Onca Can Gitmemiş Gibi: 200'den Az Öğrencisi Olan Özel Yurda Yangın Denetimi Yok

Adana Aladağ'da bir tarikat yurdunda 11 kız öğrenci ve 1 yurt görevlisinin çıkan yangında can vermesi hafızalarda tazeliğini korurken, Milli Eğitim Bakanlığı, özel yurt yönetmeliğinde skandal bir değişiklik yaptı. Daha önce öğrenci sayısı 100 olan “yurtlarda söndürme sistemi” bulunması koşulu, yeni yönetmelikle 200 ve üzerine çıkarıldı. 200’den az öğrencisi olan yurtlarda yangın denetimi de yapılmayacak.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, MEB, Bakanlar Kurulu kararıyla “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti. Bakanlığın en dikkat çekici değişikliği, yurtlardaki yangın denetim sistemlerine ilişkin oldu. Yangın ikaz amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörler ve alarm sistemi bulundurulması gereken yurtlarda bakanlık otomatik söndürme sistemlerinin bulundurma zorunluluğuna ilişkin öğrenci sayısı sınırını yüzden 200’e çıkarttı. Artık öğrenci sayısı 200’e kadar olan yurtlarda yangın söndürme sistemi bulunmasa da denetime tabi olmayacak.

Yönetmeliğe ayrıca yurtların akaryakıt istasyonları, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği veya depolandığı yerler arasında en az yüz metre mesafe bulunması zorunluluğu eklendi.

Müdür yardımcısı sayısı düşürüldü

MEB, yurtlardaki yönetici sayılarına da düzenleme getirdi. Eski yönetmelikteki “Yüz elli öğrenciye kadar bir müdür yardımcısı, yüz elli ve sonraki her yüzelli kontenjan için bir müdür yardımcısı görevlendirilir” maddesini değiştiren bakanlık, 150-500 öğrenci için iki, 501-750 öğrenci için üç, 1001- 1500 öğrenci için 5 müdür yardımcısı görevlendirmesini istedi. Yani bakanlık 1500 öğrencinin barındığı bir yurttaki 10 müdür yardımcısı şartını 5’e düşürmüş oldu.

Üniversite mezunu olma şartı kaldırıldı

Bakanlık ayrıca maddede yaptığı sayısal değişiklikle birlikte “Müdür yardımcılarının lisans mezunu olması zorunludur” şartı kaldırıldı. Ayrıca değişiklikle üniversite mezunu olma şartı kaldırılan müdür yardımcılarına belletici olarak yurtlarda görev yapmalarının da önü açıldı.

Cinsiyet ayrımı yöneticiye var, temizlik görevlisine yok

Bakanlık, yurtlarda görev alan yönetim memuru ve belleticilere kadın ve erkek yurtları için cinsiyet ayrımı yaparken temizlik konusunda yapmadı. Temizlik hizmeti veren görevlilerin kız yurtlarında sadece kadın olabileceği şart koşulurken, erkek yurtlarında kadın veya erkek olmasını önemsemedi.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
17.03.2018

Kucucuk masum kizlarin arasina sokaktan toplama dindar diye gecinen sapiklari dolduracaklar simdi.

17.03.2018

"Temizlik hizmeti veren görevlilerin kız yurtlarında sadece kadın olabileceği şart koşulurken, erkek yurtlarında kadın veya erkek olmasını önemsemedi." Bu bildiğiniz ayrımcılık.

17.03.2018

Ona buna 2.5 milyon dolar transfer edileceğine geleceğe ufak bir yatırım yapılabilir. Çocukların ve gençlerin rahat bir ortam bulacağı yurtlar ne kadara patlıyor Allah aşkına?

TÜM YORUMLARI OKU (11)