'Onu Yenmeye Kimsenin Gücü Yetmedi!' Girdiği Her Savaştan Galibiyetle Ayrılan Hükümdar: Timurlenk

Döneminin en bilge ve güçlü adamı!

1370 ile 1405 yılları arasında kurucusu olduğu Timur İmpartorluğu'nu yöneten Timurlenk, zekası ve dahi derecesindeki stratejileri ile döneminin en önemli adamlarından biri.

Babası, Barlas Boyu Beyliği'ni kendisine devrettikten sonra zaten hayata 1-0 önde başlayan Timur, halkın desteğini arkasına alarak kendi ordusunu kurdu.

Timur, ilk icraatı olarak Tuğluk Han'a karşı bir ayaklanma yaptı.

Seyyidleri haksız yere zindana attığı için bu ayaklanma ile karşı karşıya kalan Tuğluk Han, kısa sürede devrildi ve Timur özellikle Müslümanların desteğini kazandı.

Başarılarına hızla devam ederken savaş esnasında bir kaza geçiren Timur, halk arasında 'aksak Timur' olarak anılmaya başladı, fakat başarıları bu lakabını kısa sürede unutturdu.

Kayınbiraderi Emir Hüseyin'den Semerkant'ın idaresini alan Timurlenk, böylece bölgedeki tek güç oldu ve hükümdarlığını ilan etti. Böylece hüküm süreceği uzun yıllar başladı.

Timur, hükümdar olur olmaz kendi tahtının yanında aşırı süslü bir taht yaptırdı ve Cengiz Han'ın soyundan gelen Soyurgatmış Han'ı devletin hakanı olarak ilan etti.

Böylece bir dönem aşırı önemli bir hükümdar olan Cengiz Han'ın gücünü arkasına almış oldu.

Hükümdar olur olmaz büyük seferler düzenlemeye başlayan Timur, hem topraklarını genişletti hem de Semerkant'a son derece görkemli bir şehir yaptırdı.

Türbeler, medreseler, minareler inşa ettiren Timur, aynı zamanda dönemin bilim insanları ve sanatkarları için çeşitli merkezler oluşturdu.

Halkı için bu tip yenilikler yapan Timur, bir yandan da Bağdat, Isfahan ve Mısır'ı fethederek kısa sürede kendisini 'cihan padişahı' ilan etti.

Girdiği hiçbir savaştan mağlubiyet ile ayrılmayan Timur, Hindistan'a düzenlediği büyük seferle yüzlerce filden oluştuğu için yenilmesi imkansız kabul edilen Hint ordusunu tam 119 bin atlı ordusu ile yendi. Yani Hindistan'ın da sahibi oldu.

Alışılmışın dışındaki düşünce anlayışı ve savaş stratejileri ile ardı ardına fetihler gerçekleştiren Timur, böylece döneminin dehası olarak anıldı.

Timur, en büyük mücadelesini ise dönemin Osmanlı İmparatorluğu hükümdarı olan Yıldırım Bayezid ile verdi.

Kendisinden kaçarak Yıldırım Bayezid'e sığınan iki kişinin kendisine geri teslim edilmesi için Bayezid'e bir mektup gönderen Timur, oldukça sert üslupla yazılmış bir mektupla karşılaştı.

Öyle ki Yıldırım Bayezid Niğbolu Zaferinden henüz çıkmış ve girdiği hiçbir savaşta mağlubiyet almamıştı. Aynı şeyler Timur için de geçerliydi. Mektubundaki sert üslup nedeniyle Yıldırım Bayezid, Timur'a meydan okumuş oldu ve Orta Çağ'ın en büyük meydan muharebesi başladı.

1402 yılında Ankara'da gerçekleşen muharebede Timur, ordusundaki filleri kullanarak Osmanlı ordusunu bozguna uğrattı.

Üstelik Anadolu Beylikleri ve Kara Tatarlar'ı kendi tarafında çektiği için Yıldırım Bayezid'i son derece kolay bir biçimde yendi.

Bu zaferin ardından hızını alamayan Timur, Rodos Şövalyelerinden İzmir'i aldı ve oraya bir kitabe diktirdi. Kitabe ne yazık ki 1900'lerde tahribe uğradı.

Başarıları ile pek çok Avrupa devletinden bağlılık bildirisi ve sürüyle hediye alan Timur, son seferini Çin'e yaptı, fakat henüz seferdeyken hastalanarak vefat etti.

Tam 170 milyon insanı yok ederek bu kadar başarılı bir hükümdar olan Timur, Çin seferi ile günahlarından arınacağını düşünse de bunu başaramadan öldü.

Hayatının neredeyse her anını savaş meydanlarında mücadele ederek geçiren Timur, adını 'asla savaş kaybetmemiş hükümdar' olarak tarihe kazıdı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Kadınların İkinci Planda Görüldüğü Bir Dönemde Büyük Başarılar Elde Eden İlk Türk Kadın Hükümdar: Tomris Hatun
Geldim, Gördüm, Yendim Sözü ile Tarihe Kazınıp Tarihteki İlk Diktatör Olan Jül Sezar'ın Önlenemez Yükselişi
Türk Hükümdarlar Arasında 'Sultan' Unvanını İlk Kullanan ve Yaptığı Acımasız Seferle Bilinen Gazneli Mahmut

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.04.2021

Onun döneminde devletinin başkenti aynı zamanda dünyanın bilim başkentiydi. Ali Kuşçu gibi bir dahi de Timur'un oluşturduğu o atmosferde yetişip büyümüştü. Ölümünden sonra ülkesi iç savaşlarla dağılıp parçalanmasa hem dünya hem de Türk tarihi farklı bir şekilde yazılabilirdi.

20.04.2021

Ne kadar büyük bir hükmdar olsa da, Elince kalesini 14 yıl kuşatdı, amma feth edemedi. Kale mühafızları kaleni terk etdikdən uzun bir süre sonra boş kaleye gire bilen Timur kalenin muhteşemliğine hayran kalmışdır. Ömrünün sonuna kadar Elince kalesi onun kabusu olmuşdur.

20.04.2021

Elince Kalesinin Alamut ile bir ilgisi var mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ