Ülkeyi tam anlamıyla çağdaşlaştırmayı hedefleyen Büyük Önder; Avrupa'da şahit olduğu birçok yeniliği, etkinliği Türkiye'ye uyarlamak kararlığındaydı. Bunlardan biri de Cumhuriyet balolarıydı. İlk Cumhuriyet Balosu; Atatürk’ün isteğiyle Pembe Köşk’te yapıldı. Hazırlıklar tamamlanamadığı için Balo 29 Ekim yerine, 22 Şubat 1927’de gerçekleştirilebildi. Soğuk bir Ankara gecesinde, otomobilleriyle Köşk'e ulaşamayan; karda yürüyerek gelen davetliler, Cumhuriyet coşkusunu dans ederek yaşadı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara Palas siyasetçilerin, gazetecilerin, sanatçıların buluşma mekanı olduğu gibi yurtdışından gelen resmi heyet ve konukları ağırlama işlevini de üstlenmişti.
Atatürk devrimleri ile Türk toplum hayatına getirilen bazı yeniliklerin ilk defa Ankara Palas’ta başlatıldığı biliniyor. Özellikle kadınların erkeklerle eşit koşullarda sosyal hayata girmesine önayak olmak için sosyal etkinlikler de burada düzenlendi.
Mezuniyet baloları
1928 yılında Cumhuriyet’in ilk mezuniyet balosu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (o zamanki adıyla Mülkiye Mektebi) mezunları tarafından gerçekleştirildi. Sonrasında ise hemen her okulun mezuniyet törenlerinin olmazsa olmaz”ı olarak balolar, eğlence hayatına ve hatıralarımıza unutulmaz bir iz bıraktı.
Uzun yıllar Samanyolu şarkısı mezuniyet balolarının resmi marşı olarak kabul edildi. Şarkı bu unvanını, 1992 yılında Levent Yüksel'in Bu Gece Son adlı eserine devretti.
Günümüzde balolar, başta devletin ve sonra da özel kuruluşların, yardım derneklerinin, kulüplerin düzenlediği Cumhuriyet baloları, mezuniyet baloları, maskeli ve özel giysili balolar gibi çeşitli uzantılarıyla varlığını sürdürmekte ve ışıltısını korumaktadır.
Web
Instagram