Önümüzdeki Yıl Hayatımızda Önemli Bir Yer Kaplayacak Olan, Komplo Teorilerine Yaraşır Teknoloji Trendleri

2020 yılı henüz nihayete ermeden ve ayrıca yaşadığımız olumsuzluklar da göz önünde bulundurulduğunda 2021 yılı için öngörülerde bulunmak oldukça güç bir durum.

Fakat özellikle de bu yıl teknoloji, tüm dünyada ilk kez bu kadar büyük kitleler haline efektif bir biçimde kullanıldı ve hayatımızın her köşesinde kendine yer bulmak durumunda kaldı. Ayrıca günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesinin ne kadar mühim olduğunu karşılaştığımız birçok zorlukla başa çıkmamız ve bunlara uyum sağlamamız gereken durumlarla beraber anlamış olduk.

Aslında bu pandemi giderek artan çevrimiçi ve dijital yaşamlarımız da sayesinde teknolojinin hayatlarımıza entegre olması bakımından çok büyük bir rol üstlenmiş oldu.

Birçok iş hız kazanmaya başladı ve eğer bu pandemi biterse bizlere bıraktığı etkiler aslında teknolojinin kullanımı ve yayınlaşması açısından da çok büyük değişimlere sebebiyet vermiş oldu. Peki pandeminin ne zaman nihayete ereceği bilinmezken hayatımız nasıl normalleşecek?  Sizler için önümüzdeki sene hem 'normal' yaşamı sizlere yeniden deneyimlemeyi hem de gerçeklik algınızı değiştirmeyi vaat eden teknolojik gelişmeleri derledik:

1. Yapay Zeka

Yapay zeka şüphesiz şu anda dünyadaki en büyük teknoloji trendlerinden biridir ve aynı zamanda git gide de dünyayı yorumlamamıza ve anlamamıza yardımcı olarak daha da değerli bir araç haline gelecektir. Sağlık hizmetleri, enfeksiyon oranları ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için aldığımız önlemlerin başarısı hakkında topladığımız veri hacmi durdurulamaz bir şekilde artmaya devam etmesi de muhtemeldir. Bu da makine öğrenimi algoritmalarının bizim için ortaya çıkardıkları çözümlerde daha iyi olacakları ve giderek daha karmaşık hale gelecekleri anlamına gelir.

Halka açık alanların kapasitesini izleyen bilgisayar sistemlerinden temas halindeki insanların arasında etkileşimleri analiz etmeye kadar her şeyi kendi kendine öğrenen algoritmalar vardır.

Ve bu algoritmalar da hiçbir insanın fark edemeyeceği kadar zor bağlantıları ve iç görüleri tespit edebiliyor. 2021 yılında yapay zeka sayesinde insanlar hastanelerden ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarından gelen hizmet talebini tahmin edebiliyor olacak ve aynı zamanda yöneticilere kaynakları ne zaman ve nerede dağıtacakları konusunda daha iyi kararlar almalarına yardımcı olacaktır.

Birçok kurum için oluşabilecek en büyük zorluk ise devamlı çevirim içi gördükleri müşterilerinin davranışlarını analiz etmek.

2021 yılında alışveriş ve sosyalleşmeden sanal çalışma ortamlarına, toplantılara ve işe alımlara kadar her şeyin çevirim içi gerçekleşmesi planlanıyor.

2. Robot bilimi, Dronelar ve Araç Otomasyonları

2021 yılında pandemi sürecinin de etkisiyle toplu taşıma kullanma oranın büyük miktarda değişeceği ve sürücüsüz toplu taşıma araçlarının kullanımı da artmaya başlayacağı düşünülüyor. Toplu taşıma ağlarındaki verimliliği artırmak, hizmet sağlayıcıların yanı sıra sivil otoriteler için bir öncelik oluşturması beklenmek çünkü bununla beraber işgücü maliyetlerini düşer müşteri talebi etrafındaki belirsizlik dengelenmiş olur.

Geçtiğimiz yıllarda robotların hayatımıza girişine şahit olmuştuk. Yakın gelecekte de bu robotların özellikle yaşlılar için büyük bir önem arz edeceği düşünülmekte.

Özellikle yaşlılara bakan kişilerin yerine robotların kullanılacağı, ev işlerini 7/24 onların yapacağı ve bazen de onlarla arkadaşlık edeceği de öngörülenler arasında. Ayrıca tüm bunlara ek olarak huzurevlerine yerleşmeyi tercih edenlerin gittikleri huzurevleri de temizlik ve bakım için bu robotları tercih etmeye başlayacaklar. Bu durumda robot tedarikinde yer alan kuruluşlar için hisse fiyatlarının yükselmesine neden olacak.

Dronelar ise 2021 yılında hayati ilaçların ulaşımını sağlamak ve aynı zamanda çeşitli algoritmalar sayesinde temaslı bireyleri gözetlemek için kullanılabilir.

3. Yazılım servisleri

Günümüzde birçoğumuzun kullandığı 'bulut' sistemleri yakın gelecekte herkes tarafından kullanılmaya başlanacak. Yapay zeka ve robotik teknolojisinin, büyüklükleri veya bütçeleri ne olursa olsun hemen hemen her işletme ve kuruluş mutlaka kendi verilerini depolayabilecekleri 'bulutları' satın almak isteyecekler.

Pandemi süresi boyunca hizmet olarak ölçeklenebilir çözümler sağlamak için buluta güvenen şirketlerin gelişmekte olduğunu açıkça görmüş olduk.

Örneğin Zoom, sunucu ekleyebilme hızı, kapsama alanı ve hizmet kalitesini artırma hızı sayesinde büyük bir isim haline geldi. Bunun en büyük nedeni, bulut tabanlı yapısı ve talebi karşılama kapasitesini hızla artırabilen kendi hizmet sağlayıcılarıyla olan ortaklıklarıydı.

4. 5G ve gelişmiş bağlantı

Daha hızlı ve daha güvenilir internet yalnızca web sayfalarını daha hızlı yükleyebileceğimiz ve videoların Youtube'da başlatılmasını beklerken daha az zaman harcayabileceğimiz anlamına gelmez. 3G'den itibaren mobil bağlantıda art arda gelen her ilerleme aslında internet için yeni kullanım alanlarının önünü açmış oldu. 3G, web taramasını ve veri odaklı hizmetleri mobil cihazlarda kullanışlı hale getirdi. Akabinde 4G, bant genişlikleri arttıkça video akışı ve müzik platformlarının büyümesine olanak tanımış oldu. Son olarak da 5G aynı 3G ve 4G gibi birçok insana birçok konuda farklı alanlar açacak.

5G, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetlerin yanı sıra...

Google'ın Stadia veya NVidia'nın GeForce Now gibi bulut tabanlı oyun platformları tarafından da her yerde ve her zaman kullanılabilecek. Fakat aslında 5G  belirli bir konuma bağlı olmamıza ihtiyaç duyduğu için kablo ve fiber tabanlı ağları tehdit etmeye başlamış olacak.

Kısacası, 5G ve diğer gelişmiş yüksek hızlı ağlar sayesinde her yerde ve her zaman istediğimiz veriye kolaylıkla erişim sağlayabileceğiz.

5. Genişletilmiş Gerçeklik (XR) - Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik (VR / MR)

XR, VR ve MR teknolojileri, bilgisayarda oluşturulan görüntüleri doğrudan kullanıcının görüş alanına yansıtmak için gözlük veya kulaklık vasıtasıyla kullanılan teknolojilerdir. Kullanıcının gerçek dünyada görüntülediği şeyin üzerine başka bir gerçeklik eklendiğinde bu teknoloji AR olur.

Önümüzdeki yıl bu teknolojiler tıbbi muayeneler için kullanılmaya başlanabilir.

Örneğin göz doktorları yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde hastanın gözünün net bir görüntüsüne ulaşarak göz testlerini tamamen VR teknolojisiyle gerçekleştirebilirler.

Aynı şekilde bu teknoloji önümüzdeki yıllarda eğitim amaçlı da kullanılmaya başlanacak.

Bu şekilde de kalabalık sınıfların oluşması engellenecek ve temas neredeyse sıfıra indirilmiş olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yeni Başlayanlar İçin Borsaya Nasıl Girileceğini Tüm Detaylarıyla Anlatıyoruz!

👇

‘Akıl Yaşta Değil Baştadır’ Lafının Hakkını Vererek Başarılarıyla Hepimize İlham Olan 19 Genç Girişimci

👇

Başarılı İşletmelerin Müşterileriyle Aralarındaki Bağı ve Güven İlişkisini Güçlendirmek İçin Uyguladıkları Taktikler

Popüler İçerikler

Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
YORUMLAR
20.09.2020

teknoloji gelisse nolucakki 1984 ilk 3d yazıcı icad edildi 2010 dünya genelinde 3d yazıcı duyuldu ben anca 2020 alabildim bu tarifte alabileceğim fiyata anca geldi :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ