Örgütlü Bir Toplum Olmak Neden Bu Kadar Önemli Sorusuna Verilebilecek 15 Cevap

İnsan hakları, özgürlük, barış, demokrasi, aydınlık, vs. kimsenin sana vermeye hakkı olmayan şeyler. Sen alacaksın bunları, soluğun kesilene kadar bağıracaksın “Barış” diye, ciğerini yırtarcasına “insan hakları, hemen şimdi” diyeceksin. Zaten birisi bana özgürlük versin diye bekliyorsan sen o özgürlüğü hak etmiyorsun ki arkadaşım!

Tanım olarak örgütlü toplum; sosyal demokrasinin temel ilkesi, sessiz çoğunluğun sesli hale gelmesi, toplumun ortak konularda uzlaşarak tavır ya da görüş belirlemesidir. Örgütlenmesi yaygın olmayan, örgütlenmeyi başaramamış, örgütlenmekten korkan toplumlar bu egemenliği farkında olmadan örgütlü azınlıklara, atanmış bürokratlara, bir avuç seçkine kaptırır.

Bugün çektiğimiz sıkıntı bunun sıkıntısıdır. Barış, demokrasi, özgürlük isteyenleri kaptırdığı haklarını geri alma çabasıdır. Örgütlenin, yoksa ezip geçecekler!

1. İçeriğimize göz atarken bunu dinlemenizi öneririz. Inti Illimani - El Pueblo Unido

2. İnsan hakları, barış, demokrasi, özgürlük, kitlelerin birbiri üzerindeki tahakkümünün kalkması gibi olgular kimsenin tekelinde değildir.

3. Birinin, bir grubun, bir partinin size bunu vermesini bekleyemezsiniz, bunlar ancak ve ancak örgütlü bir toplumun baskısıyla elde edilir.

4. Örgütlenmek “katılımcı demokrasinin” olmazsa olmazı, vaz geçilmezidir.

5. Sana demokrasi olarak sadece sandığı gösterenler seni kandırıyor, verdiğin oyun takipçisi de olmalısın.

Bunun en etkin ve en başarılı yolu örgütlenmedir.

6. Bir toplumun sadece siyasal olarak da değil mesleki, ekonomik, vs. her türlü örgütlenmeye açık olması gerekir.

7. Örgütlenmek, terör, anarşi, komünizm demek değildir, demokrasinin en temel dayanak noktalarından biridir.

Seni marjinal grup, bozguncu, terörist diye yaftalamalarına izin vermek istemiyorsan bunu örgütlenerek değiştirebilirsin.

8. Her gün kadınlara, çocuklara kıyılırken, öğrenciler dövülürken, insanlar güpegündüz, başkentine bombalarla katledilirken sadece TV başında, sosyal medyada tepki göstermek yetiyor mu?

Örgütlen! İçinde biriktirdiği tepkini, toplu halde, bir etkisi olacak şekilde göster.

9. Kim seni bu kadar korkak yaptı? Örgütlenme lafını duyunca bile kafanı eğmene sebep olan şey ne?

Bu senin hakkın, anayasal hakkın üstelik. Eğer böyle korkmaya devam edersen, başına gelenlerden yakınmaya hakkın yok senin. Evde sinirlenip küfretmeye devam.

10. Gücünün farkına varacaksın.

Sesini yükseltirken, isteğini dile getirirken, sinirini anlatırken aslında senin gibi düşünen ne kadar çok insan olduğunu görmek geçtim sana kendini iyi hissettirmesini, gücünün farkına varmanı sağlayacak.

11. Devlet ezip geçer diyenlere kulak asma, ezilmeyecek kadar büyük olursan kimse ezemez seni!

12. Dünyanın hiçbir ülkesinde, rejim ne kadar demokratik olursa olsun bireysel olarak hak elde etmek, elde edilmiş hakları koruyabilmek mümkün değildir.

13. Hakların elde edilmesi ve elde edilen hakların korunabilmesi için, hak sahiplerinin aynı amaç doğrultusunda güçlerini birleştirmeleri, örgütlenmeleri zorunluluktur.

14. Örgütlenme özgürlüğünün sınırlarının, örgütlenmeye karşı olan çevrelerce belirlenmesine karşı durmanın tek yolu yine örgütlenmektir.

15. Türkiye’de sendikalaşma oranının sadece yüzde 8.88 olması büyük bir ayıptır.

11 milyon çalışanın içinde sadece 1 milyon çalışan sendikalıdır. Ne kadar baskı kurulursa kurulsun, bu baskıyı yenmenin tek yolu örgütlenmekten kaçmak değil, inadına örgütlenmektir.

“Okula, sadece kişisel yetenekler kazanmak için değil, bir demokratik örgüt üyesi olarak, nasıl etkin olacağınızı öğrenmek için gidiyorsunuz.”

Olof Palme, 1986 yılında suikaste kurban giden efsanevi İsveç Başbakanı.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"