Önümüzdeki Günlerde Dünya'yı Etkileyecek Olan Güneş Patlamasının Bazı Elektronik Cihazları Bozması Bekleniyor!

Güneş'in 'korona' adı verilen üst tabakasından uzaya fırlayan plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu Güneş rüzgarlarına Güneş fırtınaları adı verilir. Bu rüzgarlar gezegenimizin atmosferi ile etkileşime girdiği zaman ortaya birtakım yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Biz de bu yazımızda gezegenimize yaklaşan en son Güneş fırtınasından bahsediyoruz.

Atmosfere doğru yaklaşan en yeni Güneş fırtınalarının bir kaç gün içinde Dünya'ya ulaşması bekleniyor.

Nispeten sakin geçen bir Güneş aktivitesi döneminden sonra, yüksek hızlı bir Güneş rüzgarı fışkırması ve küçük jeomanyetik fırtınalar deneyimlemek üzereyiz. Beklenen fırtınanın şiddeti, en az şiddetli Güneş fırtınası olan G1 şeklinde sınıflandırıldı.

Bir astrofotoğrafçı olan Eduardo Schaberger Poupeau tarafından 4 Aralık'ta Güneş'ten çekilen görüntüler, Dünya'ya bakan beş önemli güneş lekesi ve iki manyetizma lifi ortaya çıkardı.

Poupeau bu görüntüler hakkında, 'Güneydoğu kanadında ve güney yarımkürede geniş bir çıkıntı görüyoruz, ancak disk içinde önemli boyutta Güneş lekeleri içeren aktif bölge AR3153'ü görebiliyoruz. Ayrıca çok geniş bir filament de mevcut' dedi.

NASA'ya göre bir Güneş patlaması, "Güneş lekeleriyle ilişkili manyetik enerjinin salınmasından kaynaklanan yoğun bir radyasyon patlaması" olarak tanımlanıyor.

Bu patlamalar Güneş Sistemimizdeki en büyük patlama olayları olarak kabul görüyor. Güneşte parlayan alanlar olarak görülüyorlar ve dakikalarca veya saatlerce sürebiliyorlar.

Peki tüm Güneş patlamaları Dünya'ya ulaşır mı?

Güneş yüzeyindeki aktivite, yalnızca Güneşin Dünya'ya bakan tarafında gerçekleştiğinde dünyayı etkiler. Parlamalar fotonlardan oluştuğu için, görünürlükleri doğrudan etkiye yol açabilir. Bu tür patlamaların nedeni, 'güneş yüzeyindeki karanlık alanlar olan ve sürekli değişen güçlü manyetik alanlar içeren' güneş lekelerine bağlanabilir. Bu alanlar depolanmış enerjilerini hızlı bir şekilde fırlattıklarında Güneş patlamalarına ve koronal kütle salınımlarına (CME'ler) yol açabilirler.

Güneş yüzeyindeki bu faaliyetlerin etkileri, Dünya yüzeyi boyunca elektrik akımlarına neden olabilir ve elektrik güç şebekelerini bozabilir.

İyonosferde değişikliklere yol açan jeomanyetik fırtınalar, yüksek frekanslı radyo iletişiminde ve Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) navigasyonunda bozuntular oluşturabilir. Güneş fırtınaları sadece birkaç saat veya dakika sürüyor olabilir, ancak jeomanyetik fırtınaların etkileri Dünya'nın atmosferinde günlerce, hatta haftalarca sıkıntılar oluşturabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bilim İnsanları Bazı Blazarların Neden Bu Kadar Parlak Olduğunun Gizemini Çözü!
Dyson Küreleri Uzaydan Gelen Garip Sinyallerden Sorumlu Olabilir mi?
Gökbilimciler Hubble'ı Kullanarak Gezegenlerle Çevrili ve Uzay Kayası Kuşağı Olan Beyaz Bir Cüce Buldular

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
07.12.2022

Komple dünyayı bozsun anasını satayim umrumda değil 😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ