Orada Neler Oluyor? Yeni Dünya Devi Çin'e Dair Muhtemelen Bilmediğiniz 15 Gerçek

Son 40 yılda yaptığı ekonomik ve politik atılımlarla ekonomisi dünyada zirveyi zorlayan Çin'e dair pek çok şey duyuyor, görüyoruz. 

Peki işin aslı ne? Çin gerçekten ABD'yi koltuğundan edebilecek mi? Fatih Oktay'ın kaleme aldığı Çin: Yeni Dünya Gücü ve Değişen Dünya Dengeleri, konuyla ilgili kritik bilgilere ve içgörülere sahip. 

Biz de o satırbaşlarına madde madde kulak verelim.

1. Çin’de 2016 yılı sonunda 731 milyon İnternet kullanıcısı vardı.

Bunların 695 milyonu İnternet'e akıllı telefon kullanarak erişiyor, 470 milyonu internet üzerinden alışveriş ve ödemelerini akıllı telefon kullanarak yapıyordu.

2. 2016 yılında tüm dünyada İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin değer olarak % 42’si Çin’de, % 24’ü ABD’de, kalan % 34’ü de diğer ülkelerde yapılmıştı.

2016 yılında Çin’de akıllı telefon kullanılarak internet üzerinden 790 milyar dolarlık ödeme yapılmıştı, ABD’de ise 74 milyar dolar.

3. Çin’in Twitter’i Weibo’nun 2017 başlarındaki aktif kullanıcı sayısı 340 milyon, WhatsApp ve Facebook özelliklerini içeren sosyal medya uygulaması WeChat’in aktif kullanıcı sayısı ise 938 milyondu.

Bazı kullanıcıların birden çok hesabı olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.

4. 2016 yılında Çin, dünyanın en çok dolar milyarderine sahip ülkesiydi: Çin’de 594, ikinci sıradaki ABD’de ise 535 dolar milyarderi vardı.

Bundan da anlaşılabileceği gibi ekonomik reformlar öncesinde dünyanın gelir dağılımı açısından en eşit ülkelerinden birisi olan Çin, günümüzde en eşit olmayan ülkeleri arasında yer alıyor.

5. Çin ekonomisinin ABD doları olarak büyüklüğü, ekonomik reformların başladığı 1978 yılından 2016 yılına 74 kat arttı.

Çin ekonomisi 2016 yılında, ülkeler arası fiyat farklılıkları hesaba katıldığında 21,5 trilyon dolar ile dünyanın en büyük ekonomisi konumundaydı, ikinci sıradaki ABD ekonomisinin büyüklüğü 18,5 trilyon dolardı.

6. Çin dünyanın en büyük ihracatçısı olduğu gibi, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ithalatçısı konumunda bulunuyor.

Ülke 2016 yılında diğer ülkelere 2,1 trilyon dolarlık mal ve hizmet satarken onlardan da 1,6 trilyon dolarlık alım yaptı.

7. 2016 yılında Çin’e yabancılar ülkede üretim tesisi kurmak veya şirket satın almak için yaklaşık 120 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Aynı yıl Çinlilerin diğer ülkelere yaptığı yatırımların tutarı ise 170 milyar dolardı.

8. Çin’de her yıl ülke üretiminin yaklaşık yarısı kadar tüketim yapılıyor, kalan büyük ölçüde yatırımlara, ufak bir bölümü de dış ticaret fazlasıyla diğer ülkelere gidiyor.

Yani Çin’de insanlar, yatırım yapılmasa ve nüfus artışı olmasa, yaşam standartları değişmeden bir yıl çalışıp bir yıl tatil yapabilirler.

9. Çin 2016 yılında 223 milyar dolarlık Araştırma - Geliştirme harcamasıyla dünyada bu konuda ABD’den sonra ikinci geliyordu.

10. Çin 2016 yılında dünyadaki bilimsel dergilerde mühendislik alanında vatandaşları tarafından yayınlanmış 148,000 bilimsel makale ile bu alanda ABD’nin önünde birinci sıradaydı.

11. Çin, tek parti yönetim sistemine karşın idari anlamda son derece merkeziyetçilikten uzak bir idari yapıya sahip; eğitim ve sağlıktan altyapı yatırımlarına, günlük yaşamı etkileyen hemen her konu büyük ölçüde yerel yönetimlerin sorumluğunda bulunuyor.

Merkezi yönetim ülkedeki yaklaşık 50 milyon kamu görevlisinin sadece birkaç binini atayabiliyor, geriye kalan atamalar yerel yönetimlerin ve kurumların yetkisinde bulunuyor

12. Çin’de yerel yöneticilerin ücretleri ve yükselme olanakları büyük ölçüde, sorumlu oldukları bölgenin ekonomik büyüme hızı başta olmak üzere ölçülebilir kriterlere göre gerçekleştirilen yıllık performans değerlendirmelerine bağlı bulunuyor.

13. Ülkede 2013 yılı başlarından bu yana büyük bir yolsuzlukla mücadele kampanyası sürüyor.

Bu kampanya çerçevesinde 2016 yılı sonuna gelindiğinde 1.200.000 parti ve devlet görevlisine çeşitli disiplin cezaları verilmiş, yaklaşık 50.000’i hakkında yargı soruşturması başlatılmış bulunuyordu. Bunların 240’ı bakanlar, generaller, kamu kuruluşlarının üst yöneticileri gibi yüksek konumlardaydılar.

14. Diğer büyük ekonomilerde 2000’li yıllarda ücretler ortalama olarak yılda % 2-3 artarken Çin’de % 10-15 arttı. Bunda ülke yönetiminin asgari ücretleri her yıl enflasyonun 10 puan kadar üzerinde arttırması önemli bir rol oynuyordu.

15. Çin’e yakıştırmak zor olsa da, ülkede çalışma çağındaki nüfus 2012 yılından bu yana her yıl birkaç milyon azalıyor. Toplam nüfusun da 2030 yılı dolaylarında azalmaya başlaması bekleniyor.

BONUS: Konuya geniş çapta ilgi duyanlar için, kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı.

Ayrıca Fatih Oktay'ın Twitter profiline buradan web sayfasına ise buradan erişebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
11.08.2017

Ve biz organik hoşaf...

12.08.2017

Ama adamlar çok rahat ya o topraklarda ne terör var ne başka dert. Bir hava kirliligi sorununa bir çözüm bulamadilar işte. Bizde organik hoşaf üretecegimize adamlarin 1978 de başlattıgı ekonomik reformlari yapsak bu gun Orta dogunun Almanyasi olurduk. Kendimize öz %100 Türk markalari olurdu uluslararasında Dünya ekonomisinde ilk 10 da olurduk. İhracatımız ithalatımızın 4 katı olurdu refah ve huzur olurdu daha ne diyim ? Ama nerdeee.. Kime ne anlatiyorsam gidim başka haberlere bakayim bari.

12.08.2017

Kendi 70'li yıllarımıza dönmemiz yeterli, üretim açısından. Fabrikaların iş yetiştiremediği, tarlaların hem bizi hem pek çok ülkeyi rahat rahat doyurduğu günlere yani. Samanı bile dışarıdan almadığımız günlere hani. Millet şimdiki gibi memurluğa kasmıyor, fabrika işcisi olmaya çalışıyordu. Çünkü iş vardı, süreklilik vardı, kazanç yüksekti. Üretim çoktu. O dönemi bozmasak yeterdi.

12.08.2017

Çin, yönetim şeklini değiştirmediği ve halkına köle gibi davrandığı sürece büyük güç olamaz.Çin'in en büyük artısı ucuz iş gücü.Kaldı ki bu en çok Amerika'nın işine geliyor.ABD'nin en büyük şirketleri Çin'de fabrikalar açıp yatırım yapıyor.Niye? Amerika'daki adam saat başı minimum 10 dolar kazanırken Çin'deki adam günde 10 dolar kazanıyor da ondan.Doğal olarak şirket daha fazla kar ediyor.Çin de ülkesinde yatırım yapıldığını zannedip (bir yerde yatırım yapılıyor) kendi halkını Amerika'lılara çıtır çıtır yediriyor.

12.08.2017

Alttaki yorumuma derman oldun kardeşim.

TÜM YORUMLARI OKU (43)