On Altı Yaşını Dolduran Herkesin Alabileceği Ehliyet Türü: B1 Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyetler kendi içinde B, B1 ve BE olmak üzere sınıflara ayrılmaktadır. B1 sınıfı ehliyet türü B sınıfının bir alt türü olarak bilinmektedir. B1 sınıfı ehliyetler, motor gücü 15 kW'ı aşmayan, 4 tekerleğe sahip, maksimum 400 kilo ağırlığa sahip motorların kullanımı için verilen ehliyet türüdür.

B1 Sınıfı Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisi olan B1 sınıfı ehliyet türü belirli ağırlıklara sahip kamyonet, otomobil, traktör ve motor bisikletlerin kullanımına izin veren bir ehliyet türüdür. B1 sınıfı ehliyetleri B sınıfından ayıran en önemli özellik yaş farkıdır. B sınıfı ehliyetler 18 yaşını doldurmuş kişilere verilirken B1 sınıfı ehliyetler ise 16 yaşını doldurmuş kimselere verilmektedir.

B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B1 sınıfı ehliyeti yalnızca bir araç tipi için uygundur. Bu ehliyet özel ve kısıtlayıcıdır. B1 tipi ehliyete sahip olan kimseler motor gücü maksimum 15 kW olacak, net ağırlığı maksimum 400 kilogram olan ancak yük taşıyanlar için maksimum ağırlığı 550 kg olan bunların yanı sıra ise dört tekerliğe sahip araçları kullanabilmektedir.

B1 Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir?

B sınıfı ehliyet türünün şartlarından farklılıklar bulunan B1 sınıfı ehliyetini almak için şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 16 yaşını doldurmuş olmak.

  • İlkokul mezunu olmak.

  • Sürücü belgesinin süresiz geri alınması durumunun olmaması.

Eğer B1 seviyesinde ehliyete sahip olmak istiyorsanız, başvuru yaparken bazı evraklara ihtiyaç duyacaksınız. Bu evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,

  • Adli sicil kaydı,

  • “Sürücü olur” adlı sağlık rapor

B1 Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

Özel bir ehliyet türü olarak geçen B1 sınıfı ehliyet, B sınıfının alt türüdür. Ancak B sınıfı ehliyetten farkı alındığı yaştır. B sınıfı ehliyet alan kişiler 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranırken B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşı doldurma şartı aranmaktadır.

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede