Kalsiyum, insanlar dahil tüm canlı organizmaların ihtiyaç duyduğu bir besin maddesidir. Vücutta en çok bulunan mineraldir ve kemik sağlığı için hayati önem taşır. Kalsiyum, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynamasına, kasların kasılmasına yardımcı olmasına ve normal kalp ritimlerini ve sinir fonksiyonlarını düzenlemesine rağmen, çoğunlukla sağlıklı kemikler ve dişlerle ilişkilendirilen bir mineraldir. Vücuttaki kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerde depolanır ve kalan %1'lik kısım kan, kas ve diğer dokularda bulunur.
Bu hayati günlük işlevleri yerine getirmek için vücut, kanda ve dokularda sabit miktarda kalsiyum tutmaya çalışır. Kandaki kalsiyum seviyeleri çok düşerse, paratiroid hormonu (PTH) kemiklere kan dolaşımına kalsiyum salması için sinyal gönderir. Bu hormon ayrıca bağırsaklarda kalsiyum emilimini artırmak için D vitaminini aktive edebilir. Aynı zamanda, PTH böbreklere idrarda daha az kalsiyum salması için sinyal gönderir. Vücutta yeterli kalsiyum olduğunda, kalsitonin adı verilen farklı bir hormon tam tersini yapmak için çalışır: kemiklerden kalsiyum salınımını durdurarak ve böbreklere idrarda daha fazla kalsiyum atması için sinyal göndererek kandaki kalsiyum seviyelerini düşürür.
19-50 yaş arasındaki kadınlar için önerilen besin tüketimi (RDA), kalsiyum için günlük 1000 mg'dır. 51 yaş üstü kadınlar için 1200 mg şeklindedir. 19-70 yaş arası erkekler için günlük alım miktarı 1.000 mg'dır; 71+ yaş erkekler için 1200 mg'dır.