Onlar Her Yerde: Pasif Agresif Kişilerin İnsana İllallah Getirten 11 Özelliği

Pasif agresif kişilik bozukluğu (PAK) hakkında tonlarca tanım var ancak hepsini bir araya getirdiğimizde kısaca şöyle diyebiliriz: Genelde çocukluk dönemi travmalar yatan, sürekli öteleyen, engelleyen, ağırdan alan, inatçı insanlar bu tanıma uydurulmuştur. 

Otoriteyi küçük görüp mantıksız bulanlar, gündelik işleri aksatmaktan rahatsız olmayanlar, daha şanslı olanları kıskananlar ve buna gücenenler, düşmanca konuşanlar, büyük ve geri alması güç söylemlerde bulunanlar... İşte bunlar pasif agresifler. Peki başka neler var?

1. Kıskandıkları şeyler hakkında iyi konuşuyormuş gibi yapıp aşağılarlar.

Örneğin, yeni bir elbise aldıysanız 'Güzel elbiseymiş, 36 beden olsan daha çok yakışırdı' derler ya da yeni eviniz hakkında 'hoş ev keşke daha aydınlık bir yer olsaydı' derler.

2. Duygu sömürüsü yaparak insanı baskı altında bırakırlar.

Diyelim ki yeni bir kıyafet aldınız, bunu gören pasif agresif arkadaşınız hemen 'Aaa çok güzelmiş, ben de almak isterdim ama param bitti' diye o aldığınız kıyafete sizi pişman ederler.

3. Tehditkar sorular sorarak sizi sinirlendirmeye çalışırlar.

Siz onlara sıradan bir şey sorsanız da 'Böyle bir şeyi nasıl düşünürsün?' ya da 'Sen benim gerçekten arkadaşım olduğuna emin misin?' gibi tehdit edercesine tepkiler verirler.

4. Sizi yokmuş gibi kabul etme konusunda üstlerine yoktur.

Diyelim ki istemeden kırdınız, özür dilemeniz için kullanacağınız her türlü yolu kapatırlar. Karşınızda susarlar, onlar sustukça delirirsiniz.

5. Ertelemek, işleri sürüncemede bırakmak, iş aksatmak göbek adlarıdır.

Sevmediği bir iş mi yapmak zorunda? Anında ortalıktan yok olur, yemeğe gider, annesi hasta olur. O işi yapmamak için her türlü bahaneyi ortaya koyabilir.

6. Kalabalık ortamda sevmedikleri insanları gayet rahat dışlarlar.

Herkese gülücükler saçan, iyilik meleği tribinde takılırken o sevmediği tek kişiyi dışlamak için elinden gelen her şeyi yapar.

7. Sevmedikleri birinin işini sabote etme konusunda ustalaşmışlardır.

Okulda, işte sevmedikleri insan işini yapamasın diye önemli şeyleri söylemezler, işi yapmaması için ellerinden geleni yaparlar ve hesabını sorduğunuzda sadece 'unuttum' derler.

8. Sürekli kafalarından hesaplar yapıp, insan ilişkisi skoru tutarlar.

Siz onun doğumgününe gitmediyseniz o da sizin düğününüze gelmez. Böyle şeyleri hesaplayan insanlarda (ki çoğumuz böyleyiz sanırım) pasif agresif tutum var demektir.

9. Duygularını açıkça ifade etmek yerine alınganlık gösterirler.

Siz bir şey istediğinizde 'ben bunu yapmak istemiyorum' demek yerine ani alınganlık gösterilerinde bulunurlar.

10. Herkesi kendilerine düşmanca hareket ediyor zannederler.

Mesela patron bu pasif agresif arkadaşa çok meşgul olmasına rağmen iş kilitledi, bu arkadaş 'işim çok' demek yerine 'patron benden nefret ediyor' der.

11. Bir daha bir şey istemeyin diye "hata" yaparlar.

Pasif agresiflerin sinsi hareketleri de vardır. Sırf daha fazla sorumluluk almamak için o işi becerecek kabiliyetleri yokmuş gibi rol yaparlar.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
30.11.2016

Bu hazirladiginiz sunumu dogru bulmuyorum. Zira bu bir travma sonucu olusan bi psikolojik bozukluktur yani kisinin elinde degildir. Bu durumu bu sekilde asagilayamazsiniz, ayiplayip hor goremezsiniz. Oterite altinda yasamak sizin gibi para kolesi olmus insanlarin kabul gorecegi bisey. Attiginiz baslik tam bir fiyasko. Bence sizin gibi tek baktigi pencere, elektronik pencere olan kisilerin gercek yasamla ilgili tek bir fikriniz bile yok. Biraz daha gercek sorunlarla ilgilenin

bir hastalığa karşı böyle tutum sergileyen biri olarak asıl senin gibiler insana illallah getirtiyor sayın editör.

Pasif Kullanıcı
30.11.2016

Aynı beni tarif etmişsiniz editör hanım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ