On Sene İçinde Ne Muz Kalacak Ne Kahve! İşte Birkaç Yıl İçinde Nesli Tükenecek O Yiyecekler

Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen pek çok yiyeceği yakın gelecekte bulamayabiliriz. Bu yiyeceklerin, ham maddelerini veren ağaçların iklim değişikliği etkisiyle verimsiz kalmasından dolayı, herkes tarafından ulaşılabilir olmayacakları öngörülüyor. İşte karşınızda nesli tükenme tehlikesi içinde olan yiyecekler 👇

1. Çikolata

Dünyada çikolata miktarının yarısından fazlası, artan sıcaklıklardan ciddi şekilde etkilenen iki bölge olan Gana ve Fildişi Sahili'nde üretiliyor. Bilim adamları, iklim değişikliğinin 2030 yılına kadar kakao üretimini önemli ölçüde azaltacağını söylüyor.

2. Muz

Muz, gelişmekte olan ülkelerde, kahvenin ardından ikincil ürün olarak üretiliyor. Üretimin zorlaşması sonucu kahvenin fiyatının artmasıyla, çiftçilerin muz üretiminden vazgeçmesi bekleniyor. Üstelik yüksek sıcaklıkların muz ağaçlarını zararlı bitki ve hayvanlara karşı daha dayanıksız hale getireceği belirtiliyor.

3. Yer fıstığı

Fıstık tarlalarından alınan verimin hızla düşmesiyle fıstık fiyatları yükselişe geçti. Tahminlere göre yakın gelecekte yer fıstığı üretilemeyecek.

4. Elma

Elma ağaçlarından verim alabilmek için çok sert geçen soğuk kış mevsimleri gerekiyor. Ancak günümüzde kışlar neredeyse baharmış gibi geçtiği için ağaçlardan yeterli verim alınamıyor.

5. Bal

Bal arıları iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek türlerin başında geliyor. Günümüzde bile ulaşılması bir hayli zor olan doğal bal, yakın zaman içinde vedalaşmak zorunda kalacağımız besinlerden biri olarak gösteriliyor.

6. Balık

Balıkların boyutları büyüdükçe oksijene olan ihtiyaçları artar. İklim dengesizliği ve çevre kirliliği gibi nedenler denizdeki oksijen oranını ciddi anlamda düşüreceği için balıklar oksijenin daha yoğun olduğu okyanuslara çekilecek. Bu nedenle gelecekte balık yemek de lüks haline gelecek.

7. Avokado

Sağlıklı beslenme merakı avokado tüketimini son yıllarda çok artırdı ancak bir sorun var. Avokado tarımı çok fazla su gerektiriyor. Bir meyve başına 270 litre suya ihtiyaç var ancak dünyadaki temiz su kaynakları bu kadar hızlı tükenirken yakında avokado tarımı hayal olabilir.

8. Kahve

Güney Amerika'da yetiştirilen kahve ağaçlarının da iklim değişikliğinden oldukça etkileneceği öngörülüyor. Bu nedenle en çok tercih edilen, en kaliteli kahve cinsi olarak bilinen arabika kahvelerinin üretim sıkıntısına gireceği, ham maddenin giderek azalmasıyla kahve tüketiminin bir lükse dönüşeceği düşünülüyor. Öte yandan artan hava sıcaklıkları da tozlaşmada büyük önemi olan arıları daha serin bölgelere göçe zorlayacağından kahve iki türlü tehdit altında...

9. Nohut

İşte Türk mutfağı dahil birçok mutfağın en önemli malzemelerinden biri daha... Nohut üretiminde de bol miktarda su kullanılıyor ve günümüzün kuraklık koşulları nohut üretimine büyük zarar veriyor. Uzmanlar bu zararın günümüzde şimdiden üretimde yüzde 40-50'lik bir düşüşle sonuçlandığını belirtiyor.

10. Soya fasulyesi

Eğer egzoz emisyonunda ciddi bir düşüş sağlanmazsa, 2200 yılına gelindiğinde soya fasulyesi üretimi yüzde 40 azalacak. Bu sadece gıda anlamında değil yağ ve bio yakıt üretimi anlamında da olası bir krize işaret ediyor.

Yıllarca Bozulmadan Saklanabilen Bu Yiyecekleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
Kahve Sevenleri Böyle Alalım: İçinde Bulunduğunuz Ruh Haline Göre Hangi Kahveyi Tercih Etmelisiniz?
Yedikçe Daha Çok Yeme İsteği Doğuran Birbirinden Lezzetli Besinleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
11.05.2023

Sevdiğim herşey yok mu oluyor 😔

11.05.2023

Yav şu çikolatayı bir yok edemediler arkadaş.. Sanırım 90'lı yıllarda başladı bu "10 yıl içinde çikolata ve kahve artık üretilemeyecek", "10 yıl içinde en pahalı şey çikolata, kahve ve su olacak" haberleri.. Hatta ilk bu haberleri duyduğumda, "uzun saklamak için ne yapmalıyım?" diye ciddi araştırmalar yaptım.. İyi ki de alıp saklamamışım yani. Galiba "Yav bitmeden yiyelim, bak sonra bulamıycaz" psikolojisine sokmaya çalışıyorlar insanları. Hem sanki yediğimiz çikolata gerçek çikolata. Çikolata diye aldığımız şeylerin çoğunda ya eser miktarda çikolata var, ya hiç yok zaten. Kahve desen öyle. Granül kahvelerin çoğu yapay. Balık zaten lüks oldu geçen balıkçıda 150 liradan başlayıp, 650'ye kadar çıkıyordu balığın kilosu, yiyemiyoruz ki.. Yani ne diyeyim.. Allah sonumuzu hayır etsin..

16.05.2023

Yok olmaz bence coğrafyaları değişir çünkü küresel ısınma iklim değişikliğine sebep oluyor tamam ama dünyanın da tamamı cillesirse yok olması söz konusu olur olaya şu açısından bakinca da teknoloji gelişiyor tuzlu suların arıtılması mümkün olmaz mı 😉

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ