Ön Kameraları Açın! Neden Selfie Çekiyoruz: Sebebi Kendine Hayranlık mı, Yoksa İçgüdüsel mi?

Hepimiz selfie çekiyoruz, peki daha önce kendinize neden diye sormuş muydunuz?

Bu içerik hazırlanırken Buffer sitesinden yararlanılmıştır.

Şu an telefonunuzda kaç tane fotoğrafınız var?

Günümüzde insanlar bir yılda 1 trilyon fotoğraf çekiyor! Bu fotoğrafların büyük bir çoğunluğu selfielerden oluşuyor. Instagramda selfie etiketinde 400 milyonu geçen fotoğraf mevcut. Sosyal medya sayesinde artık 'selfie kültürü' diye bir kavramın geliştiğini söylemek yanlış olmaz. Peki neden kendimizi çekmekten bu kadar zevk alıyoruz?

Her şey kendimizi nasıl tanımladığımızla başlıyor?

Aslında o kadar da laf etmemek lazım... Bu selfie furyası, kim olduğumuzu anlama yolunda oldukça yardımcı oluyor. Nasıl mı? Ekranda gördüğümüz kişi gerçekte kim sorusunun yanıtına göre değişen bir süreç.

Günümüzde çok kısa bir sürede selfie çekip bunu milyonlarca kişiyle çok kısa bir sürede paylaşabiliyoruz. Böyle bir hızın mutlaka bir getirisi de oluyor. Başka insanların kendi değerlerimiz ve öz saygımız üzerindeki etkileri arttı ve asıl korkunç olan biz bunun farkında bile değiliz. 

Peki bu selfie furyasının biraz da faydalarından söz etsek...

Evet, faydaları. Fazla özgüven artışını ve beğeni bağımlısı olmayı bir kenara bırakalım, selfie çekmenin insanları aslında nasıl etkilediğine biraz da bilimsel açıdan bakalım...

Bu konuda sosyal medyanın gücünü tartışmaya bile gerek yok...

Instagram gibi platformlarda en çok selfie fotoğraflarının beğeni alması, en büyük motivasyon kaynağı diyebiliriz. Peki başka bir nesne yerine insan yüzlerinin daha çok dikkat çeken kareler olmasının altında yatan sebebi ne? 

Psikoloji alanında bu soruya deneyler sonucunda bir cevap bulundu: Yüzyıllardır, insanlar birbirlerinin ifadesine, mimiklerine bakarak iletişim kuruyor. İstemsizce ifadeleri kodladığımız belleğimiz, biz var olduğumuzdan beri görsel hafızamıza insan yüzlerini ve ifadelerini işliyor. Bu sebeple sosyal platformlarda selfielerle karşılaştığımızda insan yüzlerini takip etme, analiz etme gibi birçok etken, sinir hücrelerimizi harekete geçiriyor. Instagram gönderilerini aşağı doğru hızlıca geçerken bu bilgiyi de öğrenmiş olalım.

Her gün gördüğümüz yüzler empati kurmamızı sağlıyor.

Bir radyolog doktor kayıtlarına hastaların fotoğraflarını ekleyerek, hastalar ve doktorlar arasındaki iletişimi inceledi. Hastaların fotoğraflarını gören doktorlarda, empatinin arttığı gözlemlendi. Hatta hastaların tedavi edilme yöntemlerinde de değişiklikler oldu. 

Selfie çekenler ve selfie çekenlere laf edenler olarak ikiye ayrıldığımız bu dönemde, karşıt düşünceler mevcut. Kendini çekme isteğini narsistlik olarak adlandırıyoruz. (Pek de yanlış sayılmaz) Diğer yandan, kadınlar arasında yapılan bir ankette, kadınların %41'i selfielerin kendilerini güvende hissettirdiğini ve gençlerin ise %65'i öz saygılarını arttırdığını belirtiyor.

Her şey nasıl ve ne sıklıkta kullandığımıza bağlı...

Selfie diyip geçmemek lazım, psikolojimiz üzerindeki etkisi bu zamana kadar oldukça tartışılan bir konu. 

Her birimiz sosyal medyayı oldukça kişisel kullanıyoruz, bu sebeple iyi veya kötü diye ayırmak oldukça zor. Fakat her şeyi kararında tüketmek belki de en iyisi.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı Euroleague'de Üst Üste İkinci Kez Şampiyonluğa Ulaştı!
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
AK Partili Vekilin Rolex’i: “Biz Bu Milletin Ta Kendisiyiz” Paylaşımını Silmek Zorunda Kaldı
YORUMLAR
24.08.2019

Bu çalışma ile selfi çekmeyi nasıl bağdaştırdınız? Doktorların empati gelistirmesini saglayan karar verme eylemi. yine beynin mimikleri islemesi ise yuzyuze iletişim ile alakali. biz selfie fotograflarina bakarken ne bir karar veriyoruz ne de karsilikli diyalog kuruyoruz. kaynak da paylaşmamışsınız ki biz nerden bilelim çalışmanın selfie cekmek ile alakali olduğunu? özguven gelistirme muhabbeti ise tartisilir duruyor.

24.08.2019

telefonum iyi çekmiyır ondan selfiem yok dencek kadar az

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ