Onedio Kırmızı Çizgileri ve Dikkat Edilmesi Gereken Toplumsal Hususlar

Değerli Onedio editörleri! Yepyeni bir Onedio Akademi içeriğiyle karşınızdayız. Bu içeriğin konusu, toplumsal hassasiyetler ve kırmızı çizgilerimiz üzerinden olacak. Yani bir bakıma Onedio'nun hümanizmini belirleyeceğiz. Bildiğimiz üzere ülkemiz ve kullanıcı kitlemiz, birbirinden farklı, renkli ve değerli kültürlerden, siyasi görüş ve etnik kökenlerden gelmekte. Bizler de bu farklılıklara olabildiğince hassas bir şekilde yaklaşarak hem insani yanımızı öne çıkarmalı hem de empati yapmayı kavramalıyız. Öncelikle belli başlı kırmızı çizgileri belirleyeceğiz. Benim gözden kaçırdığım hususlarda da içeriği eklemeler yaparsanız çok sevinirim.

1. Irkçılık ve Faşizanlık

Kürtler, Lazlar, Çerkezler, Ermeniler, Siyahiler, Asyalılar gibi farklı ırktan ve renkten halklar hakkında faşist ve ırkçı söylemlerden kaçınmalıyız. (Espri yoluyla dahi olsa)

-''Devlet bize bahmiyir'' , ''Elektrik faturaları'' , ''Kürt oturuşu'' gibi kalıplar

-Terörist, bölücü, Ermeni dölü, zenci, Asyalılar için down sendromlu gibi sıfatları kati suretle kullanmıyoruz. 

(Aklına başka örnek gelen arkadaşlar ekleme yaparsa mutlu olurum.)

2. Cinsiyetçilik ve Homofobi

LGBTİ bireyler hakkında 'ibne, top, yumuşak, kırık' gibi aşağılayıcı ve ötekileştirici sıfatları kullanmayalım, kullandırtmayalım!

3. Dinsel ya da Mezhepsel Söylemlere Dikkat

Alevi ve Sunni mezhepli toplumlar başta olmak üzere bütün din ve mezheplere karşı bizlere ''öğretilen'' ya da bilinçaltımıza yerleşmiş aşağılayıcı hurafe ve söylemleri lügatımıza almayacağız. 

''Mum söndürme'', ''kapılara çarpı atma'', ''yobaz'', ''şeriatçı'', ''gerici'' gibi tabirler bu durumları karşılayan örnekler ve söylemlerdir.

4. Veganlar, Hayvanseverler, Ekolojistler

Bu gibi topluluklar hem bireysel tercihleri hem de inandıkları doğrular uğruna yaşayan kitleler ve duyarlılık seviyeleri diğer topluluklara göre biraz daha fazla. Bu kitleleri de karşımıza alacak ya da idealleriyle dalga geçip, küçük düşürecek ifadelerden imtina etmekte sakınca görmeyiniz. Örneğin HES, nükleer enerji, doğa katliamı gibi konularda gücün yanında değil, doğanın yanında olalım. Hem daha iyi bir insan da oluruz. Mis.

5. Kadın- Erkek Eşitliği

Kadın- Erkek eşitliği ve buna bağlı olarak erkek şiddeti; toplumumuzun ve okuyucu kitlemizin en hassas olduğu noktalardan biri. Her birimizin bu konuda erdemli insanlar olduğuna emin olmakla birlikte yine de mizah yoluyla herhangi bir 'eşitsizlik' söylemi yaratmamalı ya da böyle bir olaya sebep olabilecek bir durumu destekleyecek bir görüş bildirmemeliyiz.

6. Çocuk İstismarı

Çocuk istismarı ya da çocuklara karşı şiddeti konusunda da aynı durum geçerli. Kullanacağımız herhangi bir görsel ya da sıfat bile çok farklı algılara yol açabilir. Bu sebepten çocuklar konusunda da gereken insaniyeti göstermek durumundayız. 

Not: Buradaki görsel nispeten tavsiye edilmeyen konumdadır.

7. Bitmeyen Tartışma: Evrim!

Evrim ve din üzerinden yıllardır süregelen tartışmalarda da belli bir görüşümüz olsa dahi bunu net bir şekilde açıklamadan, gerek din bilimi gerekse evrimsel biyoloji çerçevesinden inceleyip kullanıcılara sunmalıyız.

8. Ailevi ve Toplumsal İlişkiler

Toplumumuzun en ama en hassas olduğu nokta belki de bu konudur. Çok basit ve güncel bir örnek olarak 'Eniştemle Akşam Akşam Delirmeler' konseptli içerik internette fenomen olduktan sonra aile bireyleri tarafından oluşan rahatsızlık sonucu kızın annesi tarafından hukuki süreç başlatıldı. Bu örneği biraz daha ilerletirsek fotoğrafları paylaşan kızın babası kendince takınacağı bir  'namus' söylemiyle kıza zarar verebilirdi. Böyle bir vebalin altına ne bireysel olarak ne de Onedio bünyesinde girmememiz gerekir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İlla ki eksik ifadelerim olmuştur, umarım yanlış olmamıştır. Esen kalın!

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı