Onlar Çöp Değil! Meyve ve Sebze Atıklarını Geri Dönüştürmenize Yarayacak 13 Tüyo!

Okuyunca o atıkları çöpe atmaya kıyamayacağınıza eminiz bundan sonra.

1. Yumurta kabuklarını gübre olarak kullanın.

Özellikle eğer domates yetiştiriyorsanız, domateslerinizin bolca kalsiyuma ihtiyacı olacağını bilmelisiniz. Bolca kalsiyum merkezi olarak bilinen yumurta kabuklarını blenderdan geçirip toz haline getirin. Daha sonra bu tozu domateslerinizin toprağına ekleyin. Faydasını kısa sürede göreceksiniz.

Hazırladığınız o tozdan siz de bir kaşık yiyebilirsiniz, vücudunuz için inanılmaz besin deposu. Çiğ yemeyi tercih etmezseniz de salatanıza ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz bu tozu.

2. Yaz mevsiminin baştacı karpuzun kabuklarını da atıyorsunuz değil mi? Turşu yapmayı deneyin deriz.

Karpuz kabuğundan turşu mu olurmuş demeyin hiç! Yeniliklere açık olanlar özellikle tavsiyemiz. Hem çok leziz hem de bundan güzel geri dönüşüm mü olur? Yaz boyunca tükettiğiniz karpuzların kabuklarıyla turşunuzu kurup kışın da o bastıran karpuz isteğinizi turşunuzla gidermiş olursunuz...

3. Sayısız kullanım alanı olan limon ile başlayalım... Limon kabuklarını kesinlikle atmayın, o kadar çok işinize yarayacak ki!

Tavsiyemiz limonlarınızı kullandıktan sonra blenderdan geçirip tane tane hale getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuda saklamanız olacak. Daha sonra bunları keklerde, kurabiyelerde, zeytinyağlılarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu arada poşette olsalar bile buzdolabınıza inanılmaz güzellikte bir koku yaymakta oldukça becerikli bu limonlar!

Ya da kullandığınız limonlara hiç dokunmadan bulaşık makinenize yerleştirirseniz, hem bardaklarınız pırıl pırıl olacak hem de makinenin içinde kötü koku oluşmasını engelleyecek.

4. Bir başka besin deposu meyvemiz muzu afiyetle yiyin ama kabuklarını da değerlendirin!

Muz kabuğunu yatmadan önce güzelce bir cildinize yedirerek sürün ve o şekilde uyuyun. Sabah kalkar kalkmaz da ılık suyla yüzünüzü durulayın. Bunu düzenli yaptığınızda aknelerinizde iyileşmeler gözlemleyeceksiniz.

5. Patates kabuğu da hem midenize, hem saçınıza gelsin o halde!

Mutfaklarımızın prensesi patates, neredeyse her gün tükettiğimiz bir besin. Haliyle patates kabukları da atıklarımız arasında en çok yer kaplayanı. O zaman size Amerikalılardan duyduğumuz nefis bir tarif verelim. Dileğiniz miktarda patatesin kabuğunu güzelce bir yıkayın, hatta nişastasını almak için 15-20 dakika suda bekletin. Ardından kabukları kızdırdığınız yağda kızartmaya başlayın. Üzerine tuz, karabiber ve damak tadınıza göre eklemek istediğiniz baharatları ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz. Karşınızda Patates Kabuğu Cipsi!

Gelelim saçlarınıza; patates haşladıysanız haşlama suyunu dökmeyin ya da patates kabuklarını bir miktar suda haşlayın ve bu suyla saçlarınızı yıkayın. Kepek sorunlarınıza, kırıklara, dökülmelere iyi gelecektir. Aynı zamanda saçlarınızın doğal rengine kavuşmasını sağlayacağı için saç beyazlamasının da bir miktar önüne geçecektir.

6. Domates, kabak, havuç, patates, muz ne var ne yoksa tüm sebze ve meyve atıklarını bir yerde toplayıp sonra onları gübreye dönüştürün.

Tek tek onla bunla uğraşamam derseniz, en azından sebze ve meyve atıklarını diğer atıklarınızdan ayrı tutun ve en sonunda hepsini birden blenderden geçirip çamur haline getirin. Buyurun size en doğalından gübre işte! Evinizde çiçek bakıyorsanız kendi saksılarınız için kullanabilir, isterseniz de bağı bahçesi olan birine götürebilirsiniz.

7. Meyve çekirdeklerini asla ama ASLA çöp poşetlerinize hapsetmeyin!

Bu madde, yerlere çöp atmaya bayılan ve kendine engel olamayanlara gelsin. Doğaya zararlı atıklar atmak yerine meyve çekirdeklerini atarak bu hissiyatınızı bastırabilirsiniz. 

TEMA Vakfı gibi pek çok çevre örgütlerinin de yaptığı açıklamalara göre doğaya yapabileceğimiz en büyük kötülük meyve çekirdeklerini çöp poşetlerine hapsetmek imiş. Meyve çekirdeklerini mutlaka ve mutlaka toprak alanlara dağıtın, mümkünse belki toprağın 10 cm altına da gömebilirsiniz. Bu çekirdeklerin neredeyse büyük bir kısmının ağaçlara ve bitkilere dönüştüğü kanıtlanmış.

8. Narenciyenin en muhteşem taraflarından biri de olağanüstü kokuları! Portakal kabuklarınız çöpe değil sprey kutularına...

Limon, portakal, mandalina... Eviniz buram buram Akdeniz kokmasın mı? Hem de en doğalından. O zaman günlük C vitamininizi aldıktan sonra portakal kabuklarını atmayın.

O kabukları bir tencerede yaklaşık 15 dakika kaynatın, dilerseniz bir miktar tarçın da ekleyebilirsiniz. İster toz ister çubuk. O kaynarken halihazırda evinize kokusunu yayacak fakat daha sonrası için de bir sprey şişesine doldurup istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

9. Hem zayıflamak hem de sağlığınız için kiraz saplarını da demlenip çay olarak içebilirsiniz. Vücudumuz için adeta şifa!

Dolaşım ve sindirim sistemine inanılmaz faydaları olan kiraz sapı hem zayıflamaya büyük yardımcıdır hem de sağlığınız için bin bir faydası vardır. Kiraz mevsimindeyken sapları tazeyken de demleyip içebilirsiniz ama kiraz bulamayacağınız dönemler için sapları biriktirip kurutun ve cam bir kavanozda saklayın, istediğiniz zaman çıkarıp demleyebilmeniz mümkün. Özellikle regl dönemlerindeki ödemlere ve idrar yollarındaki iltihaplara da iyi gelmektedir.

10. Sebze atıklarınızla nefis sebzeli köfteler hazırlayarak geri dönüşümün âlâsını da yapabilirsiniz.

Havuç, domates, kabak vs. gibi sebzelerin artıklarını bayat ekmeklerinize katıp lezzetli köfteler elde edebilirsiniz. Hem sağlıklı hem yaşasın geri dönüşüm hem de köfteyi kim sevmez ki? ^_^

11. Elma kabuklarını demleyin!

Bundan güzel kış çayı mı olur? Fincanınıza bir de çubuk tarçın eklerseniz. Mis kokulu bir bitki çayı hazırlamış olursunuz kendinize.

12. Kahve içmeden güne başlayamayanlar kahve telvelerini kötü koku giderici olarak kullanabilirler.

Kahve atıklarınızı hemen atıyorsunuz değil mi? Atmayalım o da doğaya dönsün. Toprağa gömük gübre olarak kullanabileceğiniz gibi kötü koku giderici olarak da kullanabilirsiniz. Lavabonuza kahve atığını atın ve üzerine kaynamış suyu dökün. Lavabodaki kötü kokular gidecektir. Kireçli çaydanlıklarınızı da kahve telvesiyle ovup temizleyebilirsiniz. 

Vücudunuzu da unutmadık... Kahve, mükemmel bir peeling için aradığınız çözüm.

Bırakalım, Doğa'nın olan Doğa'da kalsın. Geri dönüşüme katkılarınızı eksik etmeyin! 🙏🙏

13. Hindistan cevizi kabukları odanızın dekorasyonuna otantik bir hava katacak!

Hindistan cevizi için önerebileceğimiz en muhteşem şey kabuklarını kesinlikle dekorasyonlarınızda kullanmanız olacak. İsterseniz mumluk olarak kullanın isterseniz takılarınızı saklayın içinde. Kullanma alanı sizin hayal gücünüze kalmış ama odaya hoş bir görüntü kattığı kesin diyebiliriz!

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem, doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.03.2021

Size bir kötü haberim var.Onlar çöp!

Köfteye maydonozun yaprakları yerine saplarını koyunca daha güzel oluyor.

Sevdim bu içeriği. Karpuz kabuğu turşusu, dondurulmuş limon iyi fikirmiş, deneyeceğim. Bir kere hindistan cevizi almıştım ama testereyle bile zor kesmiştim, tadı da güzel değildi. Sanırım o lezzetli ve yoğun sütü elde etmek için meyveyi de redeleyip sıkmak gerekiyormuş. Eğer alıyor olsaydım hindistan cevizi kabuğu gerçekten dekoratif bir süs olurdu. :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ