Onlar Dünya'nın Her Yerinde: Karıncalar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz Sıra Dışı Bilgiler

Ekosisteme büyük katkısı olan karıncalar, küçük boyutlarına rağmen inanılmaz yetenekleri olan ve doğanın önemli canlılarından biridir. Bir karınca kolonisi, yüz binlerce karıncadan oluşuyor ve karmaşık iş bölümü ve etkili iletişim yöntemleri sayesinde hayatta kalmayı biliyorlar.

Bugün sizler için bilinmeyen yönleriyle karıncaları anlatıyoruz.

Başlayalım mı? 👇

Kaynak: 123

Karıncalar, en eski sosyal hayvanlardan biri olarak kabul ediliyor. Kretase Dönemi'nin ortalarına tarihlenen geçmişi, 110 ile 130 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Yaban arısına benzeyen hayvanlardan türeyen karıncalar, çiçekli bitkilerin ortaya çıkışından sonra çeşitlenmiş.

Günümüzde 12 binden fazla türü sınıflandırmışız ve yaklaşık 14.000 civarında türü olduğu varsayılıyor.

Karıncalar dünya genelinde en yoğun nüfusa sahip hayvanlardan biri.

Yaklaşık olarak 10 trilyon karınca olduğu tahmin ediliyor. Bu da karıncaları dünyanın en yoğun nüfüslu hayvanlarından biri yapıyor.

Ortaya çıkan bu oran, matematiksel olarak her beş canlıdan birini karınca yapar.

Karıncalar, bireysel olarak sadece basit diyebileceğimiz hareketler yapabilir, ancak bir araya geldiklerinde grup olarak son derece akıllıca hareket ederler.

Grup olarak hareket etmeleri, yiyecek kaynaklarını bulma, yuvalarını inşa etme ve düşmanları savuşturma gibi konularda oldukça etkin olmalarına sebebiyet veriyor.

Karıncalar sosyal hayvanlardır ve bir koloni olarak yaşarlar. Bu koloniler, genel tanımıyla bir kraliçe, işçi karıncalar ve asker karıncalardan oluşur.

İşçi karıncalar, yiyecek toplama, yuva inşa etme ve yuvayı temizleme gibi görevleri yerine getirirken, asker karıncalar yuvalarını korumak için savaşırlar.

Vücutlarının büyüklüğüne oranla çok güçlü olan karıncalar, çeşidine göre 10 ila 50 katları kadar ağırlık kaldırabilirler.

Bazı karınca türleri, başka karınca türlerini köleleştirebilme özellikleri vardır. Köleleştirilen karıncalar, yuva işlerini ve yiyecek toplama işlerini yapmak için kullanılır.

Karıncalar, salgıladıkları güçlü kimyasallar dışında dokunma ve ses yoluyla iletişim kurarlar. İletişim yoğunlukla, olası tehditler ve yemek bulmak için kullanılır.

Yemek bulmaya giderken yol üzerinde salgıladıkları kimyasallarla diğer karıncalar yemeğin yolunu bulur.

Örneğin, koloni için yiyecek bulmaktan sorumlu keşif karıncaları, buldukları yiyeceğin konumunu haber vermek üzere koloniye döner.

Yemek bulmaya giderken yol üzerinde salgıladıkları kimyasallarla diğer karıncalar yemeğin yolunu bulur.

Bulunan yiyecelerin haricinde karıncalar yuvalarının bazı bölümlerinde mantar yetiştirebilir, hatta tarihte tarım yapan ilk canlılar olarak bilinmektedir.

Yiyecek bulmak dışında koloniler arası savaşların olabildiği karınca dünyasında iletişim son derece mühimdir.

Koloni içinde yaşayan karıncalar tamamen kör olabildiği gibi dışarıda gezen karıncaların da görme duyuları oldukça zayıftır.

Yolunu kaybetmiş bir karınca yüksek ihtimalle ya avlanacak ya da intihar edecektir.

Karıncaların yaşam süresi türüne ve koşullara bağlı olarak değişebilir, ancak bazı türler 15 yıldan daha uzun yaşayabilir.

Çevresel faktörlere son derece bağımlı olan karıncaların yaşamını, iklim değişikliği, habitat kaybı ve kirlilik gibi faktörler ciddi şekilde etkiler.

Bazı karınca türleri, vücutlarındaki kasların hızlı kasılması nedeniyle oldukça hızlı koşabilirler. Hatta bazı türler, vücut boyutlarına göre dünyanın en hızlı hayvanlarından biri olarak kabul ediliyor.

Toplamda altı tane bacağı olan karıncaların hareket şekli, günümüzde üretilen robot modellerine bir ilham kaynağı olduğunu söylemeliyiz.

Fiziksel yapısı dışında sosyal yaşamlarıyla da insanlığa fikir veren karınca kolonilerini, yapay zeka modellerine entegre etme çalışmaları yapılıyor.

Bu çalışmalar da insanlığın çözemediği problemleri karıncaların ortak yaşamı üzerinden çözmek için yapılıyor.

Son olarak, şaşırtıcı biçimde karıncaların elektriğe olan ilgisi çok yüksek. Elektrikli cihazlara ve kablolarla yakından ilgilenmeleri sonucu dünya üzerindeki elektrik arıza sebeplerinin %30’unu karıncalar oluşturuyor.

Siz karıncalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım.👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Görenler Tarantula Sanıyor! Zekasıyla Kendine Hayran Bırakan Dünya'nın En Büyük Karıncası
Bisküvinin Üstündeki Karıncaları Susam Sanıp Afiyetle Yiyen Kadının Gerçeği Öğrenince Hayatı Sorguladığı Anlar
Muhtemelen Daha Önce Varlığından Dahi Haberinizin Olmadığı 15 İlginç Hayvan ve Sıra Dışı Özellikleri

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var