Omuriliğe Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Vücudun en önemli yapılarından biri olan omurilik, el, ayak ve tüm organlardaki bilgileri beyne ulaştırır. Ağrı, sıcaklık, üşüme gibi duyu sinyalleri omurilikteki sinir sistemi üzerinden beyne gider. Aynı zamanda ritmik hareketler, yürümekte bu yapı sayesinde sağlanır. Beyinden bağımsız bir şekilde pek çok refleks omurilik tarafından gerçekleştirilir. Omurilik hasar gördüğü zaman, ciddi kalıcı sorunlara yol açabilir. Kaslarda güçsüzlük, his kaybı yaşanabilir ve felç durumu da gerçekleşebilir. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel olarak da birçok olumsuz duruma yol açar. Vücuttaki herhangi bir rahatsızlık, omuriliği de etkileyebilir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık hissinde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Peki omuriliğe hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Merkezi sinir sisteminin bir parçası olan omurilik, omurga adı verilen kemikli yapının içinde bulunur. Boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanır. Omuriliğin çevresi üç tabakalı zar ile korunmaktadır. Bu zarlar aynı şekilde beyinde de bulunur. En dışta dura adı verilen sert bir tabaka yer alır. Bu tabaka, omuriliği korumakla görevlidir. Omurga kemikleri ve dura tabaksı arasına kalan bölge de ise yağ dokusunun olduğu epidural boşluk bulunur. Omuriliğin beslenmesinden sorumlu kan damarları da bu bölgede bulunmaktadır. Diğer bir tabaka olan araknoid ise aynı koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak bu tabakanın altındaki boşluk omurilik sıvısı ile doludur. İç tabaka ise omurilikteki sinir liflerinin yanında yer alır. Omurilik rahatsızlıkları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Omurilik Hastalıkları

Omurilik hasar gördüğü zaman ciddi problemlere yol açar. Bu hasarlar genellikle darbe, travma, kazalar gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Ancak vücudun başka bölümlerinde oluşan sorunlarda omurilik hasarlarına yol açabilir. Ayrıca bu bölgede çeşitli hastalıklar da görülür. Omurilik sorunları ise şunlardır:

  • Omurilik Tümörü: Sadece omurilikte değil, omurga kemiklerinde de bu tümörler görülebilir. Omurilik dışındaki tümörler genellikle başka bölgeden sıçramadan kaynaklı gerçekleşir.

  • Beyincik Sarkması: Omuriliğin alt bölgesine doğru beyincik sarkabilir. Bu hastalık doğum ile birlikte görülür. Denge kaybı, bulantı, baş dönmesi, uyuşma görülür.

  • Gergin Omurilik Sendromu: Omuriliğin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkan bir sendromdur. Genellikle çocuklarda kendini gösterir.

  • Boyun ve Bel Fıtığı: Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, ağır kaldırmak veya ani eğilmelerden kaynaklı omurgada düzleşme meydana gelir. Düzleşme kaynaklı o bölgede ki disklerin yapısında bel ve boyun fıtıkları oluşur.

Omuriliğe Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Omurilikte yaşanan sorunlarla, hastanelerde bulunan nöroloji bölümleri ilgilenmektedir. Hastalara ilk başlarda fiziksel muayene yapılır. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi, elektorensefalografi, elektromiyografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. Eğer nöroloji doktoru gerek görürse ortopedi ve travmatoloji bölümüne de yönlendirebilir.

Aşağıdakiler de İlgini Çekebilir

Omurilik Travması Nedir?
Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”