Orta Çağ Döneminde İnsanlar Sabun ve Şampuan Gibi Hijyen Malzemeleri Olmadan Nasıl Temizleniyordu?

Sabun, şampuan ya da diş macunu olmadan temiz bir yaşam nasıl sürdürülebilir? Orta Çağ insanları bunu başarmış görünüyor. Ancak yöntemleri, bugünkü standartlarımıza göre oldukça farklıydı. Temizlik konusunda ne kadar başarılı oldukları tartışılır ancak ellerindeki sınırlı imkanlarla bile hijyenlerini korumanın yollarını bulmuşlardı. Gelin beraber göz atalım.

Kaynak

Orta Çağ’da banyo yapmak, özellikle köylüler için büyük bir çaba gerektiriyordu. Sıcak suyu olmayan ve suyu kuyudan taşıyan köylüler, genelde soğuk suyla ya da açık havada yıkanırdı.

Sabun yerine ise tuz ve kireç karışımları kullanılırdı. Bununla birlikte her gün yıkanmak bir zorunluluk değildi. Temizlik için ellerinden geleni yaptıkları gerçeğini değiştirmiyordu.

Peş peşe giyilen kıyafetler ve yetersiz su kaynakları nedeniyle köylüler genelde haftada bir kıyafetlerini yıkayabiliyordu. İç çamaşırlarını her gün değiştirmek ise çoğu kişi için imkansızdı.

Kıyafetlerini temizlemek için genelde nehirlerden akan su ve odun külünden yapılan sabun kullanılırdı. Nehirlerin çoğu kirli olmasına rağmen, bu yöntem temizlik için en yaygın çözümdü.

Orta Çağ köylüleri için bit ve pirelerle baş etmek hayatın bir parçasıydı. Hatta bu durum, bazen sosyal bir etkinliğe dönüşürdü; aile bireyleri ve arkadaşlar bir araya gelerek birbirlerini bitlerden temizlerdi.

İnce taraklar ve eller, en çok kullanılan temizlik araçlarıydı.

Diş temizliği için bugün kullandığımız diş fırçalarının yerini, genelde fındık ağacından yapılan ince dallar alırdı. Dişlerinizi parlatmak istiyorsanız biraz tuz ve adaçayı da yardımınıza koşabilirdi.

Orta Çağ’da kadınlar regl dönemlerinde bugünkü hijyen ürünlerine sahip değillerdi, bu yüzden doğal malzemelerle idare etmek zorundaydılar. Kadınlar genellikle eski kumaş parçalarını regl kanamasını toplamak için kullanıyordu.

Bazı teorilere göre, küçük bir dal parçasına sarılmış bezler tampon yerine geçerken, başka bir yöntem ise emici özellikteki yosunları ped olarak kullanmaktı. Ancak pek çok kadın, herhangi bir malzeme kullanmadan kıyafetlerinin lekelenmesine izin veriyordu.

images.squarespace-cdn.com

Köylüler genelde saman dolu yataklarda uyurdu ancak bu yataklar sık sık değiştirilmediği için pire ve bitlerin yuvası haline gelirdi. Bu problemi çözmek için samanların arasına lavanta ya da papatya gibi hoş kokulu bitkiler koyarlardı.

Ancak yine de temizlik, bugünkü konforumuzla kıyaslandığında oldukça zor bir işti.

İlginizi çekebilir:

Fransa'da 2013 Yılına Kadar Kadınların Pantolon Giymesi Neden Yasaklanmıştı?
Gündelik Olarak Kullandığımız Eşyaların Eski Zamanlarda Nasıl Göründüğünü Biliyor musunuz?
Osmanlı'da Bir Zamanlar Kahve İçmek Neden Günah Sayılmış ve Yasaklanmıştı?
Günlük Hayatımızda Sıkça Yaptığımız Ancak Eskiden Yasaklı Olan 10 Şaşırtıcı Şey

Popüler İçerikler

Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR
26.11.2024

Gökçe hanım tebrik ediyorum onedio tarihinin en verimli editörü olabilirsin. Sayende içerikler zenginleşti Dilan Polat-Mika Raun döngüsünden kurtulduk. 🌐

26.11.2024

Teşekkür ederim! 🫠

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ