Online Oyun Dünyalarında Kaybolmak İsteyen Oyuncuların Pek Çok Kez Karşılaşacağı Terim ve Kısaltmalar

Online oyun oynamak ve kendinizi binlerce farklı oyuncunun bulunduğu dünyalarda kaybetmek istiyorsanız terminolojik bariyerlere hazır olun. Her oyunun kendine özel bir jargonu ve terimleri olsa da birçok çevrimiçi oyunda karşınıza çıkacak kısaltmaları listeledik.

Oyunun sohbetinde neler dönüyor, bu kısaltmalar ne anlama geliyor diye soranlar için en çok kullanılan kısaltmaları derledik.

1. LFM (Looking For More): Takıma daha fazla oyuncu arayan kişiler tarafından kullanılır.

Özellikle MMORPG oynarken sohbet kısmında pek çok göreceğiniz LFM kısaltması diğer oyuncuların yeni takım arkadaşları aradığı anlamına geliyor. Toplu bir savaş ya da zindan etkinliği öncesi bu kısaltmayı pek çok görebilirsiniz. Katılmak isterseniz LFM yazan oyuncuya özel mesaj göndermelisiniz.

2. LFG (Looking For Group): Takım arayan oyuncular tarafından kullanılır.

Bu kısaltma ise toplu bir etkinlik öncesi kurulan gruplara katılmak isteyen oyuncular tarafından kullanılır. Eğer diğer oyuncuların yardımına ihtiyaç duyuyorsanız ve toplu bir etkinliğe girecekseniz sohbet kısmından bunu yazabilirsiniz. Daha sonra grup davetleri ve özel mesajlar beklemelisiniz.

LFG yazdıktan sonra karakterinizin özelliklerini yazmanız gerektiğini de belirtelim. Örneğin LFG Örümcek Zindanı 48 LVL gibi bir cümle hangi etkinlik için grup aradığınız konusunda diğer oyunculara bilgi verecektir.

3. Ganking: Bir grup oyuncunun tek bir rakip oyuncu üzerine aniden yoğunlaşmasına denir.

Özellikle League of Legends oyuncularının aşina olduğu bu terim bir grup oyuncunun tek bir düşman üzerinde yoğunlaşması anlamına geliyor. Gang kelimesinden gelen ganking, üst seviye bir oyuncunun daha düşük seviyede olan bir oyuncuyu bir anda etkisiz hale getirmesi anlamında da kullanılıyor.

4. Camping - Camper: Belirli bir bölgeye sabitlenip oradan saldıran oyunculara denir.

Özellikle FPS oyunlarda görebileceğiniz camping ise bir oyuncunun belli bir yerde kendini sabitleyip sürekli olarak oradan saldırması anlamına geliyor. Oyuncular nezdinde oldukça sinir bozucu olan bu durum oyun zevkini büyük oranda baltalıyor. Çıkıp aslanlar gibi savaşarak size camper yaftasını yapıştırmalarından kurtulabilirsiniz.

5. FTW (For the Win): Maç öncesi zafer temennisi için kullanılır.

'Zafer için oynuyoruz arkadaşlar' diyen oyuncuların kullandığı bu kısaltma yapılan herhangi bir eylemin bu niyetle yapıldığını ifade etmek için yazılıyor. FTW'yi bir çevrimiçi maç başlamadan önce zafer temennisi olarak da kullanabilirsiniz.

6. Spawnkill: Bir oyuncuyu oyuna başladığı yerde etkisiz hale getirmeye denir.

Rakip takımların belirli bir başlama bölgesi bulunur. Bazı oyuncular spawn adı verilen bu bölgelere yakın yerlerde bekleyerek oyuncuları oyuna başlar başlamaz öldürmeye ant içmiştir. Bu sinir bozucu durumun çevrimiçi oyun terminolojisinde adı spawnkill olarak geçer.

7. Grind: Karakteri geliştirmek için art arda sürekli benzer eylemlerin yapılmasına verilen addır.

Örneğin karakterinizin seviye atlaması için belirli bir bölgedeki düşmanları uzun bir süre boyunca art arda öldürmeniz gerekebilir. Bunu art arda tekrarlamak ve karakterinizin seviyesini artırmak için yapmaya grinding denir. Birçok oyuncu aynı şeyi yapmak istemediği için grind yapmaktan hiç hoşlanmaz. Bazıları ise grind işlerine bayılır.

8. Teabagging: Rakibi etkisiz hale getirdikten sonra utanç verici hareketler yapmaya denir.

Bir rakibi öldürdükten sonra üzerine gelip art arda eğilip kalkmak ya da belirli animasyonlar yaparak rakiple dalga geçmek hiç hoş değildir. Oldukça sinir bozucu olan bu eyleme teabagging denilir.

9. Mob: Mobile kelimesinin kısaltması olan mob, oyunda sistem tarafından yönetilen ve genelde hareket halinde olan karakterlere verilen isimdir.

Mod deyince aklınıza oyunlarda gördüğünüz tüm düşmanlar gelebilir. Minecraft'ın creeper'ı da mobdur, League of Legends'daki minyonlar da...

10. Buff: Geçici olarak karakterin kendisine ya da ekipmanına eklenen pozitif etkilere verilen isimdir.

Özellikle MMORPG'lerde kullanılan buff etkileri karakterinizin kısa süreliğine daha fazla hasar vermesini ya da daha az hasar almasını sağlayabilir. Bunların yanı sıra koruma, hızlanma ve kaçış gibi çeşitli eylemler de bufflar sayesinde kısa süreliğine daha etkili hale gelir.

11. Instalock: Maç öncesi karakter seçiminde diğer takım oyuncularına danışmadan aniden seçim yapmaya denir.

Birçok MOBA oyuncusunun sık sık karşılaştığı bu durum maç öncesi insanın hevesini kursağında bırakan durumlardan biridir. Instant lock kelimelerinin kısaltması olan instalock bir oyuncunun seçtiği herhangi bir karakteri kilitlemesini sağlarken onu belki de daha etkili bir şekilde oynayabilecek oyuncuyu da engellemiş olur.

12. Sık sık gördüğümüz kısaltma ve terimleri listeledik.

İngilizcesi zayıf olan oyuncular günlük hayatta kullanılan kısaltmalarla pek çok kez karşılaşabilir. Oyunun sohbetinde neler konuşulduğunu kısmen anlamak için aşağıdaki kısaltmaları aklınızda tutabilirsiniz.

  • IKR (I know right): Bir kişi karşı taraftakinin söylediğine katılıyorsa genelde kısaca ikr yazacaktır.

  • AFK (Away from keyboard): Oyuncunun bilgisayar başında olmadığı anlamına gelir.

  • GG: İyi oyun anlamına gelen GG belki de online oyun dünyasının en çok kullanılan kısaltmasıdır.

  • OP: Overpowered kelimesinin kısaltması olan OP karşı tarafın çok güçlü olduğu anlamına gelir.

  • AOE: Bir saldırının etkileyeceği bölgeyi belirlemek için kullanılır. Area of effect kelimelerinin kısaltmasıdır ve yapacağınız eylemin ne kadarlık bir alanda etki göstereceğini belirtir.

  • DPS: Saniye başına verilen hasar oranıdır.

  • AGGRO: Sistem tarafından kontrol edilen düşmanların dikkatini çekme ve onların agresif hale gelmesine verilen isimdir. 

  • PVP: Oyuncuların karşı karşıya geldiği dövüşe verilen isimdir.

  • PVE: Oyuncu ve sistem karşısında yapılan savaşa verilen isimdir.

  • MVP: En değerli oyuncu anlamına gelen kelimelerin kısaltmasıdır.

  • P2W: Oyunda daha iyi olmak için para ödemeniz gerektiğini belirten kısaltmadır. P2W oyunlar oyun dünyasında sevilmeyen yapımlardır.

  • P2P: Pay to progress kelimelerinin kısaltması olan P2P ise oyunda kısmen ilerlemek için ödeme yapma ihtimalinizin olduğunu belirtir.

İlginizi Çekebilir

Stardew Valley'in Yapımcısından Yeni Oyun Geliyor! Haunted Chocolatier Duyuruldu
Başarı İçin Kaçınılmaz: Oyunlarda İyi Performans Sağlayabilmeniz İçin Dikkat Etmeniz Gereken 3 Etmen!
Hiçbir GTA Oyuncusunun Unutmadığı, İlginç Kişilikleriyle Aklımıza Kazınan 13 GTA Karakteri

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi