Onlarsız Bir Hayat Düşünmek Mümkün Değil! Hayatımızı Kökünden Değiştiren 24 Önemli İcat

Gündelik hayatlarımızın bir parçası olan ve hayatımızı o denli kolaylaştıran o kadar çok icat var ki; onlarsız yapamayacağımız inkar edemeyeceğimiz bir gerçek. Eminiz siz de bizler gibi telefonunuz olmadan dışarıya adım atamıyor ya da bilgisayarınızdaki e-postalarınızı kontrol etmeden bir gün geçirmiyorsunuz.

Yaşam tarzımızı kökünden değiştiren bu ve benzeri bir çok önemli buluşu siz değerli okurlarımız için derledik. Detaylar içeriğimizde... 👇

24. GPS (Küresel Konumlama Sistemi)

1978 yılında geliştirilen Küresel Konumlama Sistemi, 32'ye kadar uydunun yardımıyla o anlık konumunuzu birkaç metreye kadar sapmayla tespit edebiliyor. Önceleri kaşifler, sağlık görevlileri ve pilotlar tarafından aktif olarak kullanılan bu sistem, şimdilerde GPS özellikli araçlarımız ve akıllı telefonlarımızla birlikte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halini aldı.

23. Kredi kartı

Kredi kartı ilk kez 1920'li yıllarda, Amerika Birleşik Devletlerinde hızla artan araç kullanıcılarına yakıt satmak amacıyla kullanıldı. Günümüzde ise bu kartlar, yakıt ödemesi, internet üzeri alışveriş ve de kısa vadeli küçük kredilerin yapılandırılması gibi birçok alanda insanlar tarafından tercih ediliyor.

22. Mikrodalga fırın

Mikrodalga fırın ilk kez 1947 yılında satışa sunuldu. Önceden pişirilmiş gıdaların hızlı bir şekilde yeniden ısıtılmasında ya da tereyağı ve çikolata gibi eritilmesi uzun sürecek yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan mikrodalga fırınlar, günümüzde modern bir mutfağın vazgeçilmez bir ögesi haline geldi.

21. Hesap makinesi

Hesap makinesi nedir bilmeyen yoktur. İlk hesap makinesi 1960'lı yıllarda geliştirilmiştir ve 1970'lerde ceplerimize sığacak küçüklükteki versiyonu ile  hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Her gün cebimizde taşıdığımız telefonlarımızın içinde de yer alan hesap makineleri, günümüzde öğrencilerden bilim insanlarına kadar birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.

20. Barkod

Baktığımızda manasız gibi gelen birbirinin ardı bu siyah ve beyaz çizgiler Norman Woodland tarafından geliştirilmiştir ve günümüzde mahallemizin bakkalındaki hemen her ürünün arkasında bile karşımıza çıkmaktadır. İlk bakışta dünya üzerinde nasıl bir etki yaratacağını görmek zor dahi olsa, zamanımızın alışveriş kavramını kökünden değiştirmeyi başarmıştır.

19. Matbaa makinesi

1454'te Alman bir kuyumcu olan Johannes Gutenberg, mürekkebin üzerine serildiğinde kağıda art arda baskı yapabilen ve metal aksamdan oluşan bir matbaa makinesi geliştiren ilk kişi oldu. 1950'li yıllar itibariyle ise, bilgisayarın da kullanıma sunulmasının ardından baskı süreci, dijital verilerden yardım alan ve çağın gereksinimlerini karşılayan bir hale evrildi.

18. Radyo

Bir Rus, ve İtalyan-İrlandalı mucit Guglielmo Marconi, icatlarının potansiyelini daha ilk radyo dalgalarını gönderip aldıklarında gördüler. İlk Atlantik ötesi mesajlarını, ki bu mesaj üç noktadan oluşan S harfidir, 1901 yılında gönderen Marconi'nin ardından radyo, o tarihten itabern haberleri takip etmekten arabada müzik dinlemeye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

17. ATM

Dilimize 'Otomatik Vezne Makinesi' olarak çevrilen ve John Shephed Barron tarafından icat edilen ATM'ler; ilk kez 1967 yılında, İngiltere'nin Enfield kentinden bulunan Barclays Bankası'nda tanıtılmıştır.

16. Buzdolabı

Mutfaklarımızda olmazsa olmaz bir başka buluş ise buzdolaplarıdır. Bu buluş konsept olarak yaygınlaşmadan önce insanlar, soğuk depolama imkanı sağlaması nedeniyle 'buz evleri' kullanıyorlardı. Çoğu insan tarafından yaygın olarak tercih edilen ilk buzdolabı ise 1927 yılında General Electric adlı markanın sunduğu 'Monitor-Top' modelidir.

15. Silah

İşlevini ve yaratabileceği yıkımı bildiğinizi varsayarak bu icadı tanıtmaya gerek duymuyoruz. İlk silah, 13. yüzyılın sonlarında ateşlenmiştir ve günümüzdeki metal mermilerin modern versiyonları ise ilk kez 1857 yılında tanıtılmıştır.

14. Telefon

İlk kez 1870'lerde Alexander Graham Bell tarafından geliştirilen ve günümüzde 1,3 milyar kadar telefon hattının yardımıyla kullanılan bu icat, insanoğlunun iletişim algısını kökünden değiştirebilmeyi başarmıştır. Dünyayı çevreleyen telefon ağları, fiber optik kablolar, hücresel ağlar, iletişim uyduları ve bir iletişim santraline bağlı deniz yüzeyinin altında bulunan kablolarla birlikte bugün, dünya üzerindeki bir telefon, bir başka noktada bulunan diğer bir telefona kolaylıkla bağlanabiliyor.

13. Dijital kamera

Bir Kodak mühendisi olan Steven Sasson, şarj bağlantılı bir görüntü sensörü kullanan ilk dijital kamerayı 1975 yılında icat etmiştir. Bu makinenin sadece 0,01 mega piksel olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde bile her akıllı telefonun arkasında bulunan, VGA ile 8 mega piksellik görüntü kalitesinin yanında, 160 mega piksele kadar çıkabilen profesyonel dijital kameralarını düşündüğümüzde, o günün şartlarının çağımıza kıyasla ne kadar kısıtlı olduğunu görebiliyoruz.

12. Oyun konsolları

Her ne kadar ülkemizde çok da yaygın olmasa da oyun konsolları, insanların kendilerini evlerinde eğlendirebilmeleri için çoğu aktiviteye bir alternatif olarak karşımıza çıkmakta. Oyun konsollarının, ilk kez 1972 yılında piyasaya sunulan Pong adlı oyundan bu yana çok geliştiği de aşikar. Öyle ki ülkemizde de XBOX, Playstation ya da Nintendo Wii gibi oyun konsolları, bilgisayar oyunculuğun karşısındaki en güçlü rakip olarak yavaş yavaş tanınmakta ve insanlar tarafından tercih edilmekteler.

11. Robotlar

Günden güne gelişen teknolojiyle birlikte ürün paketlemesi, uzay sondaları ve baskılı devre kartlarının seri üretimi gibi birçok alanda insanoğluna yardımcı olan robotlar, hayatlarımızın olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Saydığımız bu amaçlarda kullanılan robotlara ek olarak birçok insansı robot da üretilmiştir. Bir aralar oldukça ses getiren, HONDA markası tarafından geliştirilen ve kişisel bir asistan olması için tasarlanan Asimo da bu robotlardan bir tanesi.

10. Televizyon

Televizyon ya da halk arasında bilindiği üzere 'TV'; özellikle reklam, eğlence ve haber kaynağı olarak evlerimizde ve iş yerlerimizde yaygın hale geldi. 1970'lerden günümüze video kasetlerin, CD'lerin, DVD'ler ve şimdi de Blu-ray Disklerin yaygınlaşması sonucu televizyonun kullanım amacı günden güne arttı. İnternet bağlantısıyla günümüzde yaygın olarak kullanılan internet televizyonlarını da unutmayalım.

9. Cep telefonu

Dünya üzerinde 5 milyardan fazla cep telefonu vardır ve bu sayı Çin ve Hindistan gibi ülkelerde hızla artmaktadır. Her yerden arama yapmamıza, kısa mesaj göndermemize ve hatta teknolojinin de gelişmesiyle hayatlarımızı içine sığdırmamıza imkan sağlayan cep telefonlarının, insanoğlunun iletişim kurma şeklini temelinden değiştirdiği bir gerçek.

8. Uçak

Bir insan 7000 kilometre yolu 8 saatte nasıl gidebilir? Cevap basit; uçarak. Bunu ise 1902 yılında geliştirdikleri planörlerine ekledikleri hareketli bir dümene eşlik eden üç eksenli kontrol sistemini geliştiren Orville ve Wilbur Wright kardeşlere borçluyuz. Bu planör, hala modern uçaklarda kullanılan patenli kontrol sistemlerinin temelini oluşturmaktadır.

7. Otomobil

Dünya çapında yaklaşık 600 milyon binek otomobil olduğunu biliyor muydunuz? Bu hesaba göre ortalama 11 kişi başına 1 araba düşüyor. Bu araçların ne kadar önemli olduğunu biliyor ve onlarsız bir hayatı tahmin bile edemiyoruz!

6. Buhar makinesi

Uygarlık tarihimizin belki de kısa zaman dilimindeki en önemli atılımı olan Sanayi Devrimini, buhar makinelerinin icadı bir adım öteye taşınmıştır. Şimdilerde yerini elektrikli ve içten yanmalı motorlara bıraksa da buhar makineleri hala önemini korumaktadır. Öyle ki günümüzde bile dünyanın birçok yerinde bulunan enerji santralleri hala kömür, doğal gaz ya da nükleer reaktör kullanıp kullanılmadığına bakılmaksınız buhar türbinleri sayesinde elektrik üretebilmektedir.

5. E-posta

İletişimimizi şekillendirip boyut atlatan bir başka yenilik de e-postalardır. Eskiden resmi bir mesajın ya da belgenin bir noktadan bir noktaya taşınması günler ya da haftalar sürebilecekken, e-postaların hayatlarımızın bir parçası olması ile bu uzun ve meşakkatli süreç parmak ucumuzdaki bir kas hareketine kadar indirgenmiştir. Şirketlerden öğrencilere, resmi yazışmaların bel kemini oluşturan bu sistemin işleri oldukça hızlandırdığı aşikar.

4. İnternet

1960'larda ABD Savunma Bakanlığı'nın ARPANET adlı bir hizmeti kullanmasının ardından, 1989'da Tim Berner Lee, öyle bir buluşa imza attı ki dünya daha önce hiç bu kadar küçülmemişti. Bu buluşunun adı World Wide Web'di. Bugün 1,7 milyardan fazla insan, yani dünyanın yüzde 25'i bu hizmeti kullanıyor. İnternet o kadar güçlü bir buluş ki, muhtemelen uzun vadeli etkilerini daha yeni yeni görmeye başladık.

İnternet hakkındaki bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir;

Bizi Hayata Bağlayan Kan Damarlarımızdan Biri Haline Gelen İnternet Bir Günlüğüne Çökerse Neler Yaşanır?

3. Bilgisayar

Aya iniş yapmaktan, sosyal medyada arkadaşlarımızı takip edebilmemize kadar birçok imkanı da beraberinde getiren bilgisayar, listemize aldığımız en önemli başlıklardan olsa gerek. İnanılmaz bir hızla karmaşık matematiksel hesapların altından kalkabilen ve birbirinden yetenekli yazılımcıların talimatlarıyla birçok farklı harika işe imza atabilen bu buluşun yeri sizlerde olduğu gibi bizlerde de çok ayrı.

2. Ampul

En karanlık gecelerimize bir güneş gibi doğan; odalarımızı ve sokaklarımızı aydınlatan bu harika buluş için Thomas Edison'a minnettar olmalıyız. Belki ismini siz de duymadınız ancak Joseph Swan isimli başka bir mucit de aynı zaman diliminde Britanya'da yürüttüğü çalışmalarla ampul fikrinin temellenmesine yardımcı olmuş, sonunda bu iki mucit birleşerek bir Ediswan isimli bir şirket dahi kurmuşlardır.

Ampulün çalışma prensibi ise şöyledir;

Ampulün kendisi, filament olarak bilinen yüksek dirençli bir tel aracılığıyla elektriği ileterek çalışır. Direncin oluşturduğu atık ise enerji, ısı ve ışık olarak dışarı atılır.

1. Elektrik

Geldik listemizin en önemli başlığına. Eğer elektrik gücüne sahip olmasaydık, medeniyetimiz asla bu noktaya gelemezdi ve bugün bu listeye koyduğumuz hiçbir buluşun esamesi bile okunmazdı.

Siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi bizimle birlikte yorumlarda paylaşmayı unutmayın... 👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

İnsanoğlunun Tarih Boyunca Yaratılışına İmza Attığı En Önemli 25 Buluş
İcat Edildiği Dönemden Günümüze Kadar Bambaşka Bir Görünüm Kazanan 10 Ünlü Buluş
Orta Çağ'da Keşfedilip Günümüz Teknolojilerinin Temelini Oluşturan En Önemli Buluşlar

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
22.07.2022

21 tanesi bizde lüks kategorisinde. Hesap makinesi, barkot ve silahı saymadım.

22.07.2022

Hesap makinesi, bilgisayarın atasıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alan Turing tarafından geliştirilerek günümüzdeki bilgisayarların algoritmasını yapmıştır. İngilizce kelimesi bile compute (hesaplamak) olan bir cihazı, hesap makinesinden ayrı düşünülemezdi.

22.07.2022

Tırnak makası :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ