Onlarla Tanıştınız mı ? Türkiye'nin En İyi Dörtlüsü ''Borusan Quartet''

İlk önce ''Quartet ''kelimesinin ne anlama geldiğini merak edenleriniz için minik bir açıklama yapalım . Kısaca quartet sözcüğü müzik terimi olarak bakıldığında ;dört kişiden oluşan müzik topluluğudur.

2005 yılında Prof. Gürer Aykal öncülüğünde kurulan topluluk Alban Berg Quartet, Julliard Quartet, Gürer Aykal, Joshua Epstein ve Maxim Vengerov gibi topluluk ve sanatçıların ustalık sınıfı çalışmalarına katıldı. Borusan Sanat’ın İsviçre’deki Maggini Vakfı ile yaptığı işbirliği sonucu, 1776 yapımı Storioni keman, 1662 yapımı Amati keman, 2008 yapımı Conia viyola ve 1740 yapımı Guarneri viyolonsel gibi çok özel enstrümanlarla müzik yapma olanağına sahip oldular.

İstanbul’daki Süreyya Operası’nda sürdürdükleri düzenli sezon konserlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdikleri turnelerle de dikkat çeken Borusan Quartet, Rheingau, Schleswig-Holstein, Merano, Mozart, Napfilon, Bodensee, İstanbul ve Ankara müzik festivallerine katıldı; Tonhalle (Zürih), Carnegie Hall, Le Corum (Montpellier), Schloss Elmau (Münih), L’arsenal (Metz) ve G. Verdi Hall’da (Milano) konserler verdi. Solo resitallerinin yanı sıra Borusan İstanbul Filarmoni, Bilkent Senfoni, Orchestra'Sion, Orkestra Akademik Başkent, Samsun Opera, İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Antalya devlet senfoni orkestraları ile de solist olarak çaldılar.

2010 yılında ilki düzenlenen Andante dergisi Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” ödülünün ve yine aynı yıl New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen 2010 ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması’nda 1. olarak altın madalyanın sahibi oldular.

Oğuzhan Balcı, Mahir Cetiz, Turgay Erdener, Özkan Manav, Alper Maral, Turgut Pöğün, Meliha Doğuduyal ve Hasan Uçarsu’nun kendileri için yazdığı yapıtların ilk seslendirilişini gerçekleştirerek Türkiye’nin çağdaş müzik repertuvarına da katkıda bulunan Borusan Quartet ayrıca kemancı ve besteci Aleksey Igudesman’ın kendileri için yazmış olduğu Edirne’den Kars’a ve Yaylı Çalgılar Dörtlüsü adlı yapıtların da dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Büyük beğeni kazananSaygun, Aykal, Erkin adlı CD’leri 2013 yılında Lila Müzik, İdil Biret’le birlikte kaydettikleri Schumann’ın Piyanolu Beşli’si de 2014 yılında Naxos’a bağlı IBA etiketiyle yayımlandı.

Oda müziği partnerleri arasında İdil Biret, Itamar Golan, Valentin Erben, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Ruşen Güneş, Reto Bieri, Toros Can, Ferhan & Ferzan Önder, Igudesman & Joo ve Muhiddin Dürrüoğlu gibi çok değerli müzisyenler bulunan topluluk, Türk bestecilerinin önemli bir yer aldığı, klasik dönemden modern döneme uzanan geniş bir repertuvara sahip.

Karahisar Kalesi

1. Keman - ESEN KIVRAK

1977 yılında Afyon'da doğan Esen Kıvrak, keman eğitimine 1988 yılında İzmir Devlet Konservatuarında Prof. Hazar Alapınar ile başladı. 1995 yılında dünyanın önde gelen müzik okullarından biri olan Viyana Müzik Akademisi'nde Prof. Josef Sivo`nun sınıfına kabul edildi. Aynı yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yılın sanat alanında en başarılı genci seçilip burs alma hakkı kazandı.Baden Devlet Operası,Viyana United Filarmoni ve Viyana Senfonietta gibi çeşitli orkestraların konser, kayıt ve turnelerinde görev aldı. 2001 yılında Viyana Müzik Akademisi Solistlik Bölümü'nde Lisans eğitimini bitiren sanatçı, Yüksek Lisans eğitimini 2006 yılında Prof. Michael Frischenschlager'in sınıfından en yüksek derece olan “Takdir ” ile tamamladı.Toronto Gençlik Senfoni, Ensemble Salieri, Concertante Wien,Viyana Gençlik Senfoni, İzmir Devlet Senfoni, İzmir DESO, Bursa Bölge Devlet Senfoni, İstanbul Şişli Belediyesi Senfoni,İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Senfonietta, Eskişehir Büyüksehir Belediyesi Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi çeşitli orkestralar eşliğinde solist olarak konserler veren Kıvrak, birçok uluslararası organizasyonda Türkiye'yi temsil etti. 2005 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın ilk asil keman sanatçısı oldu.2006'da Lizbon Metropolitan Orkestrası'nda konuk başkemancılık görevine getirildi.

2.Keman-OLGU KIZILAY

1977 yılında İstanbul'da doğdu keman eğitimine, 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi iİzmir Devlet Konservatuarı'nda Prof. Hazar Alapınar ile başladı.Öğrenciliği sırasında bir çok solo, oda müziği ve orkestra konserleri verdi.Fransa'da kurulan Akdeniz Gençlik Orkestrası'na dört kez kabul edildi.

10 yıllık eğitimini Prof. Hazar Alapınar ile tamamlayarak 1998 yılında pekiyi dereceyle mezun oldu.Aynı yıl, yüksek lisans eğitimi için,Fransa'da Strazburg ulusal devlet konservatuvarı'nda Prof. Joshua Epstein'ın sınıfına kabul edildi.Buradaki eğitimi süresince okul orkestrası ve oda orkestrasının baş kemancılığını sürdürdü. 2000 yılında master programında birincilik ve aynı yıl oda müziğinden altın madalya alarak mezun oldu.

2000 yılında Strazburg 'volutes' oda orkestrasının başkemancılığına getirildi ve Türkiye'ye dönene kadar bu görevi sürdürdü.

1999 - 2002 konser sezonlarında Strazburg Filarmoni Orkestrası, Mulhouse senfoni orkestrası ve bas-rhin operasında misafir sanatçı olarak görev aldı.

2001'de Fransa konservatuvarlar arası özel jurisinin yapmış olduğu sınavda konsertist diplomasını aldı. 2003 yılında Strazburg ulusal devlet konservatuvarı'nın doktora programından birincilikle mezun olan sanatçı, Fransa'daki eğitimi boyunca bir çok oda müziği konserleri ve çağdaş bestecilerin cd kayıtlarını yaptı.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, Deso ve İstanbul Senfonietta ile solist olarak konserler verdi.

Viyolonsel- ÇAĞ ERÇAĞ

1986 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda, Jozsef Györffy ve Prof. Doğan Cangal’dan eğitim alan Çağ Erçağ, 1996 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. 

Öğrenimi sırasında Akdeniz Gençlik Orkestrası ile Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve Mısır gibi birçok ülkede konser veren sanatçı, ayrıca Lois Claret’nin ustalık sınıfına katılma fırsatı buldu.

​Gürer Aykal, Fazıl Say, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Robert Cohen, Aleksander Rudin ve Daniel Grosgurin gibi birçok sanatçıyla konserler verdi, 2007’de gerçekleştirilen 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Borusan Oda Orkestrası eşliğinde verdiği konserin yanı sıra Kıbrıs Müzik Festivali, Eskişehir Müzik Festivali, Mersin Müzik Festivali gibi birçok etkinlikte solist olarak yer aldı. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Bursa Bölge Senfoni, Antalya Devlet Senfoni, Viyana Jeunesse Orkestrası ve Strasbourg’da Şişli Belediye Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi.2003’te Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası solo viyolonseli görevine getirildi.

Borusan Quartet’le New York, Boston, Montpellier, Milano, Strasbourg, Shimonoseki ve Tokyo’nun yanı sıra Ankara Müzik Festivali, Antalya Piyano Festivali, D-Marin (Bodrum), İstanbul Müzik Festivali, Merano (İtalya) ve Schleswig-Holstein (Almanya) gibi festivallerdeki konserler ve İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir senfoni orkestraları eşliğinde solist olarak konseler veren Çağ Erçağ, 2014 Donizetti Müzik Ödülleri’nde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu ödülü aldı.

Viyola- EFDAL ALTUN

1970 yılında Ankara'da doğdu. 1992 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümü'nden Prof. Koral Çalgan'ın öğrencisi olarak pekiyi derece ile mezun oldu. 1990-1992 yılları arasında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Server Ganiev'in kurduğu Ganiev Dörtlüsü'nün üyesi olarak birçok oda müziği konserinde görev aldı. 1990-1992 yılları arasında Anadolu Oda Orkestrası'nda Grup Şefi olarak birçok konserde yer aldı. 1992-98 yılları arasında Eskişehir A.Ü. Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümünde Öğretim Elemanı olarak görev yaptı. 1999-2008 yılları arasında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda Viyola ve Keman dallarında Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.

Yurt içi ve yurt dışında, solist, oda müziği ve orkestra üyesi olarak çok sayıda konser veren sanatçının yer aldığı orkestralar arasında Akdeniz Gençlik (Fransa), Grup Şefi olarak Pommersfelden Senfoni (Almanya), Grup Şefi olarak Das Treffen Opera (Almanya), Makedonya Filarmoni, Uluslararası Türk Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sayılabilir. A.Ü. Oda Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası, Miam Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Eskişehir Akademik Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi. 05 Aralık 2006 tarihinde İ.T.Ü. Vakfı'nın Burs Kampanyası için düzenlediği konserde, dünyaca ünlü keman sanatçısı Alexander Markov'la birlikte oda müziği konseri verdi.

Buraya minik bir başlık daha açıp grubun muzip hallerini de deşifre etmek istiyorum

Yaptıkları işe artık sözümüz yok onları keyifle dinlemek kalıyor bize ama sosyal medyada bayağı aktif olan grup üyeleri dinletirken duygulandırıp,güldürürken düşündüren cinsten.

Misal Efdal Altun'un Yaratıcı Çalışmaları

Grubun en canlı üyesi bana kalırsa Efdal Altun'dur. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar zaten takipçileri tarafından karın ağrısıyla stalklanıyor. Bu fotoğraf çellistlere nasıl daha havalı çello çalabilecekleriyle ilgili bir master class düzenlenirken çekilmiş olsa gerek.

Burda İse Müziğin Ne Kadar Da ''Evrensel '' Oduğunu Kanıtlamaya Çalışıyor Sanırım

Bayağı Evrensel. Bayağı...

Samuray Ruhları Kabarırken Boru-san Quartet

Onlarla tanıştığınıza göre sizleri Borusan Quartet ile baş başa bırakıyorum. Söylemeden geçemeyeceğim ki  genç müzisyen adaylarına kapısını hep açık tutan ve destek olan bu dörtlü Türkiye'de müziğin gelişimine büyük katkıda bulunuyor. Bu yönlerini hep takdir etmişimdir.Hayranlığımın hiçbir zaman bitmeyeceği bu muhteşem dörtlüye başarılarının devamını diliyorum,umarım hep bu ruhu taşımaya devam ederler.

Borusan Quartet - Antonín Dvořák

Borusan Quartet Live - Ludwig van Beethoven

Borusan Quartet - Dmitri Shostakovich

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!