Öpmelere Doyamayanlara Özel: Öpüşmenin İnsan Vücudunda Yarattığı 10 Etki

İki insanın dudakları birbirine değdiğinde beyindeki 12 sinirinden 5'inin çalışmaya başladığı söyleniyor. Öpüşmenin yarattığı etkileri bilmiyorsan seni aşağı alalım!

1. Öpüşmek yüzde 30'a yakın kası çalıştırır.

Öpüşürken yüzünüzde 30 civarı kas hareket halindedir. Öpüşmenin bu özelliği yüze esneklik kazandıran ve yüzün kırışmasını engelleyen bir yapıya sahiptir. Öpüşmeyle yüz kırışıklıklarına veda ediyoruz!

2. Öpüşürken salgılanan endorfin, morfinin vücutta yarattığı uyuşukluktan çok daha etkilidir.

Öpüşme sırasında endorfin salgılanıyor ve bu morfinin vücuda getirdiği uyuşma hissinden çok daha kuvvetli bir etkiye sahip. Yani öpüşme sonrasında afallamak sadece filmlere özel değilmiş, gerçek hayatta da bu durumun yaşanması oldukça doğalmış.

3. Öpüşmek vücutta bağımlılık yapıyor!

Aslında öpüşmenin vücutta bağımlılık yaratmasındansa beyinde bağımlılık yapıcı bölgeyi uyardığını söylemek çok daha doğru olacaktır. Öpüşme sırasında salgılanan kimyasallardan olan dopamin beyindeki bağımlılık verici bazı maddelerle aynı etkiye sahip olduğundan dolayı öpüşmenin bağımlılık yaptığını söylemek aslında çok da yanlış sayılmaz! 😜

4. Öpüşmek beyne daha çok oksijenin gitmesini sağlıyor.

Öpüşmek beyne daha çok oksijenin gitmesini sağlayan bir özelliğe sahiptir. Bunun ana sebeplerinden biri de öpüşme sırasında salgılanan adrenalin hormonudur. Adrenalin dolayısıyla vücutta daha fazla kan pompalanır bu da vücuttaki dolaşımın artmasına ve hücrelere giden oksijenin artmasını beraberinde getirir.

5. Öpüşmek stresi azaltır.

Öpüşme sırasında salgılanan adrenalinin bir başka etkisi ise stres hormonu olarak da adlandırılan kortizol hormonunun seviyesinin azalmasını sağlamasıdır. Adrenalin ve insülin sayesinde düşen kortizol düzeyi aynı zamanda stresin de azalmasına yardımcı olmaktadır

6. Öpüşmek rahatlatır!

Evet yanlış okumadınız, öpüşmenin vücuda etkilerinden birisi de rahatlatmak! Adrenalin ve insülin sayesinde azalan kortizol hormonu seviyesinin yanında mutluluk veya sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin hormonunun artmasını sağlayarak vücudu rahatlatır. Bu sakinleştirici özelliğinin bir kaynağı da kan basıncının düşmesini içermektedir.

7. Öpüşmek göz bebeklerini büyütür.

Bilimsel olarak göz bebeklerindeki değişimlerin nedenleri arasında; bulunulan ortamdaki ışık düzeyi ve duygular yer almaktadır. Öpüşürken büyüyen göz bebeğinin değişimine ortamdaki ışık bir oranda etkili olsa da bu büyümenin temel nedenleri arasında öpüşürken yaşanılan heyecan, şaşkınlık gibi duygular olmaktadır.

8. Öpüşmek kalori yaktırıyor.

Öpüşmek gerçek anlamda kalori yaktırır. Ama tabii ki de uçuk sayılardan da bahsetmiyoruz. Normal bir öpücüğün dakikada ortalama altı kalori yaktırdığını farz edilirse oldukça iyi bir orana benziyor!

9. Öpüşmek ağız sağlığınızı korumaya yardımcı oluyor!

Genel olarak insan vücudundaki tükürük ağız sağlığını koruyan en önemli unsurlardan birisidir. Dişlerde oluşan plakların ve çürüklerin önüne geçen tükürüğün miktarı öpüşme sırasında artmaktadır. Ücretsiz bir şekilde ağız sağlığımız da koruduğuna göre partnerinizden bir öpücük daha almaya gidebilirsiniz. 😉

10. Öpüşmek bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahiptir.

Öpüşme sırasında birbirine karışan tükürük gibi vücut salgıları sayesinde vücudunuz yeni bakteri ve mikroplarla tanışmaktadır. Bu durum da yeni bakterilerle tanışan bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlıyor.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?