Organizmanın Çeşitli Yollarla Bilgi Alışverişi Yapması: İletişim Nedir?

İletişim, basitçe bir yerden, kişiden veya gruptan diğerine bilgi aktarma eylemidir. Her iletişim en az bir gönderici, bir mesaj ve bir alıcı içerir. Bu tanım kulağa basit gelebilir ancak iletişim aslında çok karmaşık bir konudur. Mesajın göndericiden alıcıya iletimi çok çeşitli şeylerden etkilenebilir. Bunlar duygularımız, kültürel durum, iletişim kurmak için kullanılan araç ve hatta konumumuz olabilir. Doğru, etkili ve net iletişim aslında son derece zordur. Tanımlardan da görüleceği üzere iletişim sadece bilgi aktarımından daha fazlasıdır. Terim, bilgi, fikir veya duygu olsun, bir mesajı iletmede başarılı olmak gerekmektedir.

Bu içeriğimizde iletişim hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İletişim Nedir?

İletişim, konuşarak, yazarak veya başka bir ortam kullanarak bilgi verme veya bilgi alışverişi olarak tanımlanır. İletişim, sadece bilgi aktarımından çok daha fazlasıdır. Bu yönüyle de çok daha karmaşık süreçleri kapsar. Her iletişim en az bir gönderici, bir mesaj ve bir alıcı içerir. 

Mesajın göndericiden alıcıya iletimi çok çeşitli şeylerden etkilenebilir. Bunlar duygularımız, kültürel durum, iletişim kurmak için kullanılan araç ve hatta konumumuz olabilir. Bir iletişimin 'Gönderici, mesaj ve alıcı' olmak üzere üç bölümü vardır.

Gönderici, mesajı genellikle kelimeler ve sözel olmayan iletişim yolları ile kodlar ve konuşma ve yazma gibi çeşitli yollarla iletir. Alıcı ise bu mesajı alır ve yorumlar. Diğer bir ifadeyle mesajı çözer. Birden fazla alıcı olabilir ve iletişimin karmaşıklığı, her birinin biraz farklı bir mesaj alabileceği anlamına gelir. İki kişi, kelime seçiminden ve/veya beden dilinden çok farklı şeyler okuyabilir. Her ikisinin de gönderici ile tamamen aynı anlayışa sahip olmaması da mümkündür.

Yüz yüze iletişimde gönderici ve alıcının rolleri farklı değildir. İki rol, konuşan iki kişi arasında gidip gelir. Her iki taraf da, göz teması ve genel vücut dili gibi çok ince yollarla bile birbirleriyle iletişim kurar. Ancak yazılı iletişimde gönderen ve alıcı daha belirgindir.

İletişimin Ögeleri

İletişimi açıklamak amacıyla 6 temel ögeye değinilir:

  • Kaynak (Gönderici)

  • Alıcı (Hedef)

  • İleti (Mesaj)

  • Bağlam (Ortam)

  • Dönüt (Geri Bildirim)

  • Kanal (Gönderme Biçimi)

Gönderici, sözü söyleyen kişi veya topluluklardır. Alıcı ise sözü alan, çözümleyendir. İleti de gönderici ile alıcı arasında aktarılmakta olan mesajdır. Bu temel iletişim ögelerinin gerçekletiği ortam bağlamdır. Alıcının iletiye verdiği veya vermediği her türlü tepki dönüttür. Kanal ise mesajı gönderme şekli olarak tanımlanır.

İletişim Çeşitleri

İletişim kurduğumuz çok çeşitli yollar vardır. Bu yollar şu şekilde açıklanabilir:

  • Yüz yüze, telefon, radyo veya televizyon ve diğer medyaları içeren 'Sözlü iletişim'

  • Beden dilini, jestleri, nasıl giyindiğimizi veya davrandığımızı, nerede durduğumuzu ve hatta kokumuzu kapsayan 'Sözsüz iletişim'

  • Mektupları, e-postaları, sosyal medyayı, kitapları, dergileri, interneti içeren 'Yazılı iletişim'

Bunun yanı sıra grafikler ve çizelgeler , haritalar, logolar ve diğer görsel unsurlar da iletişimin farklı bir boyutunu oluşturabilir.

İletişimde Kullanılan Göstergeler

Dil göstergeleri, söz ve yazıyla gerçekleştirilen her şeydir. İletişimde kullanılan dil dışı göstergeler de vardır. Dil dışı göstergeler ise resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler olarak sayılabilir.

Dil dışı göstergeler, özelliklerine göre farklı şekillerde açıklanır. Dil dışı gösterge türleri şu şekildedir:

  • Belirti: İstemdışı gelişen doğal göstergelerdir. Örneğin, dumanı görüp ateş yandığını anlamak gibi.

  • Belirtke: İletişim kurma amacı içeren göstergelerdir. Trafik levhaları buna bir örnektir.

  • İkon (Görsel gösterge): Dili kullanmadan bilgi aktarma aracıdır. Temelinde benzerlik ilişkisi bulunur. Bir kişinin fotoğrafı, resim veya heykel örnek gösterilebilir.

  • Simge: Gösteren ile gösterilen arasında sürekliliği koruyan, uzlaşımsal ve genellikle nedensiz görsel biçimdir.

Popüler İçerikler

Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!