülü Var: Sanat Tarihinin Yıllardır Çözülemeyen En Büyük Müze Soygununu Anlatıyoruz!
Sanat Dünyasının En Büyük Gizemini Anlatıyoruz: Van Gogh Gerçekten Delirip Kendi Kulağını Kesti mi?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt