Onu Hiç Böyle Görmediniz: İstanbul'un İkonik Sarmaşıklı Binasının Sarmaşıkları Budandı

İstanbul'un neredeyse her köşesinde tarihe tanıklık eden bir yapı görmek mümkün. Sarmaşıklarıyla bütünleşen, Meşrutiyet Caddesi'ne renk veren ikonik Albukrek Evi de bunlar bir tanesi.  Sarmaşıklarıyla görmeye alışık olduğumuz bu binanın sarmaşıkları ise bakım nedeniyle budandı! Binanın orijinal halini İstanbul Apartmanları paylaştı. 

Kaynak: İstanbul Apartmanları

İstanbul'un taşı, toprağı altın derler ya, aslında taşı toprağı tarih desek daha doğru olabilir.

Dolmabahçe Sarayı, Galata Kulesi, Ayasofya, Topkapı, Kız Kulesi...İstanbul'un tarihi değerleri saymakla bitmez. Bugüne kadar milyonlarca insana, birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul'un her bir köşesi tarih kokuyor.

Tabii İstanbul'un tarihi yapılarına, neredeyse yürüdüğünüz her sokakta rastlamak mümkün.

Kimisinin tarihini biliyoruz, kimisinin ise sadece önünden geçip gidiyoruz. Halbuki bir başımızı kaldırıp baksak, İstanbul'un sokaklarında nice cevherler göreceğiz.

Özellikle de Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi ve Pera'da!

Beyoğlu, yüzyıllardır medeniyetin var olduğu, birçok farklı kültürden insanlara ev sahipliği yapmış bir yer. Galata'nın ihtişamı bir yana dursun, Beyoğlu sokaklarına göreceğiniz diğer binaların da az kalır yanı yok doğrusu.

Beyoğlu'nun en ikonik yapılarından bir tanesi de hiç şüphesiz Pera Palas'dan Galata'ya uzanan Meşrutiyet Caddesi'ne renk katan Albukrek Evi.

Bir filmden fırlamış gibi görünen Meşrutiyet Caddesi üzerinde birbirinden değerli binaları görebiliyorsunuz. Albukrek Evi, daha doğrusu 'sarmaşıklı ev' ise bu caddenin tüm havasını değiştirmeye ant içmiş durumda. 

Gelin görün ki binanın bu güzelim sarmaşıkları, bakım nedeniyle budanmış durumda.

Albukrek Evi'nin öncesi/sonrası paylaşımı ise İstanbul binalarının fotoğraflarını paylaşmakla kalmayıp paylaşımlarıyla tarihini de öğrenmemizi sağlayan İstanbul Apartmanları adlı sayfadan geldi.

Binanın orijinal görünümünü ise muhtemelen milyonlarca kişi ilk kez görecek!

👇🏻

twitter.com

İlginizi Çekebilir

Lonely Planet Dünyanın En İnanılmaz 100 Plajını Belirledi! Türkiye'den Bir Koy Listede!
Annenin Çiçeklerini Çalan Halaların Yaptıklarına ve Pişkinliklerine Çok Kızacaksınız!
Kendisini Defalarca Aldatan Kişiye Hayatı Boyunca Unutamayacağı Bir Ders Veren Kadın

Popüler İçerikler

Tüyler Diken Diken: Sertab Erener 21 Yıl Sonra Yine İlk Gün Gibi Eurovision'u İnletti!
Yeni Rekor Kilidi Açıldı: Popstar Yarışmasıyla Akıllara Kazınan Bayhan Dünya Listesi'nde Zirveye Yerleşti!
Afra Saraçoğlu'nun "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülünü Alırkenki Panik Tavrı Tartışma Yarattı!
YORUMLAR
01.02.2024

Biraz daha kesmeseydiniz o sarmaşık apartmanı çökertirdi sonunda biri akıl edebilmiş budamayı. Kaldırımda tekmelediğin çelimsiz ot kaldırım taşını delip çıkıyo sarmaşık deyip geçmeyin binayı yer yutar valla ve içindeki muhtemelen 1600lü yıllardan beri yaşayan ölümsüz insanlar bir kazaya kurban gidip ölebilirler... harbi kim yaşıyor la bu apardumanlarda ? giren çıkan herkes pardösülü ve beyaz saçlı oluyor genelde tek bilgi bu bendeki.

Bu sarmaşığın kökleri güneşe doğru uzamasini sağlıyor.. yani binanın yüzeyini kaplar ama betonu yemez Avrupa da çok var .. her 15-20 senede bir tamamen budanip deprem yada zemin kayması var mı varsa hasar gözüküyor mu bakılır.. en fazla 3-4 senede eski haline gelir

01.02.2024

Evet yapılacak bişey yok, her güzel şeyin bir sonu vardır.. Sarmaşığın kökünü bıraktılarsa bi kaç seneye gene aynı görüntü olur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ