Organik Gıdalar Neden Normalde Aldıklarımızdan Katbekat Daha Pahalıya Satılıyor?

Organik gıdaların, geleneksel tarımla üretilen gıdalardan daha pahalı olduğunu fark etmişsinizdir. Peki, organik gıdalar gerçekten bu kadar daha pahalıya mı mal oluyor, yoksa marketler fiyatları şişirerek kar mı elde ediyor?

Kaynak

Organik tarım, geleneksel tarımdan daha fazla emek gerektirir. Örneğin, otlarla başa çıkmak için geleneksel bir çiftçi kimyasal ot öldürücüler kullanabilirken, organik bir çiftçi kimyasal kullanmadan otları elle temizlemek zorunda kalabilir.

Ayrıca organik çiftlikler genellikle daha küçük ve dağınık olduğu için tarım makineleri kullanma avantajına sahip olmayabilirler. Organik tarımda kullanılan pestisitler de daha az etkili olduğundan, daha sık uygulanmaları gerekir ve iş yükünü artırır.

Sonuç olarak organik tarım, daha yüksek iş gücü ve ekipman maliyetleriyle karşı karşıyadır.

Bir meta-analiz, organik çiftliklerin geleneksel çiftliklere kıyasla ortalama %20 daha az ürün verdiğini gösterdi. Bu durum, aynı miktarda gıda üretmek için daha fazla araziye ihtiyaç duyulması anlamına gelir.

Verimliliğin düşük olması, organik çiftçilerin ürünlerini daha yüksek fiyatlarla satmak zorunda kalmasına neden olur.

Üstelik organik çiftliklerde yıllar arasında ürün verimliliği de değişkenlik gösterebilir. Yani çiftçinin ürünlerini tutarlı bir şekilde yetiştirmekte zorlanabileceği anlamına gelir ve fiyatların istikrarlı kalmasını zorlaştırır.

Birçok ülkede, organik tarım yapan çiftçilerin sertifikalı olmaları gerekir. Bu sertifikaların alınması ve düzenli denetimlerden geçilmesi çiftçilere ek maliyet yükler.

Ayrıca organik ürünler için GDO içermediğine dair ek sertifikalar da alınabilir ve bunların da maliyeti yüksek olabilir.

Organik gıda talepleri arttıkça, fiyatlar da aynı oranda yükseliyor.

Medya kampanyaları, organik gıdaların daha sağlıklı ve çevreye daha az zarar verdiği algısını yarattığı için tüketiciler bu ürünler için daha fazla ödeme yapmayı kabul eder hale gelmişlerdir.

İlginizi çekebilir 👇🏻

Bahse Gireriz Sebebini Tahmin Edemezsiniz: Okyanusun Dibine Tam 2 Milyon Adet Araba Lastiği Neden Atıldı?
Flamingoların Sütü Neden Çoğu Hayvanın Aksine Parlak Kırmızımsı Pembedir?
Keşke Bizde de Olsa Dedirtiyor: Singapur Her Hafta Neden Tam 5 Milyon Sivrisineği Doğaya Salıyor?

Popüler İçerikler

Aldığı Bursla Yurt Dışı Tatili Yapan Üniversite Öğrencisi Tartışma Yarattı
Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
Yenidoğan Çetesi Skandalına Karışan Doktor ve Hemşirelerin İsimleri İfşa Oldu! İşte Skandala Karışan İsimler