Orijinal Ürünleri Sahtelerinden Ayırma Rehberi: Sahte Ürünlerin Kendini Belli Eden Kusurları

Giyimden ev eşyalarına, teknolojik aletlerden kırtasiye ürünlerine kadar her ürünün sahtelerini orijinallerinden ayırt etmeye çalışmak zorunda olduğumuz zamanlardayız. İnternet satıcılığının gelişmesiyle bir ürün için arama yaptığınızda onlarca sonuçla karşılaşıyorsunuz. Aradığınız ürünlerden hangisi orijinal, bu ürünleri hangi kriterlere göre seçmelisiniz ve neler gördüğünüzde derhal uzaklaşmalısınız? İşte sizin için hazırladığımız listeyle sahte ürünlerden kaçış haritanız elinizde! Her maddeyi inceledikten sonra almak istediğiniz ürüne bir tik atabilirsiniz.

1. Aşırıya kaçan indirimler sahtelik belirtisi olabilir.

İndirimler elbette sahte ürün radarına girmek zorunda değil. Orijinal ürünlerde de ciddi indirimler olabilir. Bunu göz ardı etmeden bilmeniz gereken bir ayrıntı var sadece, orijinal ürünler genellikle %70-%80 indirimle satılmaz. Daha da düşük fiyata satılma ihtimalinin de bulunduğunu sanmayın. Markalar dev indirim döneminde oldukları zaman, bunu reklam verdikleri popüler platformlar başta olmak üzere her adım başında size hatırlatırlar.

2. Sahte ürünlerin hata payı bıraktıkları minik farklar.

Sahte ürünleri haklı olarak daha ucuz yollarla üretmeye çalışıyorlar. Ayakkabı ve giyimde suni deri veya plastik aksesuar, elektronik aletlerde ise kullanılmış ikinci el parçaları tercih ediyorlar. İlk bakışta görüntü ve tasarım olarak orijinal ürünü andırsa da ikinci ve daha dikkatli baktığınız zaman ürünün defolarını fark edeceksiniz. Ucuz malzeme ve ucuz işçilik mutlaka hatayı gösterir.

3. Paketlemede eksik yan ürünler.

Aldığınız ana ürünün yanında ek olarak yan veya yardımcı ürünler olabilir. Örneğin bir telefonun paketinde garanti belgesinden şarj aletine kadar ek ürünler bulunuyor. Eğer paketinizin eksik olabileceğini düşünüyorsanız henüz satın alma aşamasında kontrol edin. Online bir alışveriş yaptıysanız paketi açarken mutlaka video kaydı alın. Bu sayede eksik çıkan bir üründe hakkınızı savunabilirsiniz. Ürünün iadesini yapmak için önünüzde bir engel kalmaz.

4. Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.

Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var. Dünyanın en kaliteli kulaklık markasını görüntü olarak taklit etmek mümkün olabilir ancak aynı ses kalitesini sahte üründen duyamayacağınız kesin.

5. Satıcının diğer ürünlerini kontrol edin.

Online alışverişte ilk defa alışveriş yapacağınız bir satıcıya hemen güvenemeyebilirsiniz. Bu satıcı gerçekten var mı ve başka hangi ürünleri bulunuyor kontrol etmenizde fayda var. Gönül rahatlığıyla alışverişinizi tamamlamak için satıcının iletişim bilgilerini not almanız da sonradan işinize yarayabilir.

6. Orijinal bir üründe yazım yanlışına yer yok.

Orijinal ürünlerin üzerinde yazım hatası görmeniz imkânsız. Dahası orijinal bir ürünün kullanım kılavuzunda ya da internet üzerindeki ürün açıklamasında anlatım bozukluğu ve dilbilgisi hataları bulunmaz. Sahte ürünler kendini en çok bu alanda belli ediyor. Sahte bir ürünün ucuz olması yeterli görüldüğünden açıklama yazma işine özen gösterilmez. Eksik ögeli cümlelerle anlatılmış bir ürünü asla orijinal sanmayın.

7. Orijinal ürünlerin bir ağırlığı olur.

Bunu daha değerli olduğu anlamında da düşünebilirsiniz. Bunun yanında sahte ürünlerin sadece estetik kaygısı oluyor. Bu yüzden de daha çok orijinal ürünü görüntü olarak taklit etmeye odaklanıyorlar. Bu durum da o ürünün iç yapısının geri planda kalması demek oluyor. Orijinal bir şarj aleti sahte olanından daha ağırdır. Genel olarak teknolojik aletler için geçerli bu ayrıntıyı alışverişiniz sırasında aklınızda bulundurun. Sonuçta sahte ürünün yapılma amacı müşteri memnuniyeti değil.

8. Baktığınız ürünü daha önce satın alan müşterilere kulak verin.

Online alışveriş sitelerinin kurdu olmuş bir müşterinin, ürün yorumlarını analiz etmede üstün bir yeteneği olmalı. Baktığınız üründe henüz yorum dahi yoksa bu durum o ürünün sahte olduğu anlamına gelmez. Ancak var olan yorumlara göre hareket ederek başka bir satıcıya yönelebilirsiniz. Sahte yorumlar cümlelerdeki yapaylık ve tekrar eden okuyucuyu ikna etme çabasından kendini belli ediyor. Bu tuzaklara düşmeyerek ve görsel destekli yorumlara öncelik vererek alışverişinizde orijinal ürüne ulaşabilirsiniz.

Dolar Kurundan Telefonlarını Pamuklara Saranlar: iPhone'ların Bataryası Nasıl Daha Uzun Ömürlü Kullanabilir?
İndirim Avcıları İçin E-Ticaret Sitelerindeki Kampanya ve İndirimleri Yakalamanın Altın Kurallarını Sayıyoruz!
Eskimiş Kıyafetlerle Mucizeler Yaratın: Kıyafetlerini Değerlendirmek İsteyenlere Harika Öneriler
'Her İşin Üstesinden Gelirim, Sadece Yardıma İhtiyacım Var' Diyenler İçin Kullanışlı Motivasyon Uygulamaları
Belge Taramak için Tarayıcıya İhtiyacınız Yok, Telefonunuz Yeter!

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!